Dopnete rifle? Dejte si trifle!
Trifle je tradiční staroanglický dezert, který se většinou podává ve velké skleněné míse, aby vynikly jednotlivé vrstvy. Můžete ho ale podávat i ve skleničkách, aby každý dostal svou vlastní porci. U téhle sladkosti se totiž snadno může stát, že se o posledních pár lžic téměř poperete.
Trifle je výborný dezert nejen k nedělní kávě. Hodí se i ke všem speciálním příležitostem. Je jednoduchý na přípravu a díky barevně odlišeným vrstvám krásně vypadá.
Základem jsou většinou tři vrstvy, které se střídají. Jednu tvoří piškot (může být světlý nebo tmavý), případně rozlámané sušenky či pusinky, další je krém (může být z pudinku, jogurtu nebo lze použít i šlehačku) a pak vrstva ovoce, případně marmelády, želé apod. Ale variant, jak se dá trifle připravit, je nepřeberné množství. Samozřejmě si můžete udělat i trifle bez ovoce, třeba čokoládový. Záleží jen na vaší chuti a fantazii.
My pro vás máme tři recepty, které se dají udělat i v době, kdy moc vhodného čerstvého ovoce k dispozici není:
Růžovo-malinový trifle
Foto: donnahay.com
PŘÍPRAVA: 15 MINUT
Co budete potřebovat:
• 125 g mražených nebo čerstvých malin
• 1/4 lžičky růžové vody (seženete ji například v obchodech s arabskými potravinami nebo v dobře zásobených lékárnách)
• 40 g moučkového cukru
• 75 g bílých sněhových pusinek (domácích nebo kupovaných)
• 500 ml smetany ke šlehání
• kousek bílé cukrové vaty (nemusí být)
1. Do mísy nasypte maliny, přidejte růžovou vodu a lžíci moučkového cukru a vše lehce rozmačkejte vidličkou. Polovinu malinové směsi rozdělte na dno čtyř skleniček.
2. Sněhové pusinky dejte do igelitového sáčku a lehce je přejeďte válečkem nebo trochu rozklepejte paličkou na maso (měly by být jen nahrubo rozdrcené). Pak je nasypte na maliny ve skleničkách.
3. Vychlazenou smetanu oslaďte zbylým moučkovým cukrem a vyšlehejte dotuha. Polovinu šlehačky rozdělte do skleniček, přidejte vrstvu zbylé malinové směsi a pak zbylou šlehačku.
4. Nakonec každý pohár ozdobte trochou bílé cukrové vaty.
Trifle s karamelovými jablky
Foto: lifeloveandsugar.com
PŘÍPRAVA: 40 MINUT + CHLAZENÍ
Co budete potřebovat (na odměření použijte hrnek o objemu 250 ml):
Na karamelovou omáčku:
• 1/2 hrnku cukru
• 3 lžíce změklého másla
• 1/4 hrnku smetany ke šlehání
Na karamelová jablka:
• 8 oloupaných jablek
• 2 lžičky citronové šťávy
• na špičku nože muškátového oříšku
• 2 lžičky mleté skořice
• 6 lžic hnědého cukru
• 1 lžíci másla
Na skořicovou šlehačku:
• 1 hrnek smetany ke šlehání
• 1/2 hrnku moučkového cukru
• 1 lžičku mleté skořice
Kromě toho:
• 1 hrnek křupavého müsli se skořicí
1. Nejdříve připravte karamelovou omáčku. Do pánve nasypte cukr a zahřívejte, až se rozpustí na karamel. Jakmile začne lehce hnědnout, odstavte ho z ohně a vmíchejte změklé máslo. Pak přidejte smetanu ohřátou na pokojovou teplotu, dobře promíchejte a nechte omáčku vychladnout.
2. Dále připravte jablka. Zbavte je jádřinců, nakrájejte na kostičky a nasypte do pánve. Přidejte citronovou šťávu, muškátový oříšek, skořici a hnědý cukr a promíchejte, aby se jablka dobře obalila zbylými přísadami. Přidejte máslo a za občasného míchání jablka poduste asi 15–20 minut, dokud nezměknou. Pak pánev odstavte z ohně a jablka nechte přibližně 15 minut chladnout.
3. Mezitím ušlehejte dobře vychlazenou šlehačku (nejlépe v nádobě, kterou jste předtím nechali vychladit v mrazáku) a zašlehejte do ní moučkový cukr a skořici.
4. Připravte si čtyři větší skleničky nebo poháry a na dno rozdělte polovinu skořicové šlehačky. Pak do skleniček rozdělte asi 2 lžíce skořicového müsli a pokapejte ho karamelovou omáčkou. Přidejte vrstvu podušených jablek, pak vrstvu zbylé skořicové šlehačky, skořicového müsli, které znovu pokapejte karamelovou omáčkou, a přidejte zbylá jablka.
5. Vršek každého poháru pokapejte zbylou karamelovou omáčkou a poháry nechte před podáváním 2–3 hodiny chladit.
Citronový trifle
Připravila Jitka Rákosníková Foto a dekor styling L.A. Creative, food styling Klára Zíková
PŘÍPRAVA: 10 MINUT + CHLAZENÍ
Co budete potřebovat:
• 1 hotový piškot nakrájený na kousky
• sladké dezertní víno (pro děti šťáva) na zakapání
• 300 g citronového máslového krému (hotový výrobek – viz TIP na konci receptu)
• šlehačka
1. Na spodek nádoby, v níž budete trifle podávat, rozložte vrstvu nakrájeného piškotu a zakapejte ji alkoholem nebo sirupem.
2. Přidejte citronový máslový krém a šlehačku, vrstvy střídejte. Zakončete šlehačkou. Před podáváním nechte trifle dobře vychladit, nejlépe přes noc.
TIP: Citronový máslový krém, takzvaný lemon curd, můžete koupit hotový, nebo si ho připravit doma. Recept na něj najdete na našem webu Prima FRESH.
Mohlo by vás také zajímat: