Advertoriál

10. května 2024 10:55

redakce Prima Ženy

Jak pečovat o klouby v každém věku? Hýbejte se a nezatracujte doplňky stravy, radí lékař

Pravděpodobnost vzniku bolestí kloubů se zvyšuje s přibývajícím věkem, ale nedá se říci, že by s ní jednou musel bojovat každý z nás. Kromě genetiky hraje roli také to, jak se v průběhu života hýbeme, co jíme a pijeme, jak odpočíváme… Správným životním stylem můžete zdraví svých kloubů významně prodloužit.

Nadváha či obezita a celkový nedostatek pohybu kloubům a organismu obecně neprospívá. „Lidé by měli myslet na svou tělesnou hmotnost a na pravidelné cvičení. Vhodné je posilování svalů kolem kloubů, které pomáhá snižovat zátěž na samotné klouby. Jóga a pilates mohou zlepšit flexibilitu a rovnováhu. Sám cvičím a mohu jen doporučit. Účinky se dostaví rychle. Z aerobních cvičení by pak lidé měli volit například chůzi, plavání nebo jízdu na kole – jsou dobré pro srdce a zároveň šetrné ke kloubům,“ radí MUDr. Patrik Pelikán. „U pokročilého věku je to pak velmi individuální. Vždy doporučuji konzultaci s odborníkem, který analyzuje aktuální stav pacienta,“ dodává.

Zdraví kloubů podpoříte také vhodnou stravou

Dr. Max Mobility Complex 6 Active

Potěší všechny, kteří denně namáhají svůj pohybový aparát. Obsahuje 6 látek v unikátní kombinaci - glukosamin, chondroitin, MSM, hyaluronát sodný, kolagen typu II a vitamin C. Pomáhá udržovat vaše klouby v dobré kondici. Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí a chrupavek.

Dr. Max Mobility Complex 6 Active

Doplněk stravy.

Podle lékaře je dopad výživy na zdraví kloubů významný a může být jak pozitivní, tak samozřejmě negativní. „Existují určité typy potravin a stravovací návyky, které mohou kloubům a pohybovému aparátu škodit, především tím, že podporují zánětlivé procesy v těle nebo přispívají k nadměrné tělesné hmotnosti a zátěži kloubů,“ vysvětluje.

Lékař doporučuje dodržovat zásady zdravého stravování a varuje před nadměrnou konzumací alkoholu. Stejně tak před kofeinem nebo nadbytkem soli ve stravě. „Nadměrný příjem soli může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a zvýšit riziko osteoporózy tím, že omezuje schopnost těla vstřebávat vápník. Kofein a jeho nadměrný příjem také může omezit absorpci vápníku.“

Přečtěte si také: Podpořte zdraví svých kloubů a hýbejte se. Lékař poradil vhodnou výživu i doplňky stravy

A co by v jídelníčku naopak nemělo chybět?

  • Vápník a vitamín D podporují udržení zdraví kostí. Najdeme je v mléčných výrobcích, brokolici, kapustě a také ve fortifikovaných potravinách.
  • Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rybách, jako je losos, a v lněném semínku.
  • Bílkoviny jsou důležité pro růst a udržení svalové hmoty. Zdrojem jsou například maso, luštěniny, tofu a ořechy.
  • Antioxidanty (vitamíny C a E, selen) pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem. Najdeme je v čerstvém ovoci, zelenině a celozrnných produktech.

Nebojte se doplňků stravy

„Lidé doplňky stravy považují za nesprávnou volbu. Až překvapivě často. To osobně odmítám. Je to pravý opak. Některé doplňky mohou podporovat zdraví kloubů a je to velmi cenná pomůcka našeho století,“ popisuje MUDr. Pelikán.

Při výběru kloubní výživy je důležité zvážit několik klíčových faktorů, aby doplněk co nejvíce vyhovoval vašim individuálním potřebám a cílům. Je dobré se vždy poradit s odborníkem nebo třeba s lékárníkem, kteří mají patřičné vzdělání. Důležitým faktorem jsou aktivní složky, které mnohdy můžete najít i v produktech s kompletní výživou.

Lékař také doporučuje dbát na vhodnou formu doplňku a jeho dávkování. S tím vám opět může pomoci například lékárník.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.