Prima Ženy

24. května 2023 08:45

Komerční sdělení , Lea Janochová

Jak dostatečně zalévat rostliny a přitom neprodělat kalhoty? Víme jak na to!

Druhá polovina května nejen v Česku patří zahrádkářům. Po zmrzlících se většina z nich směle vydává na balkóny i záhony se sazenicemi a je přitom jedno, zda mají přinést zdravé plody do našich kuchyní nebo prostě jen zdobit. Všechny potřebují jedno - dostatek vláhy. Jak jí ale zajistit dostatek v době, kdy už řadu let po sobě i česká kotlina čelí vedrům, které způsobují čím dál větší sucho? V následujících řádcích se dozvíte několik tipů, jak z minima vytěžit maximum.

Každý zkušený zahrádkář má vlastní osvědčené způsoby, jak se o svou zahrádku postarat co nejlépe. Nicméně změna klimatu, která už začíná být dosti citelná i v Česku, přináší nové nároky, které je při pěstování všeho druhu potřeba uspokojit.

Na spotřebu vody má vliv i výběr rostlin. Druhy s nízkou potřebou vláhy nesvěsí hlavu ani při delším období sucha, například levandule, divizna, klíšťata, růže, třapatka nachová, šalvěj nebo čistec vlnatý.

Nezáleží, jestli obděláváte zahradu, která vás má zásobit svými plody po chladnější zbytek roku, nebo zahradničíte na políčku za domem či pěstujete cokoli pro radost na balkóně. Zásadním úkolem se v posledních letech stalo zajištění dostatku vody. Tu potřebuje vše, co roste. Ovšem letos je tato už tak náročná disciplína ještě ztížená cenami energií, které sice pomalu klesají, ale stále nám při neopatrném zacházení s vodou mohou způsobit nečekané odpaření financí.

Jak tedy zajistit rostlinám dostatek vody a přitom si nepřivodit bankrot? Jde to! Čtěte třináct tipů, které přináší společnost Fiskars.

Myslete hospodárně už při sázení

Už v momentě, kdy rostlinku sázíte do země nebo do květináče, můžete ovlivnit spotřebu vody.

  • Tip. č. 1: Vytvořte spádovou stěnu - Aby voda při zalévání nové výsadby neutekla všemi směry, je vhodné kolem dokola vyvýšit zeminu. Zajistíte tak prosakování vody do oblasti kořenů.
  • Tip. č. 2: Udržujte správný odstup: výška půdy v květináčích - Při sázení nebo přesazování balkonových a pokojových rostlin dbejte na to, aby půda sahala 2 až 3 cm pod horní okraj květináče. Tento volný prostor usnadňuje zalévání, zabraňuje přetékání a tím plýtvání vody a znečišťování parapetu, balkonu nebo terasy
  • Tip. č. 3: Výběr materiálu - Neglazované květináče z pálené hlíny vypadají na balkonech a terasách pěkně, ale přes hliněný povrch se odpařuje hodně vláhy. Velmi žíznivé rostliny je proto lepší umístit do glazovaných keramických květináčů.
  • Tip. č. 4: Na dno nádob dejte vrstvu keramzitu - Vyhnete se tak hnilobě kořenů způsobené zavodněním. Velké plastové nádoby se doporučují zejména pro rostliny v květináčích, protože neumožňují odpařování vody stěnou nádoby a také mnohem méně váží. Verze se zásobníkem vody nadně nádoby poskytují rostlinám vodu nacelé dny, a to i v létě.
  • Tip. č. 5: Zadržujte v půdě vláhu pomocí mulče - Krycí vrstva z rostlinných materiálů, jako je mulč z kůry, chrání půdu před povětrnostnímivlivy a vypařováním vody. Je třeba ji zalévat méně často, protože vlhkost zůstává v půdě. Navíc jsou sem přitahovány mikroorganismy, které přeměňujíkůrový mulč na cennýhumus. Mulčování navíc krotí nežádoucí plevel.

