Celebrity

31. března 2024 06:30

Vanesa Havlíková

Jiří Prskavec strávil dětství v nemocnici. Diagnostikovali mi Perthesovu chorobu, přiznal

Jiří Prskavec v 7 pádech Honzy Dědka

Jiří Prskavec (30), vodní slalomář a držitel zlaté olympijské medaile, měl o svém budoucím povolání jasno už jako malý kluk. Nezastavila ho ani vrozená vada, kterou mu diagnostikovali již v útlém věku. V talkshow Honzy Dědka promluvil nejen o své nemoci, ale i o tom, jak to vidí letos na olympiádě.

Jiří Prskavec se u vody pohyboval již od útlého mládí. Oba jeho rodiče se slalomu věnovali na reprezentační úrovni a on se tak pod vedením svého otce stal již v roce 2010 juniorským mistrem Evropy. Přestože v současnosti patří k nejúspěšnějším českým sportovcům, prošel si obdobím, na které nerad vzpomíná.

Čtěte také: Vysmátý Prskavec: Ať syn říká, že jeho kamarád je Krpálek. Pak si na něj nikdo nedovolí

Diagnostikovali mu Perthesovu chorobu

„Někdy v pěti letech mi diagnostikovali Perthesovu chorobu. Moc si to ale nepamatuji, byl jsem v tu dobu ještě malinký. Strávil jsem hodně času po nemocnicích,“ prozradil v talkshow u Honzy Dědka s tím, že mu do nemocnice táta dokázal propašovat alespoň televizi s videem, aby mohli na něco koukat.

„Víceméně jsme tam leželi a tahali nám jednu nohu ven, aby to co nejlépe dorostlo. Vybral jsem si ale celkem dobrý sport, protože ty nohy až tak nepotřebuji,“ prozradil olympionik, který se už v tuto chvíli připravuje na letní olympiádu a sázkové kanceláře ho tipují na zlato.

Perthesova nemoc je charakteristická poruchou cévního zásobení hlavice kyčelního kloubu v dětském věku a nekrose kostní tkáně. Hlavice kosti stehenní ztrácí svůj původně kulovitý tvar a bortí se.

Kromě Jiřího Prskavce se v talkshow představil také scénarista Petr Kolečko.

Do kajaku usedl již ve školce

Do kajaku usedl poprvé už v předškolním věku, vážně ho začal brát ale pár let potom. Trénovali ho rodiče. Nejprve maminka, později i otec, který ho trénuje dodnes. „Víc jsem začal jezdit v osmi letech. Ve škole mi říkali, že to není práce, a já jsem říkal, že je, že taťka to taky dělá a já že budu taky jednou kajakář,“ zavzpomínal na dětství.

Přání být jako táta se mu vyplnilo. „Pramenilo to z toho, že mě tatínek měl hodně mladý, bylo mu 21, když jsem se narodil. Pamatuji si konec jeho kariéry a mám vzpomínku, když jel olympiádu v Sydney – pro mě to byl hrdina, a to mě asi ovlivnilo nejvíc. Chtěl jsem být jako táta,“ řekl Prskavec v pořadu
7 pádů Honzy Dědka, který můžete sledovat každé úterý ve 21:40 na Primě.

Zpěvačka Anna K. v talkshow Honzy Dědka promluvila o svatbě:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.