Na Bulovce vyvolali potrat ženě, která o něj nežádala. Účastnice fatální záměny kontaktovala policii

Fakultní nemocnice Bulovka se v tomto týdnu stala místem šokujícího incidentu, nad nímž zůstává rozum stát. Personál si během provádění plánovaných zákroků zřejmě spletl dvě pacientky a zdravé ženě kvůli tomu způsobil omylem potrat. Případem se již zabývá policie. Kriminalisty už jedna z žen kontaktovala.

K záměně pacientek mělo dojít mezi dvojicí těhotných cizinek, jež mají v Česku trvalý pobyt. U jedné byl naplánován zákrok, jimž lze mimo jiné ukončit těhotenství, zatímco druhá měla na Bulovku přijít pouze na rutinní kontrolu. Personál nemocnice však obě ženy z dosud blíže nespecifikovaného důvodu zaměnil a těhotné ženě lékař provedl kyretáž, o kterou ale nežádala.

„V pondělí 25. března došlo na naší Gynekologicko-porodnické klinice k nežádoucí události. Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ sdělila pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí Bulovky Eva Stolejda Libigerová.

„V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost,“ dodala mluvčí nemocnice, kterou teď s velkou pravděpodobností čeká řada nepříjemných otázek nejen od novinářů.

Kriminalisté se již od čtvrtku případem zabývají pro podezření na trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. A mají přirozeně velký zájem obě ženy kontaktovat, což se jim však ve čtvrtek nedařilo. Kromě výzev v médiích zveřejnili další výzvy i na sociální síti X. Na tuto výzvu jedna z žen nakonec zareagovala.

„V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených žen, který ji zastupuje,“ uvedla policie v pátek na sociální síti X. Neupřesnila přitom, zda jde o ženu, které byl omylem proveden potrat, anebo o druhou oběť záměny, u níž naopak plánovaný zákrok proveden nebyl. Fakultní nemocnice Bulovka již kromě omluvy rodině, jíž způsobila ztrátu nenarozeného dítěte, potvrdila ochotu vyplatit odškodné.

„Finančními prostředky ovšem nikdo nenahradí ztrátu, kterou matka prožila,“ podotkl pro CNN Prima NEWS stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan. Lékaři, kteří se chyby dopustili, podle něj musí cítit zoufalství a neštěstí. „Žádný lékař z toho nemůže mít radost. Je to nešťastná událost,“ dodal.

Otázky, na které se ptají novináři i veřejnost

Redakce Prima Ženy v pátek ráno znovu kontaktovala mluvčí nemocnice, kde došlo k fatální záměně. Eva Stolejda Libigerová odmítla odpovídat po telefonu s tím, že otázky chce do mailu. Mluvčí slíbila, že na zaslané otázky obratem odpoví. Do pátečního večera ale odpovědi nepřišly.

Redakce položila tyto dotazy:

K incidentu došlo v pondělí. Jakým způsobem vedení nemocnice v pondělí a v úterý postupovalo proti zaměstnancům, kteří se dopustili pochybení?

Kolik zaměstnanců se pochybení dopustilo?

Bude vedení nemocnice na tyto zaměstnance podávat trestní oznámení? Nebo bylo trestní oznámení již podáno?

Byla k incidentu svolána porada vedení nemocnice?

Až mluvčí odpovědi zašle, doplníme je do tohoto článku. Portál PrahaIN.cz přinesl informace, jak vedení nemocnice od pondělí postupovalo. Zdroj redakce PrahaIN.cz uvedl, že vedení Bulovky mělo údajně vyvíjet nátlak na pracovníky, kteří chtěli o závažném incidentu komunikovat s novináři. Eva Stolejda Libigerová informace, které přinesl web PrahaIN.cz, popřela.

Sdílejte článek
Štítky nemocnice policie potrat žena Nemocnice Na Bulovce omyl Česko interrupce záměna Kamal Farhan Eva Stolejda Libigerová