Že jsem Ivetě na ty koleje pomohl? Já mám svědomí úplně čisté, říká Josef Rychtář

Josef Rychtář o Bartošové

Deset let od sebevraždy Ivety Bartošové se Josef Rychtář vrátil na koleje, kde vyhasl život jeho manželky. Pro Prima Ženy a redakci CNN Prima NEWS Rychtář poskytl exkluzivní rozhovor, kde znovu odmítl jakékoliv pochybení. „Já mám svědomí čisté,“ uvedl vdovec na kameru.

Dnes je to deset let od odchodu vaší ženy, je to den tragédie, ale je to také den, kdy vy slavíte narozeniny. Bude vůbec nějaká oslava?

Já narozeniny nikdy neslavil, nikdy v životě, nejsem typ člověka, který by to musel slavit alkoholem. Je to den, kdy mi odešla milovaná Ivetka. A i kdyby Ivetka žila, tak bych narozeniny neslavil.

Jak ten dnešní den prožijete? Chodíte sem na koleje každý rok, potkáváte tady novináře, není vám to příjemné...

Já to upřesním, já sem chodím každý měsíc vždy 29., kromě února, který má jen 28 dnů. Novináře potkávám, když jde o nějaké výročí a mohu vám říct, že o to vůbec nestojím. Já sem chodím z vlastní vůle, protože k Ivetce stále chovám nějaké city, vzpomínky jsou, nedělám to pro média, dělám to pro sebe.

Z Uhříněvsi půjdete na hřbitov do Říčan, že?

Ano, pojedu do Říčan položit květiny a zapálit svíčky.

Jak budete trávit dnešní večer? Zapálíte svíčku? Pustíte si nějakou píseň od Ivety?

Já jsem večer sám, ale Ivetku mám pořád na očích, mám tam fotku a kolem andílky. Mám Ivetku před postelí vedle televize, tam na ni koukám, je stále se mnou. Je to už deset let, uteklo to jako voda, je to velmi bolestivý den, vrací se mi do hlavy myšlenky, že si neumím vysvětlit, co se tehdy událo, proč se k tomu kroku rozhodla. Před chvilkou tady projel vlak, viděl jste sám, jak ohromnou rychlostí. Kladu si otázku, kde vzala tu vůli něco takového udělat.

Uteklo deset let, říkáte si, že byste udělal něco jinak? Nějakou situaci řešil jinak? Jste si vědom nějaké chyby?

Víte, chyby dělá v životě každý. Asi jsem měl mírněji komunikovat s novináři, daleko více Ivetu chránit, možná využít všechny zákonné prostředky, abych Ivetku ochránil před tím, co bulvár psal.

Jedna věc je mediální tlak. Iveta byla určitě citlivou vnímavou ženou. Ale velkou roli v jejím životě hrál také alkohol. Mohl jste jí nějak pomoct?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Iveta Bartošová svému dvojčeti záviděla. Sestra Ivana teď odhalila rodinné tajemství

Já dělal všechno možné, co v těch domácích podmínkách je možné. Dovolím si říct, že se mi to svým způsobem povedlo. Když jsme ji přivezli z Itálie, tak ten její stav byl velice vážný. Až do toho vlastního neštěstí se mi podařilo, že nebyla pod vlivem alkoholu ani žádných návykových látek.

Když se zamyslíte dnes, zkusil byste třeba nyní, kdyby šlo vrátit čas, kontaktovat nějaké odborníky?

Určitě bych odborníky nekontaktoval. Ale viním především její předešlé partnery, já je jmenovat nebudu, tam je ten prvopočátek, kde to všechno vzniklo.

Když dnes člověk zadá do vyhledávače jméno Josef Rychtář, tak se ukážou články, kde se píše: On je vrah, on ji zabil, on ji na ty koleje dostal... Jak vám je, když dnes tyto články vidíte? Když třeba vidíte článek s názvem Rychtář je vrah, říká jeho exmanželka Darina?

Víte, já si o těch lidech myslím své, to jsou lidé ubozí, kteří toto nějakým způsobem vypustili z úst. Já mám svědomí čisté v tom smyslu, že bych Ivetku k tomuto kroku nějakým způsobem přiměl, nebo k tomu nějak dopomohl či to nedejbože schvaloval. To jsou lidé, kteří si z mého pohledu dnes nezaslouží žádnou pozornost, opovrhuji jimi.

Dal byste nějakou radu mužům, jejichž žena je třeba nešťastná a hledá oporu v alkoholu?

Na to je těžká rada. Je potřeba to vnímat tak, že je to závislost, je to nemoc. Na toho jedince je potřeba hledět jako na nemocného člověka. A pokud ten člověk nemá vůli a nechce sám, tak je to těžko řešitelné. Veřejnost by na lidi, kteří tyto problémy řeší, měla pohlížet tak, že to má nějakou příčinu a hledat tu příčinu, proč ten člověk vlastně ten problém řeší tak, jak ho řeší.

Hledat ten moment, kdy přišla ta první bolest?

Určitě. Tam byl nějaký moment, kdy ta Ivetka do toho spadla a zabředávala do toho dál a dál. Já bych obvinil i manažery, kteří se okolo motali, i ty, kteří na ní parazitovali a mlčky to trpěli. Celá ta řada těch lidí, než jsem ji poznal, snad kromě pana veterináře Hankeho, což je slušný člověk, by si měla zamést před svým vlastním prahem.

Máte nějakou silnou hezkou vzpomínku na tu každodennost s Ivetou?

Chybí mi její úsměv, když na mě promluvila, když mi telefonovala, ten její úžasný hlas. A chybí mi její skromnost a cit, který nějakým způsobem projevovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpověď manažera Ivety Bartošové: Byla labilní a nespolehlivá, brala antidepresiva

Jak žijete nyní? Máte novou partnerku, že?

Po té zkušenosti s Ivetkou nestojím o žádnou popularitu, je to můj soukromý život, je to moje věc, jak žiju... Snažím se žít slušně, více se vyjadřovat nechci.

Co byste dnes Ivetě vzkázal tam nahoru?

Já bych vzkázal... Vzkázal bych, Ivetko, chybíš mi...

Sledujte speciál 10 let bez Ivety v pondělí 29. dubna v 15:20 a ve 20:10 na CNN Prima NEWS.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 5. 2024

Vaše energie se může obrátit ke zkrášlení vašeho domova, Berani. Možná jste se rozhodli vymalovat nebo se vydat zcela novým směrem ve svém vkusu. Plakáty nebo jiné suvenýry z cizích zemí by vás nyní také mohly obzvláště oslovit. Očekávejte, že se u vás někdo zastaví a přinese vám zajímavé novinky, které by mohly rozproudit vaši mysl rychlostí tisíc mil za hodinu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.