Hmyz v dezertu a dlouhé čekání u známého cukráře. Největšímu rýpalovi uštědří lekci

Slavný Jenda - Prostřeno! S28 (6)

Jan Jirka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Československý speciál Prostřeno! Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

David Habo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Vejce 63 Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Topinamburový krém Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Dančí hřbet s celerovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Koblížci Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!

Aplikace Prostřeno! Zdroj: FTV Prima
Repríza Československého speciálu kuchařské soutěže startuje ve středu vpodvečer u cukráře Jana "Jendy" Jirky. Ten už před kamerami vařil a pekl, nyní má k ruce pomocnici. Jeho menu vypadá velmi lákavě, avšak mlsní soupeři ucítí konkurenci. Někoho znechutí extra protein v dezertu.
V repríze kuchařského pořadu tento týden soutěží Muži roku a na ně plynule navazuje vaření hvězd slovenských reality show a českých cukrářů. Před kamerou není pondělní hostitel Jenda žádný nováček. V Prostřeno! to zkouší už podruhé, tentokrát bude vařit v domě své kamarádky. Jeho menu je promyšlené, a tak si od účasti hodně slibuje.
Vejce 63 Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Topinamburový krém Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Dančí hřbet s celerovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Koblížci Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jan Jirka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Zapečený lilek s mozzarellou a cherry rajčátky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Špenátová polévka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filet z lososa, opečené bylinkové brambory s mrkví na pomazánkovém másle Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Nanuk Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Eliška Čerešňová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Gravlax s bagetkou a hořčičnou omáčkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Hráškový krém s sherry Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Candát se salátem z černé čočky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná hruška s pekanovou drobenkou a mascarpone krémem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Petra Studničková Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Lososový tatarák s wasabi majonézou a homárovými chipsami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Bažantí vývar s celestýnskymi rezancami a koreňovou zeleninou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Teľacie osso bucco na červenom víne so šafránovým rizotom Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Crème brûlée so zapekaným hnedým cukrom Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
David Habo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pýcha Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Smilstvo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Klamstvo Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Lenivosť Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pierre Cédrick Klimeczek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Při vaření bude ovšem nervózní a pro sprostá slova nepůjde daleko. Například když jej zradí vakuovačka nebo se mu nepodaří správně rozklepnout vajíčko. O výhru se s Jendou utkají ještě cukrářky Eliška Čerešňová a Petra Studničková, dále pak David Habo s Pierrem Klimeczkem, kteří jsou známí ze slovenských kuchařských pořadů. Jendovo menu se ponese v přírodním až zemitém duchu. Jako předkrm budou Vejce 63 s chřestem a holandskou omáčkou, následovat bude topinamburový krém s lanýžem a dančí hřbet s celerovým pyré a švestkovou omáčkou.
Největší pozdvižení vzbudí dezert. Jenda v menu slibuje koblížky s borůvkovým sorbetem a mravenci. Jak se můžete přesvědčit na prima+ a vpodvečer na obrazovce Primy, mravence nakonec nenachytá, a tak pověstný křupavý element nahradí jiným hmyzem - cvrčky. Z toho bude v šoku hlavně křehká Eliška. „Na mě to prostě koukalo – a to já nedám,“ děsí se. Ani Petře při pohledu na hmyz není nejlépe. Proteinová bomba budoucnosti zkrátka není pro každého.
Jenda prý měl některé ušetřit nepříjemného zážitku a servírovat jen koblihy:
Přátelské pošťuchování přeroste v otevřenou bitvu
Při vaření nastane pár komplikací a příliš složité menu hostitele zdrží. Z časových důvodů si přizve na pomoc kamarádku Lucku, v jejímž domě se vaří. Pomůže mu s dezertem, úkolem týdne a dalšími věcmi. K ruce mu bude i při šmejdění, aby zabavil hosty. S Jendou se znají čtyři roky, připravovali spolu jeho kuchařku a Lucka jej považuje za svoje páté dítě. Bude soutěžícím vadit, že hostitel nevařil všechno sám? Mezi chody budou delší prodlevy a náladě neprospěje ani kritika.
Zatímco Eliška s Petrou většinou chválí, Davidovi se nelíbí téměř nic. Vyžádá si k předkrmu extra porci omáčky, kterou poté zkritizuje jako příliš máslovou a kyselou. Polévka bude podle něj příliš kašovitá, švestková omáčka k masu zase trpká. Je těžké se mu zavděčit, což si zase Jenda nenechá líbit. Při vzájemném špičkování ostatním dojde, že David bude těžký soupeř, kterému se jen tak s něčím do chuti netrefí. Sám přitom ve svůj den, jehož repríza se vysílá v pátek, podle některých pohoří.
Jako předkrm bude David podávat lososový tatarák s wasabi majonézou, dále dlouho tažený bažantí vývar s celestýnskými nudlemi, telecí osso buco na červeném víně se šafránovým rizotem a na závěr crème brulée. David přizná, že v kuchyni pomáhal slavný tatínek Vilo, také televizní kuchař. To Petru rozladí. Má pocit, že profesionální kuchař by měl vařit sám. U dezertu se Jenda pohoršuje nad použitím vanilinového cukru. Petra se Davida zastane: „Já si myslím, že mu nakládáš strašně.“ Jenda přizná, že to udělal naschvál. Chtěl vědět, zda David přijme kritiku. Ti dva spolu zkrátka bojují od první chvíle. Sledujte, jak týden dopadne.

Autor článku
Petra Jaroševská
Petra Jaroševská je redaktorka webu Prima ženy. Jejím hlavním oborem je show televize Prima Prostřeno!
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
