Seriály a filmy

29. října 2016 17:30

Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří

Ve třetím díle své kuchařské show Karolína, domácí kuchařka vzala diváky na cestu slunným jihem – od Francie přes Itálii až do Řecka.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Rybí polévka s ouzem

Suroviny:

3 stroužky česneku

2 cibule

2 mrkve

4 brambory

1 menší pórek

5 lžic olivového oleje

400 g filetů ryby s bílým pevným masem bez kostí kůže

2 lžičky sladké mleté papriky

sůl a čerstvě mletý pepř

200 ml suchého bílého vína

1bobkový list

špetka šafránu

2 lžičky sušeného tymiánu

1 -2 červené chilli papričky nebo chilli pasta (harrissa atd.)

100 ml kysané smetany

bílý chléb nebo bageta na krutony

podle chuti ouzo

čerstvý tymián a/nebo petrželka

Postup:

Ve velkém kastrolu na 3 lžících olivového oleje opečte jemně nakrájený česnek a cibuli. Oloupejte mrkev a brambory a oboje pokrájejte na malé kousky (i ty bramborové by neměly mít hranu větší než 2 cm). Přidejte k cibuli a všechno dohromady na mírném plameni opékejte cca 10 minut za občasného zamíchání. Těsně před koncem přidejte očištěný pórek pokrájený na kolečka.

Rybu pokrájejte na větší kousky, polovinu z nich dejte do hrnce, přidejte mletou papriku, osolte, opepřete a opékejte cca 3 minuty. Pak zalijte bílým vínem, přidejte bobkový list, šafrán, sušený tymián, pokrájenou očištěnou chilli papričku, a nechte vše pár minut podusit. Pak nařeďte litrem ohřáté vody a vše cca 10 minut vařte (indikátorem konce budou měkké brambory).

Mezitím pokrájejte pečivo na kostky a opečte je na pánvi na lžícivolivového oleje, osolte je. Když je pečivo zlatavé a křupavé, vyndejte ho z pánve a dejte na stranu. Pánev očistěte, dejte na ni opět trochu oleje a opečte druhou polovinu ryby pokrájené na kousky - z každé strany jen cca 2-3 minuty podle tloušťky. I tu osolte.

Hotovou polévku nalijte do talířů. Doprostřed talíře dejte kopeček kysané smetany, kolem něj naklaďte opečené kousky ryby z pánve, ozdobte čerstvými bylinkami a až na stole ať si každý přidá krutony (aby se zbytečně nemáčely). Na stůl postavte lahvičku ouza a lžíci, ať si každý dá podle své chuti.

Tip: Nedůvěřivým doporučuji nejprve trochu ouza kápnout přímo na lžíci s polévkou - tuším že až ochutnají, dají si druhou dávku přímo do polévky. Doporučená dávka ouza do talíře polévky je jedna čajová lžička.

Levandulové kuřecí kousky

Suroviny:

1 kuře, naporcované na 8 kusů (můžete použít i stehna, ale takhle má každý na výběr…)

po 1 lžíci sušené levandule, rozmarýnu a tymiánu

2 stroužky česneku

50 ml olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

3 lžíce citronové šťávy

1 lžíce medu

cca 150 ml růžového vína

Postup:

Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, Česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse si umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.

Druhý den si rozpalte troubu na 160°C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut, nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180°C a pečte ještě cca 20 minut “na barvu”.

Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.

Šťouchaná dýně s parmazánem

Suroviny:

1 kg máslové dýně

1 střední cibule

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

4 snítky tymiánu + na ozdobu

2 lžíce másla

4 lžíce strouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Dýni rozkrojte, zbavte semen,oloupejte a nakrájejte na kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte cibuli i česnek a zpěňte je. Přidejte dýni, orestujte ji, osolte, opepřete a přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.

Jakmile začne dýně svrchu měknout a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak 1/2 hrnkem vody, přiklopte a duste do měkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla -li nějaká.

Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.