Obzvláště žíznivé rostliny, jako jsou hortenzie a rododendrony umisťujte pouze na částečně zastíněná místa (zalévejte s trochou vápna!). Vysoké nároky na vodu mají také plamenky, stračky a upolíny.

Obklopte se užitečnými pomocníky

Péče o rostliny se po všednodenní rutině může stát náročným úkolem. Proto si usnadněte práci s následujícími vychytávkami, díky kterým bude starost o vaši zahradu zábava.

  • Tip. č. 6: Použijte kapací hadici - Praktický pomocník od Fiskars (délka 15 m) přivádí vodu přímo ke kořenům, listy zůstávají suché. Navíc se spotřeba vody sníží až o 70 %; sníží se také odpařování.
  • Tip. č. 7: Měřte množství srážek - Srážkoměr pomáhá určit množství srážek po dešti nebo použití postřikovačů trávníku. Na první pohled můžete vidět, zda je třeba znovu zalévat.
  • Tip. č. 8: Prodlužte si ruku - U těžko dostupných míst je nejlepší volbou zavlažovací tyč. Vzpřímený postoj je šetrný k zádům a kloubům; cílené zalévání šetří vodu. Zavlažovací pistole a tyče Fiskars s otočnými hlavami jsou ergonomicky tvarované, mají pevnou konstrukci a přitom jsou lehké.

Nezbytné půdokryvné dřeviny poskytují přirozenou ochranu před vypařováním vody ze záhonu, stíní půdu a chrání ji před silnými výkyvy teplot. Kromě bergénie, barvínku a škornice je vhodná i pachysandra, dlužicha nebo mochnička.

Pamatujte na osvědčené způsoby předků

Nová doba přináší nové trendy, ovšem starý dobrý selský rozum se rozhodně nevyplácí ztrácet. Držte se osvědčených způsobů, které pomáhají k bohaté úrodě už mnohé generace.

  • Tip. č. 9: Zachytávejte dešťovou vodu - Udržitelnější už to být nemůže: Na rozdíl od kohoutkové vody je dešťová voda zdarma a bez chlóru, fluoru nebo vápníku. Voda bez vápníku má téměř nulovou tvrdost – ideální pro rostliny. Nejlepší je sbírat ji do velkých sběrných nádrží. V menším měřítku jsou také vhodné sudyze dřeva nebo plastu, které jsou napájeny ze svodu dešťové vody.
  • Tip. č. 10: Nesekejte trávník příliš nakrátko - Dobře upravený trávník vyžaduje pozornost a hodně vody, zvláště pokud je udržován velmi nízký. Výška sečení 4 cm je dobrá, ale v horkých letních měsících je lepší nastavit sekačku na 5 cm, protože tak trávník příliš rychle nevysychá.
  • Tip. č. 11: Jedno sečení ušetří trojí zalévání - Stará zahradnická moudrost: Pokud je půda suchá a tvrdá, závlaha ani dešťová voda nemůže proniknout ke kořenům a doslova rychle uteče z pole. A pokud půda zůstane delší dobu neobdělávaná, vytvoří se v ní jemné svislé cestičky – tzv. kapiláry, kterými voda stoupá a na povrchu se odpařuje. Okopáváním se dočasně zničí kapiláry těsně pod povrchem a voda zůstane v zemi.
  • Tip. č. 12: Zavlažujte rovnoměrně - U silných rostlin, jako jsou rajčata, nechte půdu vyschnout pouze na povrchu, ale nikdy ne do hloubky. Střídání vlhké a suché půdy způsobuje praskání plodů.
  • Tip. č. 13: Zalévejte trávník ve správný čas - Studie ukázaly, že při zalévání trávníku během poledne se až 90 % nevyužité vody odpaří. V ranních a večerních hodinách je naopak odpařování nejnižší a voda se dostává přesně tam, kam je potřeba, tedy ke kořenům trávy.

Při dodržení zásad správného zalévání se netřeba bát, že vám vyschne záhon či finanční rezervy. Ať vám to roste!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.