Celebrity

19. června 2024 15:10

David Laštovka

Jiří Lír zemřel na rakovinu kostí. Ondřej Havelka jeho dceru opustil kvůli Gottově milence

Herce Jiří Líra nejvíce proslavila postava hostinského-hypochondra v komedii Vesničko má středisková. Jeho životní láskou byla stejně stará herečka Drahomíra Fialková, se kterou měl dceru Kateřinu. Ta se provdala za herce a hudebníka Ondřeje Havelku, jejich manželství však mělo hodně trpký konec.

Lírova dcera Kateřina vystudovala DAMU a několik let působila ve studiu Ypsilon nebo v libereckém Naivním divadle. Zazářila i ve filmech a seriálech. Například v komedii „Já už budu hodný, dědečku!“ ztvárnila postavu dcery Miloše Kopeckého. Za manžela si vzala herce a hudebníka Ondřeje Havelku a v roce 1986 se jim narodil syn Vojtěch. Když mu bylo deset let, Havelka se zamiloval do režisérky Alice Kovácsové, která mimochodem byla jednou z osudových žen zpěváka Karla Gotta. Rozvedl se, Alici si vzal za ženu a následně s ní založil novou rodinu.

Co na sebe dcera Ondřeje Havelky Rozálie prozradila v talkshow u Honzy Dědka?

Svěrák se Smoljakem si ho oblíbili

Jiří Lír před kamerou ztvárnil více než sto sice menších, zato ale nepřehlédnutelných rolí. „Pane, vy jste vdova!“, „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, Dívka na koštěti, „Marečku, podejte mi pero!“, Světáci, Vrchní, prchni!, Příště budeme chytřejší, staroušku! nebo zmíněná Vesničko má středisková – to je jen stručný výčet jeho filmových rolí. Nejčastěji ho obsazoval Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem a rovněž Václav Vorlíček.

Čtěte také: Idylický vztah Svěráka a Smoljaka? Rozhádali se kvůli majetku, tvrdí režisérův syn

Mezi největší Lírovy záliby patřilo malování. Talent zdědil po svém otci Josefovi, který byl akademický malíř. Ve své amatérské tvorbě rád používal humor a nutno dodat, že o jeho díla byl velký zájem. Nazýval je omaly, a když bylo třeba, aktualizoval je. Pokud někomu namaloval svatební obřad dcery a ona se po pár letech rozvedla, ženicha ochotně přemaloval například na psa.

Po těžké autonehodě skončil v bezvědomí

V roce 1977 Jiří Lír jako zázrakem přežil těžkou havárii. Auto, v němž cestoval, vjelo do protisměru a narazilo do protijedoucího vozidla. „Po opuštění vozu předním sklem jsem ještě třicet metrů brzdil obličejem po mokré vozovce. Můj spánek byl nahrazen bezvědomím. Měl jsem prasklou lebeční kost se zásahem do mozkového centra. Na návštěvy za mnou chodil kamarád Vladimír Menšík. Škoda že Vláďovy návštěvy nemohly být pro všechny na lékařský předpis. Spousta lidí by se uzdravila za daleko kratší dobu,“ vzpomínal herec ve své autobiografické knize, kterou nazval Ve vedlejší roli.

Zemřel 20. srpna roku 1995 ve věku 72 let. Příčinou byla rakovina kostí. Přestože kvůli nemoci trpěl velkými bolestmi, svůj osud nesl velmi statečně.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 6. 2024

Něco vám dnes na tichu nesedí, Berani. Mluvte dál. Nakonec někdo řekne něco smysluplného. Chytejte se lukrativních nápadů a mějte uši nastražené pro nové příležitosti. Cizí člověk, kterého potkáte na ulici, když jdete na kávu, by se mohl stát vaším novým nejlepším přítelem. Navažte rozhovor s osobou, která stojí vedle vás ve frontě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.