Vepřové ragů s domácími těstovinami

Suroviny:

400 g vepřové krkovice bez kosti

1 cibule, na plátky

2 mrkve, na kolečka

3 řapíky celeru, na kousky

4 lžíce olivového oleje

100 g rajského protlaku

1 plechovka loupaných rajčat

1 rovná lžíce třtinového cukru (pokud nejsou rajčata dokonale sladká uprostřed sezóny)

150 ml suchého bílého vína

2 bobkové listy

sůl a čerstvě drcený pepř

600 g čerstvých tagliatelle, nejlépe domácích

hrst čerstvé bazalky

80 g strouhaného parmazánu

Postup:

Maso nakrájejte na kostky a očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky, mrkev a řapíky celeru oloupejte škrabkou na zeleninu a nakrájejte na kolečka a silnější plátky,

V kastrolu na většině olivového oleje opečte dosklovita cibuli, přidejte maso , mrkev i řapíkatý celer a nechte za občasného promíchání několik minut opékat. Přidejte protlak, orestujte ho, pak i rajčata, cukr?, a bobkový list, nechte trochu odpařit vodu aby se směs mírně přichytávala ke dnu, a pak zalijte vínem, osolte, opepřete, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte probublávat na mírném plameni cca hodinu a půl. Občas promíchejte a v případě potřeby trošku podlijte.

Těsně před dokončením uvařte těstoviny v osolené vodě, slijte je, promíchejte v hrnci s máslem a ihned je rozdělte je na talíře. Na ně doprostřed servírujte ragů a posypejte lístky bazalky a trochou parmazánu.

Čerstvé tagliatelle

Suroviny:

200 g hrubé mouky

200 g hladké mouky 00

(nebo 350 g semolinové hladké mouky)

3 velká vejce

1 lžička olivového oleje

voda dle potřeby

1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup:

Obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do folie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3 – 4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.

Čokoládovo - pomerančové tartaletky

Suroviny:

na 8 tartaletek o průměru 12 cm)

250 g špaldové mouky hladké

150 g másla

70 g cukru moučky

1 vejce

2 lžíce vody

špetka soli

1 pomeranč - pomerančová kůra nebo plátky na ozdobu

Na pomerančovou náplň:

100 g pomerančové marmelády

1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného

1 vanilkový lusk

1 lžíce pomerančového likéru, lze vynechat

Na čokoládový krém:

150 g hořké čokolády

1,5 lžíce pomerančové marmelády

4 lžíce smetany ke šlehání 33%

2 lžíce koňaku

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte a buď v robotu, nebo rychle ručně, vypracujte hladké těsto (pokud pracujete ručně, na začátku máslo zpracovávejte nožem, aby příliš nezteplalo). Hotové těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a vykrájejte z něj tartaletky. Do těsta zakrojte okrajem formičky a kolečko těsta pak vtlačte dovnitř formičky, utvoří se vám hezké vroubkované okraje.

Troubu si rozpalte na 180°C a dno tartaletek propíchejte vidličkou. Pak si smíchejte pomerančovou marmeládu se zázvorem, vanilkou a likérem, chcete-li a v každé tartaletce rozprostřete vrchovatou lžičku této směsi. Dejte do trouby a nechte péct 15 - 20 minut, dozlatova. Upečené tartaletky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formiček, půjde to snadno.

Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s marmeládou, smetanou a koňakem. Rozpuštěnou směsí polévejte tartaletky, rozetřete ji do stran a ozdobte pomerančovou kůrou nebo tenkými plátky pomeranče. Nechte chvíli zchladnout a pak ztuhnout v chladničce, ale nečekejte že čokoláda ztuhne úplně - náplň zůstane ve formě pevného krému.

Tip: Pokud máte formy silikonové formičky, kterými se nedá vykrajovat nebo máte-li tento postup raději, ukoulejte kousky těsta do kuliček, ty rozválejte na placičky a pak je vtlačte do formiček a seřízněte přečnívající okraje.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 5. 2024

Berani, při prohlížení fotoalb, přestavování nábytku a vzpomínání na minulé časy můžete pocítit nostalgii. V mysli se vám vybaví emocionální události, se kterými jste se v době, kdy se staly, možná ještě plně nevyrovnali. Staré pocity, o kterých jste si mysleli, že jsou pryč, by se mohly vynořit a vehnat vám slzy do očí. Upřímně se těmto pocitům postavte čelem nyní, místo abyste je zase na další desetiletí někam nacpali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.