Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Víkendové kuře 3x jinak

Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.
Vydáno: 06.03.2015
Dáte si?
Autor: Johana Pošová a další Dáte si?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Kuře se dá upéct na tisíce různých způsobů. Navíc to nedá moc práce. Stačí ho dobře okořenit, případně k němu něco ještě do pekáčku přidat a pak už jen hlídat, aby se na něm udělala dozlatova propečená kůrčička. Máme pro vás tři recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

 

 

Zkuste tentokrát kuře upéct třeba s česnekem a citronem, který dodá masu velmi svěží příchuť:

Celé kuře s citronem a česnekem

1MG_6036 CELÉ KUŘE_Fotor Foto:

                                                                                                                      Foto: Johana Pošová

PŘÍPRAVA: 100 MINUT

Co budete potřebovat:

• 1 chlazené kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené

• 1–2 citrony, bio nebo velice pečlivě omyté teplou vodou

• 2 středně velké cibule

• 2 mrkve

• kousek celeru (běžného nebo řapíkatého)

• 1 palici česneku

• olivový olej

• sůl, pepř

• čerstvý rozmarýn a tymián

1. Asi půl hodiny před tím, než chcete kuře péct, ho vyndejte z ledničky. Troubu předehřejte na 240 °C. Cibuli oloupejte, zeleninu očistěte, případně oškrábejte a nakrájejte vše na větší kousky. Česnek rozdělte na stroužky.

2. Zeleninu rozložte do pekáče a zakapejte ji olivovým olejem. Kuře rovněž pokapejte olejem, osolte ho a opepřete a pak olej vmasírujte do kůže. Kůru citronu propíchejte špičkou ostrého nože (aby se uvolnily silice) nebo ho dejte na 40 vteřin do mikrovlnky, bude mít mnohem výraznější aroma. Citron rozpulte a vložte spolu s bylinkami do břišní dutiny kuřete, případně rozložte na zeleninu.

3. Kuře dejte do pekáče na zeleninu, vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte kuře asi 1 hodinu a 20 minut, potírejte ho vypečenou šťávou, a pokud by se zelenina na dně připékala, podlévejte trochou horké vody.

Pokud máte rádi exotické chutě, zkuste tuto lehce pikantní a hodně voňavou úpravu:

 Kokosovo-limetkové kuře

coconut-and-lime-roasted-chicken Foto:

                                                                                                                               Foto: Donna Hay

PŘÍPRAVA: 110 MINUT

Co budete potřebovat:

Na kuře:

• 65 g dlouhozrnné rýže

• 1 stonek citronové trávy (jen bílou část)

• 2cm kousek čerstvého zázvoru

• 2 stroužky česneku

• 2 snítky čerstvého koriandru

• 2 lístky z kafírových limetek (viz TIP na konci receptu)

• 60 g nastrouhaného a nasucho opraženého kokosu

• 1 kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené

• 60 ml rybí omáčky

• 45 g hnědého cukru

• 60 ml limetkové šťávy

Na podávání:

• 1 svazek pažitky

• drobné lístky čerstvé máty (nemusí být)

1. Rýži zalijte asi 250 ml vody a vařte ji asi 10 minut doměkka.

2. Mezitím do robotu nasypte jemně nasekanou citronovou trávu, přidejte oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, oloupané stroužky česneku, lístky čerstvého koriandru, nasekané kafírové lístky zbavené tuhých stonků a vše nasekejte najemno. Směs přesypte do mísy, přidejte uvařenou rýži a kokos a dobře promíchejte.

3. Kuře naplňte připravenou rýžovou směsí a nohy k sobě svažte provázkem. Do pekáčku nalijte 500 ml vody, přidejte rybí omáčku a hnědý cukr, pekáček postavte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak do pekáčku položte kuře prsíčky dolů a pečte 40 minut v troubě při 180 °C. Každých 15 minut kuře přelijte šťávou z pekáčku. Pak kuře otočte a pečte dalších 40 minut doměkka a dozlatova (opět ho průběžně přelévejte vypečenou šťávou).

