Prima maminka

13. března 2015 04:50

Anna Kopečková

Oslaďte si víkend: Tři moučníky, kterým neodoláte

Bez sladké tečky by nedělní oběd nebyl dokonalý.

Nepochybujeme o tom, že máte v zásobě pár skvělých moučníků, které pravidelně děláte. Pokud ale jde o sladké, vždycky se hodí něco nového do sbírky. Máme pro vás sladkosti, které skvěle chutnají a také krásně vypadají a zkrátí vám čekání na jaro.

Na rozkvetlé růže na zahradě si budeme muset sice ještě nějaký ten pátek počkat, ale koláč se sladkými jablečnými růžičkami si můžete upéct klidně hned.

Rozkvetlý jablečný koláč

Foto: pinterest.com

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 125 g změklého másla

• 70 g moučkového cukru

• 1 vejce

• dřeň z 1/2 vanilkového lusku

• 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

• 100 g jemně mletých mandlí

• 150 g hladké mouky

Na krém:

• 4 lžíce hladké mouky

• 6 lžic cukru

• 1 sáček vanilkového cukru

• 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

• 3 žloutky

• 400 ml mléka

• 100 ml bílého vína

Na jablečné růžičky:

• 5 hezkých červených jablek

• 2 lžíce meruňkové zavařeniny

1. Máslo vyšlehejte s cukrem, vejcem, vanilkou a pomerančovou kůrou. Přidejte mandle a po částech mouku a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneste do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkejte na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízněte, dno propíchejte vidličkou a formu uložte do chladničky.

2. Mezitím připravte krém. V míse smíchejte mouku s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidejte žloutky a trochu mléka a dobře promíchejte. Přilijte zbylé mléko a víno, mísu se směsí umístěte do horké vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Hotový krém nechte prochladnout.

3. Jablka omyjte a z každého odkrojte ze tří stran dužinu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužinu pak nakrájejte nebo nastrouhejte na velmi tenké plátky.

4. Na těsto ve formě rozetřete připravený krém. Vždy jeden plátek jablka stočte do ruličky (pokud se plátky lámou, zahřejte je asi 10 vteřin v mikrovlnce) a postavte na krém (začněte po obvodu). Kolem něj pak postupně skládejte další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvořte růžičky po celém povrchu krému. Lehce je na povrchu potřete rozehřátou zavařeninou a koláč pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.

Cheesecake se většinou peče ve velké formě. Ale dá se udělat i ve formičkách na muffiny jako tyhle koláčky. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Minikoláčky s jahodami

Foto: willcookforsmiles.com

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 170 g máslových sušenek (neplněných)

• 2 lžíce jablečného pyré (přesnídávka)

Na náplň:

• 2 velká balení lučiny (každé 200 g)

• 2 lžíce bílého řeckého jogurtu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• 1 lžíci mléka

• 1 vejce

• 1 lžíci kukuřičného škrobu

• 3 lžíce cukru

Na polevu:

• 1 krabičku čerstvých jahod

• 2 lžíce medu

1. Sušenky rozsekejte v robotu a promíchejte je v míse s jablečným pyré. 12 formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky a na dno každé upěchujte asi půl lžíce připravené hmoty.

2. Lučinu vyšlehejte elektrickým šlehačem (trvá to asi minutu) a postupně do ní zašlehejte jogurt, vanilkový extrakt, mléko a vejce. Nakonec důkladně zašlehejte škrob a cukr.

3. Směs rozdělte do připravených formiček tak, aby byly téměř naplněné. Vložte je do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 18 minut. Pak troubu vypněte, nechte pootevřená dvířka a koláčky nechte v troubě ještě asi 10 minut.

4. Jahody nakrájejte na kousky, smíchejte v kastrůlku s medem a za občasného promíchání duste pod pokličkou asi 10 minut doměkka.

5. Upečené koláčky můžete podávat teplé nebo studené. Před podáváním každý ozdobte trochou jahodové omáčky.

Fialky pokvetou už co nevidět. Jejich vůně a chuť (ano, opravdu jsou jedlé) je jemná, ale přesto výrazná, zvlášť pokud ji zkombinujete s nadýchaným piškotem a lehkým krémem.

Piškotová roláda s něžnými květy

Foto: David Turecký / Květinová kuchařka, autor receptu Jana Vlková

Co budete potřebovat:

Na těsto:

• 150 g polohrubé mouky

• 150 g pískového cukru

• 5 vajec

• 2 lžíce holandského kakaa

Na náplň:

• 5 dl smetany ke šlehání

• 50–70 g fialek

• moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

1. Vejce ušlehejte s cukrem a kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník. Vložte ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.

2. Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

3. Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte dotuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

4. Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy (pokud budete roládu dělat třeba v květnu, můžete ji ještě přizdobit třešňovými kvítky), případně posypte moučkovým cukrem.

Mohlo by vás také zajímat:

Sdílejte článek
Štítky cukr mouka těsto

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 11. 2024

Slova mohou obsahovat nabitou energii, proto si dávejte pozor na to, co a jak říkáte. Dnešní nálada vyžaduje, aby lidé měli prostor se vyjádřit. Dopřejte jim svobodu, jinak se můžete ocitnout v koutě bez možnosti úniku. Je to jako pokládat podlahu. Musíte začít vzadu a postupovat směrem ke dveřím, a ne naopak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.