12. prosince 2025 07:00
Klára ŠimšováJakou připravit štědrovečerní večeři podle horoskopu? Inspirujte se recepty
Štědrovečerní stůl je obvykle plný dobrot, samý řízek, kapr, bramborový salát nebo houbový kuba. Mnoho Čechů se tradic pevně drží, ale najdou se i tací, kteří rádi uvítají změnu. Přečtěte si, na čem by si mohla pochutnat jednotlivá znamení podle horoskopu, a inspirujte se recepty, které vám trochu obmění tradiční štědrovečerní večeři.
Beran
Berani by mohli ke štědrovečerní večeři zvolit něco výrazného. Například pečeného kapra nebo lososa s pikantní omáčkou. Berani potřebují jídlo, které je nakopne a nabudí, nikoliv takové, po kterém vypnou na gauči hned při první pohádce. Výraznější chutě jim sedí víc než tradiční jemnost. Vyzkoušejte recept na Kapří podkovy s lehkým bramborovým salátem.
Býk
Býci milují klasiku v té nejlepší kvalitě, tedy smaženého kapra, bramborový salát a domácí cukroví. A nedají na tradice dopustit, poctivá kuchyně jim proto vykouzlí úsměv na tváři. Čím kvalitnější suroviny budou použity, tím blaženěji se budou Býci cítit. I když milujete tradiční přípravu kapra, můžete vyzkoušet variaci salátů: Smažený kapr s trojicí bramborových salátů.
Čtěte také: S vánoční výzdobou neotálejte. Stromeček si ozdobte klidně už na Mikuláše
Blíženci
Blíženci si libují spíše v degustaci než ve velkých porcích, tedy menší porce více jídel, například variace ryb, salátů a předkrmů. Často bývají roztěkaní a rychle se začnou nudit, proto je pro ně ideální na štědrovečerní stůl připravit vícero možností, které mohou ochutnat. Dejte si na stůl něco exotického: Vánoční stůl s ovocem známým i neznámým.
Rak
Raci upřednostňují tradiční rodinné recepty, například rybí polévku, která jim připomíná Vánoce u babičky, kapra na másle nebo domácí vánočku. Milují nostalgii a emocionální spojení s jídlem, které jim připomíná domov, dětství a dodává pocit klidu. Polévka z kapra s krutony si vás určitě získá.
Mohlo by vás zajímat: Věnec z vánočních ozdob a ramínka rozzáří dveře i stůl
Lev
Lvi mají rádi luxusnější verzi klasické kuchyně, například candáta na víně nebo dezert s čokoládou. Žijí pro dramatičnost, efekt a lesk, proto chtějí jídlo, které je slavnostní, krásně naservírované a hlavně kvalitní. Vyzkoušejte Filé z candáta a houbového kubu s majoránkovým máslem.
Panna
Panny volí spíše lehčí a zdravější varianty i o Vánocích. Rybu spíš pečou než smaží, salát namíchají bez těžké majonézy a udělají si třeba domácí kefírovou vánočku. Panny se chtějí o svátcích cítit příjemně a svěže, ne se přejídat a jen ležet. Zkuste si udělat Vídeňský bramborový salát.
Přečtěte si také: Adventní věnec může zapálit celý byt. Jak zabránit požáru od svíčky?
Váhy
Váhy mají rády esteticky krásné jídlo, tedy lososa, svěží a křupavý zelený salát a zakončí to elegantním a lahodným dezertem. Ocení harmonii chutí a vizuální stránku talíře, spolu s posezením s rodinou a příjemnou konverzací to vytváří kouzelnou vánoční atmosféru, kterou mají rády. Elegantním a lahodným dezertem by mohl být Vánoční trifle podle maminky Jamieho Olivera.
Štír
Štíři milují intenzivní a hluboké chutě, ocení pečeného pstruha s bylinkami, česnekovou polévku nebo tmavou hořkou čokoládu. Vyhledávají jídlo, které je přiměje experimentovat, a protože si užívají exotické chutě, tradiční kapr nebo řízek je příliš neosloví. Inspirujte se Druhy cukroví populárními v jiných zemích a poznejte vánoční sladkosti z celého světa.
Vyzkoušejte: Svařák, punč, grog. Zpříjemněte si advent zimními drinky
Střelec
Střelci na talíři na Štědrý večer ocení něco netradičního, například různé druhy sushi, pečenou rybu s exotickým kořením nebo zahraniční vánoční dezert. Rádi objevují a experimentují, proto raději sáhnou po něčem exotickém. Ochutnávání kuchyní z celého světa je pro ně lehká forma cestování. Dejte si místo kapra a bramborového salátu Sushi řezy s pikantním tuňákem.
Kozoroh
Kozorozi nemají rádi experimentování. Ocení tedy kvalitní řízek, tradičního kapra a česnekovou nebo rybí polévku. Zkrátka poctivá česká štědrovečerní večeře. Pro Kozorohy je příjemnější jít na jistotu a zvolit ověřené recepty, nejlépe ty, které jim předali jejich rodiče či prarodiče. Když máte rádi tradice, proč nezkusit Vánoční rybí polévku podle Zdeňka Pohlreicha?
Nepřehlédněte: Adventní a vánoční pranostiky. Tipnete si, jaká zima nás čeká?
Vodnář
Vodnáři vždy vyhledávají něco originálního, třeba pečeného lososa s citrusy, veganskou verzi vánoční večeře nebo sloučení všemožných chutí do jednoho pokrmu. Milují originalitu a rádi porušují zajetá pravidla, protože nechtějí jít s davem, to není jejich styl. Tak si letos štědrovečerní večeři udělejte po svém, vyzkoušejte Grilované tofu v pikantní marinádě.
Ryby
Ryby ocení jemné, něžné a lehké chutě, například pečeného lososa, lehkou bylinkovou polévku nebo sladký dezert s vanilkou. Potřebují uklidňující a hřejivé jídlo, které jim připomene domov a podpoří jejich citlivou energii. Když je navíc pošle pocitově do jejich snového světa, o to lépe se budou cítit. Letos si místo vánočky na snídani můžete vychutnat Vanilkový dort s borůvkami.
Co předpovídají na letošní Vánoce karty Helen Stanku?