Houževnatý detektiv Grace by práci obětoval život. Uvidíte na Prima KRIMI

Tvůrci seriálu Detektiv Endeavour přicházejí se vzrušující novinkou. Podle napínavé knižní série krimi bestsellerů spisovatele Petera Jamese vznikl stejně strhující seriál o houževnatém a těžce pracujícím policistovi, který své profesi zasvětil celý život – o detektivu Graceovi.

Jak můžete sledovat v novém britském krimiseriálu Grace od soboty 2. prosince na Prima KRIMI, detektiv superintendant Roy Grace (John Simm) je na dně a jeho dříve zářná kariéra padá strmě dolů. Jediné, na co dokáže myslet, je záhadné zmizení jeho milované manželky. Jeho poslední šancí je zkusit znovu projít dávno zapomenuté a dlouho odložené případy, ale dokonce i on tuší, že šance na úspěch je prakticky mizivá.

Děj krimiseriálu Grace

Když dostává další důtku za neortodoxní policejní metody, ocitá se na hraně a riskuje, že přijde o to poslední, co mu ještě zbývá – o práci detektiva. I jeho obětavý kolega detektiv seržant Glenn Branson (Richie Campbell) vidí, že v sázce je naprosto všechno. A proto Grace požádá, jestli by mu mohl pomoct s jeho vlastním vyšetřováním. Jedna rozlučka se svobodou se zřejmě vymkla kontrole a budoucí ženich se ztratil neznámo kam. Branson a Grace odhalují události, ke kterým došlo během tří dnů předtím, než půvabná nevěsta zůstala na ocet. Co když se v pozadí tajuplného případu skrývá něco ještě zlověstnějšího? Grace se zakousne do vyšetřování s typickou vervou – a přitom se nepříjemně sbližuje s nešťastnou nevěstou…

Nový britský krimiseriál Grace kombinuje napínavé příběhy se zajímavými hrdiny. Výrazné ústřední dvojici Grace a Branson zdárně sekundují stejně nepřehlédnutelní kolegové, jako je na první pohled mrazivě nepřístupná zástupkyně vrchního strážmistra Alison Vasperová (Rakie Ayolaová), charismatický Cassian Pewe (James D'Arcy) nebo sympatická vyšetřovatelka Bella Moyová (Laura Elphinstoneová).

23. zajímavostí o natáčení seriálu Grace

  1. Britský televizní krimiseriál Grace měl premiéru v roce 2021. Zatím postupně vznikly tři série, které mají celkem osm epizod.
  2. První série má jedinou epizodu.
  3. Druhá série má čtyři epizody.
  4. Třetí série má tři epizody.
  5. Každá epizoda trvá 90 minut.
  6. Seriál je inspirovaný romány, které napsal spisovatel Peter James (Srdíčko, Příšeří, Proroctví, Po stopách mrtvého).
  7. Spisovatel Peter James prohlásil, že když teď píše nový román s detektivem Gracem, představuje si ho jako Johna Simma, který ho hraje.
  8. John Simm knížky s detektivem Gracem neznal, protože to podle jeho slov není žánr, o který by se normálně zajímal. Ale když získal roli, vzal si první díl a nemohl se od něj odtrhnout, dokonce ho přečetl během jednoho víkendu.
  9. Seriál Grace se odehrává ve městě Brighton and Hove.
  10. Natáčení první série probíhalo především ve městě Brighton and Hove, ale některé scény vznikaly také v Sussexu – na pomezí západní a východní části hrabství.
  11. Druhá série se natáčela ve městě Burgess Hill v západním Sussexu.
  12. První série s jedinou epizodou zachycuje děj z románu Blízko smrti.
  13. Druhá série zachycuje děj z románů Vražedné cédéčko, Vraždy v rezidenční čtvrti, Stopy smrti a Hon se smrtí.
  14. Třetí série zachycuje děj z románů Střevíčky smrti, V sevření mrtvého a Na dveře klepe smrt.
  15. Hlavním tvůrcem první a druhé řady seriálu Grace je scenárista Russell Lewis (Endeavour, Sharpova bitva, Hornblower – Rovná šance, Richard Sharpe – Nebezpečné poslání, Richard Sharpe – Indické dobrodružství).
  16. Scenárista Russell Lewis nejdříve málem odmítl nabídku pracovat na seriálu Grace, protože byl příliš zaneprázdněný prací na jiných projektech. Ale pak dostal román Blízko smrti od svého syna ke Dni otců a nemohl se od něj odtrhnout. Producenti čekali dva roky, až bude mít Lewis čas a prostor věnovat se seriálu Grace naplno.
  17. Scenárista Russell Lewis říká, že ho na na románech Petera Jamese nejvíce přitahovala jejich temnota a chladný, nesentimentální realismus pečlivě nastudovaných policejních postupů.
  18. „Můj tchán byl třicet let policistou u Metropolitní policie. Přečetl několik prvních knih ze série s detektivem Gracem a velmi si pochvaloval, jak tam jsou popisovány procedurální věci,” prozrazuje herec John Simm. „Říkal, že nebývá časté, aby to autor dokázal naprosto přesně vystihnout. Myslím, že právě na to je autor Peter James pyšný, je to velmi chytrý spisovatel.”
  19. Spisovatel Peter James se při vymýšlení postavy detektiva Grace inspiroval skutečným policistou. Vrchní inspektor David Gaylor, který je už v důchodu, se dokonce podílel na natáčení seriálu jako technický poradce.
  20. Scenáristy dvou epizod z třetí série jsou Ben Court a Caroline Ipová (Whitechapel).
  21. Zbývající dvě epizody třetí série napsal scenárista Ed Whitmore (Zimní král, Tichý svědek).
  22. V současnosti se plánuje čtvrtá série, která má mít čtyři epizody.
  23. „Co se týče zastoupení, před kamerou jsme dosáhli pokroku, ale vždy je možné udělat víc,” říká herečka Rakie Ayolaová. „Každý si zaslouží vidět sám sebe a nějakou verzi svého vlastního příběhu. Co se týče prostoru za kamerou, jsme stále ještě daleko od toho, abychom mohli říct: Náš štáb je různorodý.”

Herci v hlavních rolích

John Simm

Anglický herec, režisér a muzikant se narodil 10. července 1970 v Leedsu. Zahrál si v seriálech Grace, Trauma, Pán času, Vesnice, Life on Mars nebo ve filmech Human Traffic a Nonstop párty. Byl dvakrát nominován na prestižní filmovou cenu BAFTA a jednou na prestižní divadelní cenu Laurence Olivier Award v kategorii Nejlepší herec. Umí hrát na kytaru a byl zakládajícím členem rockové skupiny Magic Alex. Je fanouškem fotbalového klubu Manchester United. Od roku 2004 je jeho manželkou herečka Kate Magowanová, se kterou má syna a dceru.

Richie Campbell

Britský herec se narodil 8. února 1982 v Londýně. Zahrál si v seriálech Grace, Prolhaní nebo Frankensteinova kronika.

Rakie Ayolaová

Velšská herečka se narodila v květnu 1968 v Cardiffu. Zahrála si v seriálech Grace, Tichá dohoda nebo Na straně zákona. Získala tři prestižní ceny BAFTA. Od roku 2017 hrála roli Hermiony Grangerové v divadelní hře Harry Potter a prokleté dítě na West Endu. Je dlouhodobou zastánkyní většího zastoupení etnických skupin v zábavním průmyslu. Její matka pocházela ze Sierra Leone, její otec z Nigérie. Vychovával ji bratranec její matky se svou manželkou. Od roku 2004 je jejím manželem herec Adam Smethurst, se kterým má dvě dcery.

Sdílejte článek
Štítky FTV Prima herec román Grace Prima Krimi Britská akademie filmového a televizního umění Richard Sharp Peter James John Simm Russell Lewis Rakie Ayola

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.