Sladké recepty

5. června 2015 04:50

Anna Kopečková

Super dezert na víkend: Jahodové tartaletky

Jestli v cukrárnách toužebně koukáte po krásně nazdobených sladkých košíčcích, kterým se vznešeně říká tartaletky, udělejte si je sami doma. A kolik chcete!

Tento recept je dělaný přesně pro ty, kteří mají v oblibě malé dezerty, navíc plné ovoce. Vždyť co je malé, to je roztomilé. A k nakousnutí! Jen si to představte – křehoučké těsto, jemný krém a šťavnaté jahody.

Výhodou malých tartaletek je i to, že se s nikým nemusíte dohadovat, že dostal větší nebo menší kousek, než ostatní. Každý dostane svou tartaletku a hotovo.

Jejich příprava je jednodušší, než to na první pohled vypadá. Navíc si můžete korpusy upéct předem a případně dát do mrazáku. Pak už stačí jen udělat krém a tartaletky naplnit. Ale jestli se vám nechce piplat s malými koláčky, udělejte si prostě jeden velký v kulaté koláčové formě. Peče se sice déle, ale chutnat bude stejně.

Jahodové tartaletky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 250 g hladké mouky

• 50 g moučkového cukru

• špetku soli

• 1 vejce

• 125 g změklého másla

Na náplň:

• 3 dl mléka

• 40 g cukru

• 1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

• 4 lžíce zakysané smetany

• 500 g jahod

Kromě toho:

• hladkou mouku na vál

• máslo na vymazání formiček

• moučkový cukr na poprášení

1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, špetkou soli a vejcem. Přidejte nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odpočívat v lednici.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na tenčí plát a formičkou z něj vykrojte kolečka.

3. Menší kulaté formičky vymažte lehce máslem, do každé vložte kolečko těsta a umačkejte ho prsty po obvodu formiček až k okrajům.

4. Těsto propíchejte na dně na několika místech vidličkou, aby se při pečení nezvedalo. Pokud chcete mít jistotu, že se těsto propeče rovnoměrně a zůstane na dně opravdu rovné a bez hrbolků, položte na těsto do každé formičky kolečko vystřižené z papíru na pečení a zasypte ho vrstvou suchých luštěnin (hrachem, fazolemi…). Formičky rozložte na plech, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte, dokud těsto nezačne na okrajích zlátnout (trvá to 8–10 minut).

5. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Zakryjte ho mikrotenovou fólií, aby se na něm neudělal škraloup, nechte ho vychladnout a pak do něj vmíchejte zakysanou smetanu.

6. Upečené vychladlé korpusy z těsta vyklopte opatrně z formiček (papír s fazolemi nejdříve odstraňte) a naplňte je připraveným krémem.

7. Očištěné jahody nakrájejte na plátky, koláčky jimi bohatě ozdobte a před podáváním je pocukrujte.

Hotovo:) Stačí uvařit kávu.

TIP: Krém i ovoce můžete samozřejmě různě obměňovat podle vlastní chuti. Můžete přidat i zelené lístky bylinek – máty nebo meduňky. A když ovoce přetřete pomocí štětečku rozpuštěnou želatinou, vydrží déle a neoschne.

Foto: Yummy Image

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

Mohlo by vám taky chutnat:

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 11. 2024

Pochybnosti o romantickém nebo obchodním partnerství by na vás dnes mohly mít povzbuzující účinek. Jste odhodláni vyřešit všechny problémy nebo neshody, které můžete mít se svým partnerem. Pravděpodobně se vám to podaří, protože úspěch je díky odhodlání a tvrdé práci silně naznačen. Možná také získáte nového výhodného přítele.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.