Celebrity

9. září 2023 22:10

Michaela Vlčková

Jordan Haj vyrůstal v Izraeli. Střední škola v kibucu mu připomínala Bradavice

Muzikant a herec Jordan Haj žil dlouhé roky na jihu. Z velké části vyrůstal v Izraeli, kde i vystudoval střední školu. Studovat v kibucu, bylo jako navštěvovat Bradavice, řekl v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. S moderátorkou Radkou Červinkovou zavzpomínal na období, kdy byl izolován od reality.

Bylo mu teprve necelých deset let, když opouštěl Česko a odjel do Izraele. „Hebrejsky jsem neuměl nic. První tři měsíce jsem měl takovou individuální výuku a za další tři měsíce jsem už byl normálně hodnocený,“ vzpomínal Jordan Haj v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. „Hrozně se mi tam líbilo na začátku,“ přiznal.

Kibucy jsou vesnice, kde se žije způsobem života, kdy se všichni o všechno dělí. „Socialistické vesničky,“ vysvětlil Haj. „Nebyl jsem tam ale proto, že to jsou socialistické vesničky. Byl jsem tam kvůli tomu, že tím, jak jsou odizolovaní od mainstreamové izraelské kultury, tak zároveň reprezentují něco mírotvorného,“ pokračoval Haj, jehož maminka je Češka a tatínek byl arabský Palestinec žijící v Izraeli.

Izolován od reality

Jordan Haj mnohokrát zaznamenal ve svém okolí tradiční česká jména. „Kibucy jsou často založené Židy, kteří pocházejí z Česka, Polska a Slovenska. V kibucu žije vždy třeba maximálně tři sta lidí a tudíž dětí pro každý školní rok není dost. Proto se vždy spojí několik kibuců a v jednom z nich se udělá škola,“ nastínil.

„Jsou to hrozně dobré školy, atmosféra je nenahraditelná. Místo zvonění tam hraje z reproduktorů třeba John Lennon. Není přesně dáno, kdy začíná ta hodina. Jsou to takové Bradavice,“ myslí si Jordan.

„Je to taková pohádka. Občas si říkám, že mě život nevychoval k tomu, normálně fungovat v chladném městském světě. Jsem takový Mauglí,“ řekl s úsměvem partner Emmy Smetana. „Za utopické dospívání, odtržení od reality, jsem rád,“ pronesl.

Narodil se do lékařské rodiny. Rodiče ho ale nikdy nenutili jít studovat medicínu. Vysokou školu pak vystudoval v Čechách v Praze, konkrétně činohru na DAMU. Diplom sice nezískal, to ale neznamená, že se herectvím neživí, ještě lépe pak i muzikou. Je vyhledávaným textařem, skladatelem, producentem a režisérem hudebních klipů. Žije v Praze, má vedle sebe partnerku Emmu Smetana, která také pochází z umělecké branže. Mají spolu dvě dcery.

Hudebník Jordan Haj v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou zavzpomínal také na období, kdy začal brát antidepresiva, protože trpěl úzkostmi. Povyprávěl i o nemoci, kterou trpí. Od dvaceti má alopecii. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.