Víkendové kuře 3x jinak
Víkend se blíží a nejspíš přemýšlíte, co budete vařit. My vám to trochu usnadíme.
Kuře se dá upéct na tisíce různých způsobů. Navíc to nedá moc práce. Stačí ho dobře okořenit, případně k němu něco ještě do pekáčku přidat a pak už jen hlídat, aby se na něm udělala dozlatova propečená kůrčička. Máme pro vás tři recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.
Zkuste tentokrát kuře upéct třeba s česnekem a citronem, který dodá masu velmi svěží příchuť:
Celé kuře s citronem a česnekem
Foto: Johana Pošová
PŘÍPRAVA: 100 MINUT
Co budete potřebovat:
• 1 chlazené kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené
• 1–2 citrony, bio nebo velice pečlivě omyté teplou vodou
• 2 středně velké cibule
• 2 mrkve
• kousek celeru (běžného nebo řapíkatého)
• 1 palici česneku
• olivový olej
• sůl, pepř
• čerstvý rozmarýn a tymián
1. Asi půl hodiny před tím, než chcete kuře péct, ho vyndejte z ledničky. Troubu předehřejte na 240 °C. Cibuli oloupejte, zeleninu očistěte, případně oškrábejte a nakrájejte vše na větší kousky. Česnek rozdělte na stroužky.
2. Zeleninu rozložte do pekáče a zakapejte ji olivovým olejem. Kuře rovněž pokapejte olejem, osolte ho a opepřete a pak olej vmasírujte do kůže. Kůru citronu propíchejte špičkou ostrého nože (aby se uvolnily silice) nebo ho dejte na 40 vteřin do mikrovlnky, bude mít mnohem výraznější aroma. Citron rozpulte a vložte spolu s bylinkami do břišní dutiny kuřete, případně rozložte na zeleninu.
3. Kuře dejte do pekáče na zeleninu, vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte kuře asi 1 hodinu a 20 minut, potírejte ho vypečenou šťávou, a pokud by se zelenina na dně připékala, podlévejte trochou horké vody.
Pokud máte rádi exotické chutě, zkuste tuto lehce pikantní a hodně voňavou úpravu:
Kokosovo-limetkové kuře
Foto: Donna Hay
PŘÍPRAVA: 110 MINUT
Co budete potřebovat:
Na kuře:
• 65 g dlouhozrnné rýže
• 1 stonek citronové trávy (jen bílou část)
• 2cm kousek čerstvého zázvoru
• 2 stroužky česneku
• 2 snítky čerstvého koriandru
• 2 lístky z kafírových limetek (viz TIP na konci receptu)
• 60 g nastrouhaného a nasucho opraženého kokosu
• 1 kuře o váze asi 1,6 kg, opláchnuté a osušené
• 60 ml rybí omáčky
• 45 g hnědého cukru
• 60 ml limetkové šťávy
Na podávání:
• 1 svazek pažitky
• drobné lístky čerstvé máty (nemusí být)
1. Rýži zalijte asi 250 ml vody a vařte ji asi 10 minut doměkka.
2. Mezitím do robotu nasypte jemně nasekanou citronovou trávu, přidejte oloupaný a na kousky nakrájený zázvor, oloupané stroužky česneku, lístky čerstvého koriandru, nasekané kafírové lístky zbavené tuhých stonků a vše nasekejte najemno. Směs přesypte do mísy, přidejte uvařenou rýži a kokos a dobře promíchejte.
3. Kuře naplňte připravenou rýžovou směsí a nohy k sobě svažte provázkem. Do pekáčku nalijte 500 ml vody, přidejte rybí omáčku a hnědý cukr, pekáček postavte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Pak do pekáčku položte kuře prsíčky dolů a pečte 40 minut v troubě při 180 °C. Každých 15 minut kuře přelijte šťávou z pekáčku. Pak kuře otočte a pečte dalších 40 minut doměkka a dozlatova (opět ho průběžně přelévejte vypečenou šťávou).
4. Hotové kuře přelijte limetkovou šťávou. Podávejte ho na stoncích pažitky, které jste krátce spařili ve vroucí vodě a ihned zchladili v ledové vodě. Můžete ho ještě posypat drobnými lístky máty. Vypečenou šťávu z pekáčku podávejte zvlášť.
TIP
Kafírové listy jsou listy citrusovníku zvaného Kaffir (používají se z něj i limetky se zelenou hrbolatou slupkou). Mají velmi výraznou vůni, která se plně rozvine až při tepelné úpravě, a používají se proto ke zvýraznění citrusové chuti pokrmů. Téměř jistě je seženete, stejně jako ostatní exotické přísady, ve velkých asijských tržnicích. Mívají je i některé malé asijské obchody.
Kombinace kuřete s ovocem není nic neobvyklého. A tohle je opravdu šťavnaté:
Kuře s pomerančem a červenou cibulí
Foto: Martha Stewart
PŘÍPRAVA: 85 MINUT
Co budete potřebovat:
• 2 pomeranče, nejlépe v bio kvalitě
• 2 červené cibule
• 1 stroužek česneku
• sůl
• 4 lžíce rozpuštěného másla
• 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu + několik snítek
• 1 střední kuře, opláchnuté a osušené
1. Pomeranče omyjte, jeden rozpulte a vymačkejte z něj šťávu a pak oba nakrájejte na měsíčky. Cibule oloupejte a také nakrájejte na měsíčky.
2. Prolisovaný česnek smíchejte se lžičkou soli, přidejte šťávu z pomeranče, máslo a nasekaný tymián a promíchejte. Kuře omyjte, opatrně prsty oddělte kůži na prsou od masa a polovinu česnekové směsi prsty vetřete mezi kůži a maso. Pak celé kuře osolte.
3. Do vnitřku kuřete dejte 2 měsíčky pomeranče, 1 měsíček cibule a několik snítek tymiánu. Kuře položte prsíčky nahoru do vymazaného pekáčku, křídla zasuňte pod kuře a stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem. Kolem kuřete rozložte zbývající měsíčky pomeranče a cibule a pokapejte je lžící zbylé česnekové směsi.
4. Kuře vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak ho potřete zbylou česnekovou směsí, pomeranče a cibuli promíchejte, pekáč otočte a pečte ještě asi 15 minut. Vyndejte z pekáčku pomeranče a cibuli, pokud jsou zkaramelizované, kuře vraťte zpátky do trouby a pečte asi 10–15 minut, dokud není propečené i uvnitř (pokud píchnete do vnítřní strany stehna, musí vytékat čirá šťáva). Hotové kuře vyndejte z trouby a nechte 10 minut odpočívat. Podávejte ho s pomeranči a cibulí.
Mohlo by vás také zajímat: