Seriály a filmy

29. října 2016 17:30

Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří

Ve třetím díle své kuchařské show Karolína, domácí kuchařka vzala diváky na cestu slunným jihem – od Francie přes Itálii až do Řecka.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Rybí polévka s ouzem

Suroviny:

3 stroužky česneku

2 cibule

2 mrkve

4 brambory

1 menší pórek

5 lžic olivového oleje

400 g filetů ryby s bílým pevným masem bez kostí kůže

2 lžičky sladké mleté papriky

sůl a čerstvě mletý pepř

200 ml suchého bílého vína

1bobkový list

špetka šafránu

2 lžičky sušeného tymiánu

1 -2 červené chilli papričky nebo chilli pasta (harrissa atd.)

100 ml kysané smetany

bílý chléb nebo bageta na krutony

podle chuti ouzo

čerstvý tymián a/nebo petrželka

Postup:

Ve velkém kastrolu na 3 lžících olivového oleje opečte jemně nakrájený česnek a cibuli. Oloupejte mrkev a brambory a oboje pokrájejte na malé kousky (i ty bramborové by neměly mít hranu větší než 2 cm). Přidejte k cibuli a všechno dohromady na mírném plameni opékejte cca 10 minut za občasného zamíchání. Těsně před koncem přidejte očištěný pórek pokrájený na kolečka.

Rybu pokrájejte na větší kousky, polovinu z nich dejte do hrnce, přidejte mletou papriku, osolte, opepřete a opékejte cca 3 minuty. Pak zalijte bílým vínem, přidejte bobkový list, šafrán, sušený tymián, pokrájenou očištěnou chilli papričku, a nechte vše pár minut podusit. Pak nařeďte litrem ohřáté vody a vše cca 10 minut vařte (indikátorem konce budou měkké brambory).

Mezitím pokrájejte pečivo na kostky a opečte je na pánvi na lžícivolivového oleje, osolte je. Když je pečivo zlatavé a křupavé, vyndejte ho z pánve a dejte na stranu. Pánev očistěte, dejte na ni opět trochu oleje a opečte druhou polovinu ryby pokrájené na kousky - z každé strany jen cca 2-3 minuty podle tloušťky. I tu osolte.

Hotovou polévku nalijte do talířů. Doprostřed talíře dejte kopeček kysané smetany, kolem něj naklaďte opečené kousky ryby z pánve, ozdobte čerstvými bylinkami a až na stole ať si každý přidá krutony (aby se zbytečně nemáčely). Na stůl postavte lahvičku ouza a lžíci, ať si každý dá podle své chuti.

Tip: Nedůvěřivým doporučuji nejprve trochu ouza kápnout přímo na lžíci s polévkou - tuším že až ochutnají, dají si druhou dávku přímo do polévky. Doporučená dávka ouza do talíře polévky je jedna čajová lžička.

Levandulové kuřecí kousky

Suroviny:

1 kuře, naporcované na 8 kusů (můžete použít i stehna, ale takhle má každý na výběr…)

po 1 lžíci sušené levandule, rozmarýnu a tymiánu

2 stroužky česneku

50 ml olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

3 lžíce citronové šťávy

1 lžíce medu

cca 150 ml růžového vína

Postup:

Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, Česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse si umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.

Druhý den si rozpalte troubu na 160°C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut, nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180°C a pečte ještě cca 20 minut “na barvu”.

Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

Šťouchaná dýně s parmazánem

Suroviny:

1 kg máslové dýně

1 střední cibule

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

4 snítky tymiánu + na ozdobu

2 lžíce másla

4 lžíce strouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Dýni rozkrojte, zbavte semen,oloupejte a nakrájejte na kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte cibuli i česnek a zpěňte je. Přidejte dýni, orestujte ji, osolte, opepřete a přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.

Jakmile začne dýně svrchu měknout a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak 1/2 hrnkem vody, přiklopte a duste do měkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla -li nějaká.

Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.

Vepřové ragů s domácími těstovinami

Suroviny:

400 g vepřové krkovice bez kosti

1 cibule, na plátky

2 mrkve, na kolečka

3 řapíky celeru, na kousky

4 lžíce olivového oleje

100 g rajského protlaku

1 plechovka loupaných rajčat

1 rovná lžíce třtinového cukru (pokud nejsou rajčata dokonale sladká uprostřed sezóny)

150 ml suchého bílého vína

2 bobkové listy

sůl a čerstvě drcený pepř

600 g čerstvých tagliatelle, nejlépe domácích

hrst čerstvé bazalky

80 g strouhaného parmazánu

Postup:

Maso nakrájejte na kostky a očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky, mrkev a řapíky celeru oloupejte škrabkou na zeleninu a nakrájejte na kolečka a silnější plátky,

V kastrolu na většině olivového oleje opečte dosklovita cibuli, přidejte maso , mrkev i řapíkatý celer a nechte za občasného promíchání několik minut opékat. Přidejte protlak, orestujte ho, pak i rajčata, cukr?, a bobkový list, nechte trochu odpařit vodu aby se směs mírně přichytávala ke dnu, a pak zalijte vínem, osolte, opepřete, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte probublávat na mírném plameni cca hodinu a půl. Občas promíchejte a v případě potřeby trošku podlijte.

Těsně před dokončením uvařte těstoviny v osolené vodě, slijte je, promíchejte v hrnci s máslem a ihned je rozdělte je na talíře. Na ně doprostřed servírujte ragů a posypejte lístky bazalky a trochou parmazánu.

Čerstvé tagliatelle

Suroviny:

200 g hrubé mouky

200 g hladké mouky 00

(nebo 350 g semolinové hladké mouky)

3 velká vejce

1 lžička olivového oleje

voda dle potřeby

1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup:

Obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do folie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3 – 4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.

Čokoládovo - pomerančové tartaletky

Suroviny:

na 8 tartaletek o průměru 12 cm)

250 g špaldové mouky hladké

150 g másla

70 g cukru moučky

1 vejce

2 lžíce vody

špetka soli

1 pomeranč - pomerančová kůra nebo plátky na ozdobu

Na pomerančovou náplň:

100 g pomerančové marmelády

1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného

1 vanilkový lusk

1 lžíce pomerančového likéru, lze vynechat

Na čokoládový krém:

150 g hořké čokolády

1,5 lžíce pomerančové marmelády

4 lžíce smetany ke šlehání 33%

2 lžíce koňaku

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně, vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje.

Troubu si rozpalte na 180°C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15 - 20 minut, dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.

Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli zchladnout a pak ztuhnout v chladničce, ale nečekejte že čokoláda ztuhne úplně - náplň zůstane ve formě pevného krému.

Tip: Pokud máte formy silikonové formičky, kterými se nedá vykrajovat nebo máte-li tento postup raději, ukoulejte kousky těsta do kuliček, ty rozválejte na placičky a pak je vtlačte do formiček a seřízněte přečnívající okraje.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 12. 2024

Pokud jde o práci, můžete být emotivnější než obvykle. Snažte se oddělit svůj citový život od každodenních povinností. Pokud se cítíte určitou prací zahlceni do té míry, že ji již nedokážete efektivně vykonávat, může to být znamení, že je třeba provést nějaké změny. Je to období zvýšené citlivosti. Udělejte vše pro to, abyste se udrželi nad vodou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.