4. Hotové kuře přelijte limetkovou šťávou. Podávejte ho na stoncích pažitky, které jste krátce spařili ve vroucí vodě a ihned zchladili v ledové vodě. Můžete ho ještě posypat drobnými lístky máty. Vypečenou šťávu z pekáčku podávejte zvlášť.

TIP

Kafírové listy jsou listy citrusovníku zvaného Kaffir (používají se z něj i limetky se zelenou hrbolatou slupkou). Mají velmi výraznou vůni, která se plně rozvine až při tepelné úpravě, a používají se proto ke zvýraznění citrusové chuti pokrmů. Téměř jistě je seženete, stejně jako ostatní exotické přísady, ve velkých asijských tržnicích. Mívají je i některé malé asijské obchody.

Kombinace kuřete s ovocem není nic neobvyklého. A tohle je opravdu šťavnaté:

Kuře s pomerančem a červenou cibulí

78faa1c2231a246d24f384068d3a3596 Foto:

                                                                                                                         Foto: Martha Stewart

PŘÍPRAVA: 85 MINUT

Co budete potřebovat:

• 2 pomeranče, nejlépe v bio kvalitě

• 2 červené cibule

• 1 stroužek česneku

• sůl

• 4 lžíce rozpuštěného másla

• 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu + několik snítek

• 1 střední kuře, opláchnuté a osušené

1. Pomeranče omyjte, jeden rozpulte a vymačkejte z něj šťávu a pak oba nakrájejte na měsíčky.  Cibule oloupejte a také nakrájejte na měsíčky.

2. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli, přidejte šťávu z pomeranče, máslo a nasekaný tymián a promíchejte. Kuře omyjte, opatrně prsty oddělte kůži na prsou od masa a polovinu česnekové směsi prsty vetřete mezi kůži a maso. Pak celé kuře osolte.

3. Do vnitřku kuřete dejte 2 měsíčky pomeranče, 1 měsíček cibule a několik snítek tymiánu. Kuře položte prsíčky nahoru do vymazaného pekáčku, křídla zasuňte pod kuře a stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem. Kolem kuřete rozložte zbývající měsíčky pomeranče a cibule a pokapejte je lžící zbylé česnekové směsi.

4. Kuře vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak ho potřete zbylou česnekovou směsí, pomeranče a cibuli promíchejte, pekáč otočte a pečte ještě asi 15 minut. Vyndejte z pekáčku pomeranče a cibuli, pokud jsou zkaramelizované, kuře vraťte zpátky do trouby a pečte asi 10–15 minut, dokud není propečené i uvnitř (pokud píchnete do vnítřní strany stehna, musí vytékat čirá šťáva). Hotové kuře vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočívat. Podávejte ho s pomeranči a cibulí.

 

Mohlo by vás také zajímat:

 

 

Namalujte si svůj originální moučník

Romantické pečení: Malované rolády

S nedostatkem bílkovin se potýkají hlavně ženy a vegetariáni

Bílkoviny v jídelníčku: Pomohou vám zhubnout i budovat svaly

10 neobvyklých způsobů, jak doma využít jedlou sodu

Věřte nebo ne, jedlá soda je malý zázrak a dokáže neuvěřitelné věci. Bývá používána do kypřicích prášků do pečiva, ale zároveň se jedná o dokonalý čisticí prostředek. Hádejte, čím se čistily vnitřní měděné prostory Sochy svobody při její rekonstrukci v roce 1986? Ano, jedlou sodou! V domácnosti nebývá čištění soch příliš častým úkonem, nabízí se však velké množství dalších použití.

Vyčistí litinu i nerez

Vyčistí litinu i nerez

Lámete si hlavu, jak odstranit zaschlé skvrny z litinového nádobí či nerezové oceli? Litinu vyčistíte za pomoci jemného kartáčku a pasty z jedlé sody. Skvrny na nerez oceli zase odstraníte čtyřmi lžičkami jedlé sody rozpuštěnými v litru vody. Závěrem dosucha vytřete čistým hadříkem.

Článek je zařazen v: kuře
Reklama