Životní styl

3. srpna 2022 12:17

Komerční sdělení

Jak zařídit zahradu? Rozdělte ji na zóny

Toužíte po zahradě, ve které se budete cítit co nejlépe? Může se stát skutečností! Stačí, když si zahradu řádně rozdělíte do jednotlivých zón. Tak má vše své místo. A navíc se na zahradě budete cítit příjemně. Rozdělení zahrady do zón nemusí být složité. Ale měli byste vědět, jak na to. V tomto článku si přečtete několik našich tipů, jak ze zahrady vytvořit útulné místo, kde budete chtít trávit většinu času.

5 zón a každá z nich má jiný význam

Skvělým řešením je permakultura, což je rozdělení zahrady do 5 zón, které se vyznačují něčím jiným. Permakultura se zabývá navrhováním velkých i malých zahrad. Každá z pěti zón má svou vlastní funkci a význam. Pojďme se na něj společně podívat!

Zóna 0: Lidské potřeby

Pokud si chcete navrhnout zahradu podle svých představ, měli byste se zaměřit na své potřeby. Doporučujeme předem promyslet, co chcete pěstovat a zda na zahradě potřebujete také místo pro svého domácího mazlíčka nebo jen pro odpočinek. Mimo jiné byste si také měli uvědomit, že moderní zahrada může být z hlediska svého designu jakýmsi rozšířením terasy nebo celého domu. Pokud se tedy vaše nemovitost právě staví nebo zařizuje, předem si promyslete, kde bude vstup na terasu nebo výhled do zahrady.

Náš tip: Chcete na zahradě pěstovat ovoce a zeleninu? Vyberte si své oblíbené odrůdy a neváhejte je vysadit na vyhrazené místo. Zjistěte také, jak vybírat bylinky. Ty byste měli mít vždy po ruce.

Zóna 1: Nejrušnější část zahrady

Zóna 1 je údajně nejblíže domu. Měli byste se tam dostat bosí. Tuto část zahrady budete mít neustále na očích. Proto si ji sestavte tak, aby se vám co nejvíce líbila. Použijte různé prvky, například estetickou cestu nebo chodník. Zónu 1 můžete oživit také okrasnými květinami a záhony.

V této části zahrady můžete také vysadit výše zmíněné bylinky nebo svůj oblíbený ovocný keř. Protože se jedná o zónu, kde budete trávit většinu času, naplánujte zde posezení, sestavu zahradního nábytku nebo altán.

Nezapomeňte: Pokud máte malé děti, na které musíte dávat pozor, neváhejte do zóny 1 umístit pískoviště a další herní prvky.

Zóna 2: Vhodné pro zvířata

Ačkoli je zóna 2 stále blízko domu, je méně viditelná. Nemusíte se s tím tedy potýkat každý den. Tato část zahrady je vhodná například pro chov drůbeže nebo jiných domácích zvířat. Můžete také založit skleník s kompostem nebo vysadit zeleninu, která je méně náročná na pěstování. A nezapomeňte si přečíst základní informace o tom, jak vybrat zahradní domek, který by byl ideální pro zónu 2.

Náš tip: V této části zahrady můžete vysadit například cukety, fazole, brambory nebo dýně. Tato zelenina není náročná na pěstování a rozhodně patří do zóny 2.

Zóny 3, 4 a 5: Pro farmy a lesy

Zóna 3 se nachází na větších pozemcích a farmách. Využívá se hlavně k pastvě a pěstování. Nevztahuje se na tradiční městské a venkovské zahrady, které mají ve většině případů pouze 1. a 2. zónu. Mezi další zóny patří zóna číslo 4. Patří sem i lesy s nízkými nároky na údržbu. A za zmínku stojí také zóna 5, která však představuje větší pozemek ponechaný v krajině, tzv. divočinu.

Kreativitě se meze nekladou

V neposlední řadě máte vždy volnou ruku při zařizování a úpravě vlastní zahrady. Vložte tedy prvky, které jsou vám blízké. Jen tak vytvoříte originální zahradu, ve které se budete cítit co nejlépe. Pokud chcete získat další inspiraci, podívejte se na videonávod na tomto odkazu. Dozvíte se, které prvky byste měli pro danou zónu zvolit a které naopak vynechat.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.