Horor s happy endem. Řbitov zviřátek dal domov čtyřem kočkám

Řbitov zvířátek (FullHD Trailer / CZ TIT)

Spojení hřbitova s domácími mazlíčky většinou nevěstí nic moc pěkného – a už vůbec ne v druhé adaptaci legendárního Řbitova zviřátek z pera Stephena Kinga. Zajímavosti z natáčení hororu ovšem ukazují něco jiného. Znáte například pravdu o osudu kocourka v ústřední roli nebo víte, proč se název nepíše Hřbitov zvířátek?

Vedle slavných herců ztvárnil ve Řbitově zviřátek z roku 2019 podstatnou roli zombie kocourek Winston Churchill alias Church. Ač to ve filmu nevypadá, právě zvířecí herce tvůrci poměrně dost rozmazlovali a hýčkali. A to není zdaleka vše, čím může zákulisí natáčení slavného hororu překvapit.

Americký film Řbitov zviřátek je už druhou adaptací Kingovy slavné knížky. Ta první vznikla v roce 1989. Doktor Louis Creed (Jason Clarke) se v temném příběhu přestěhuje s rodinou z velkoměsta do domu na venkově netušíc, že se za humny ukrývá pradávné indiánské pohřebiště a hřbitov domácích mazlíčků. Místní děti mu říkají „řbitov zviřátek“ a své miláčky tam ukládají odjakživa.

Horor o neschopnosti smířit se se smrtí

Lékař Louis se staví ke smrti pragmaticky jako k definitivnímu konci, jeho žena Rachel (Amy Seimetz) má ovšem po traumatických zážitcích z dětství s tématem smrti problém, a proto chce před „vědomím konečnosti“ chránit své děti. Dlouho jí to ale nevydrží. Vražedná silnice za humny záhy bere život Churchovi, zbožňovanému kocourkovi malé Ellie Creed.

Co teď? Jak uvidíte v televizní premiéře Řbitova zviřátek 25. dubna večer na Prima MAX, problém starostlivé matky s oznámením kruté pravdy dceři vyřeší milý soused Jud Crandall (John Lithgow). Ten rodičům poradí, že když mrtvolku co nejdřív pohřbí na zvířecím hřbitově, kocour se vrátí. Jen trochu jiný...

Osud představitelů chlupáče Churche

Do role kocoura dětské hrdinky Ellie bylo ve skutečnosti obsazeno pět různých zvířat. Všechna plemene mainské mývalí kočky a z útulku. Ve filmu si nakonec zahrály jenom čtyři, protože pátá si nezvykla na prostředí natáčení. A to ani přesto, že se filmaři drželi pravidla „Aby kočka pracovala, musí být šťastná“ a své zvířecí herce rozmazlovali.

Víte, že mainská mývalí kočka je hravá, dobrácká a bude s vámi chodit i na procházku?

V roli krvelačného nemrtvého hrdiny s démonickým pohledem se tak ve skutečnosti střídají kocouři Leo a jeho dvojník Tonic, v méně náročných scénách je zaskakují Jaeger a JD.

S poslední klapkou kocourům sladký život filmových hvězd neskončil, všichni našli nový domov u některých ze členů štábu. Leo s Tonicem navíc prorazili jako influenceři. Smutnější je fakt, že právě Leo byl na rozdíl od filmu smrtelný a několik měsíců po premiéře odešel do věčných lovišť. „S hlubokým smutkem vám oznamujeme, že Leo zemřel,“ dal vědět fanouškům čtyřnohé hvězdy na Leově oficiálním instagramovém účtu jeho majitel a trenér Kirk Jarrett.

10 zajímavostí o natáčení Řbitova zviřátek (2019)

  1. Na motivy románů mistra hororu Stephena Kinga již vznikl nejeden mrazivý filmový trhák. K nejslavnějším určitě patří Carrie, Stůj při mně, Vykoupení z věznice Shawshank, Misery nechce zemřít, Mlha, Mrtvá zóna, To, Osvícení, Doktor Spánek, Tajemné okno, Kukuřičné děti nebo Temná věž.
  2. Nová verze Řbitova zviřátek se začala připravovat již v roce 2010, ale v srpnu 2017 se režisér Andy Muschietti, který v té době zrovna dotočil úspěšnou novou filmovou verzi Kingova hororu To, nechal slyšet, že by chtěl adaptovat Řbitov zviřátek spolu se svou sestrou Barbarou Muschietti. Nestalo se. Režie se ujala dvojice Kevin Kölsch a Dennis Widmyer (Cena za slávu, seriál Scream), která film natočila podle scénáře Jeffa Buhlera (Studio 666, Potomek, Nakažení smrtí).
  3. Podle magazínu The Hollywood Reporter se studio muselo rychle rozhodnout. V případě dalšího otálení s realizací nové verze Řbitova zviřátek mu totiž hrozilo, že ji nenatočí nikdy a práva na její zfilmování se vrátí zpět do rukou Kinga. Znáte 7 nejděsivějších hororů 90. let? Jsou tyto vaší volbou?
  4. Na scénáři se podílel Matt Greenberg, který dříve pracoval na filmové adaptaci Kingova románu Pokoj 1 408. Je také autorem scénářů k hororům Halloween: H20, Mimic, Mercy nebo Mlýnek na maso.
  5. Milovníci Kingovek na snímku jistě ocení i několik skrytých odkazů. Doktor Louis se v něm například zmiňuje, že dříve v práci dělal noční směnu. Noční směna je přitom název dalšího filmového hororu, který vznikl podle románu Stephena Kinga.
  6. Ve scéně narozeninové oslavy se mluví o „velkém bernardýnovi, který zavraždil čtyři lidi. To je odkaz na film Cujo, vzteklý pes z roku 1983, který také vznikl podle románu Stephena Kinga.
  7. Děj filmu se odehrává ve městě Ludlow, které je podle Kingových románů vzdáleno jenom hodinu jízdy autem od Castle Rocku, kam je zasazena řada dalších autorových příběhů jako Mrtvá zóna, Cujo, vzteklý pes, Temná polovina, Obchodník s hrůzou nebo seriál Castle Rock. Ve filmu se navíc objevuje dopravní značka, na které je napsáno „Derry 20 miles“. Derry je název města, v němž se odehrává děj románu, televizní minisérie a oba díly filmové série To.
  8. Řbitov zviřátek z roku 2019 končí jinak než jeho románová předloha. Producent filmu Lorenzo di Bonaventura prohlásil, že režiséři Kevin Kölsch a Dennis Widmyer o tom dali dopředu vědět Stephenu Kingovi, protože chtěli zjistit, jak bude reagovat. Podle di Bonaventurových slov King s novým koncem neměl problém.
  9. Rozpočet filmu byl 21 milionů dolarů. Celosvětově snímek vydělal 113,1 milionu dolarů.
  10. Písničku Pet Semetary jako titulní singl pro původní Řbitov zviřátek z roku 1989 složila legendární punkrocková kapela Ramones. Song se stal jedním z jejich největších hitů. Mladá rocková skupina Starcrawler z kalifornského Los Angeles nahrála kvůli novému filmu vlastní verzi oblíbeného hitu.

Horor vs. realita: Osvícení vzniklo ze snu o vraždící hadici. Proč filmaři odmítli natáčení v původním hotelu?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.