Recepty nejen na víkendové hody. Od Karolíny
Návštěva se blíží a vy nevíte, čím přesně ji pohostíte? Nestresujte se, Karolína Kamberská vás může ispirovat. Žádné rychle a zběsile, ale v pohodě a s chutí! Všechny recepty najdete níže podrobně rozepsané.
Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY
Pokud vám unikl sobotní díl, pusťte si ho na Prima PLAY
Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem
Guláš
Suroviny:
2 lžíce másla10 dkg anglické slaniny, na kostičky2 velké cibule, nakrájená najemno600 g kančí kýty, na kostky500 ml hutného červeného vína2 bobkové listy6 jalovčinek5 celých pepřů4 kuličky nového kořenísladká paprikasůltymiánrozmarýn2 velké mrkve, na kolečka¼ bulvy celeru, na kostičky2 lžíce rajského protlaku500 ml hutného červeného vína
Postup :
Maso z divočáka nakrájíme na kostky a osolíme, zeleninu nakrájíme na kolečka a proužky. Maso proložíme zeleninou, bylinkami a kořením (jalovec trochu roztlučeme v utěrce nebo moždíři) do mísy.
Zalijeme dobrým červeným vínem a dáme na noc do lednice.
Druhý den maso, zeleninu a víno zase rozdělíme. Pomůžeme si cedníkem.
Na oleji maso zprudka opečeme a pak ho vyjmeme, ihned vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky.
Když se nám bude zdát zelenina a slanina dost opečená přidáme mletou papriku, lžíci másla, protlak, krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem jež nám zbylo z nakládání, přidáme maso a dusíme.
Přidáváme vývar nebo vodu, když už se víno téměř odpaří (cca po půl hodině).
Když je maso měkké vyjmeme ho do jiného kastrolu a omáčku na něj propasírujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Perníkový knedlík
Suroviny :
3 vajíčka100 g perníku na strouhání250 ml mléka200 g hrubé mouky3 rohlíky nakrájené na kostkysůl3 vajíčkasádlo na vymazání hrnků (jsou potřeba obyčejné, rovné hrníčky, třeba ty “reklamní”)
Postup :
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
Perník nastrouhejte a z bílků ušlehejte sníh.
Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
Těsto na perníkové knedlíky rozdělte do sádlem vymazaných hrníčků a vařte v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby vám při bublání nenatékala do hrnků).
Zda jsou knedlíky hotové vyzkoušejte špejlí - když se na ni nelepí těsto, máte hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.
Blesková paštika z kuřecích jater s mandlemi a pomerančovým máslem
Suroviny :
2 cibule2 stroužky česneku400 g kuřecích jater100 g másla2 lžíce smetany ke šlehání 33%sůl a pepřčerstvý rozmarýn - několik jehliček5 plátků anglické slaniny30 g spařených mandlí, pokrájených na podélné polovinyNa polevu:30 g másla2 lžíce šťávy vymačkané z pomerančeNa ozdobu: tenký srpeček vykrojený z pomeranče
Postup:
Na másle opečte cibuli, dva stroužky česneku, potom přijdete kuřecí játra – opečte je tak, aby uvnitř zůstaly růžové, ale ne syrové.
Nejlíp to samozřejmě poznáte tak, že si jedno rozkrojíte.
Směs rozmixujte nahrubo, přidejte máslo, dvě lžíce smetany, sůl, pepř a rozmarýn. Nebojte se dát soli, pepře i rozmarýnu dost, vychlazená paštika by měla mít výraznou chuť.
Znovu rozmixujte, tentokrát dohladka.
Přidejte nasekanou angl. slaninu a polovinu mandlí. Promíchejte, a rozdělte do mističek (nejlépe kokotek).
V hrnku si rozpusťte máslo se špetkou soli a pomerančovou šťávou.
Nalijte na jednotlivé paštiky několikamilimetrovou vrstvičku. Dejte do chladničky, a až vrstvička trochu ztuhne, položte na ni srpeček pomeranče.
Servírujte se vychlazené s čerstvým bílým pečivem a dobrým bílým vínem.
Chleby se špekem
Suroviny:
Půlka bochníku českého chleba100 g uzeného špeku (tedy nikoliv slaniny, pouze špeku bez masa)
Postup :
Chleby nakrájejte na krajíce, krajíce na půlky. Špek nakrájejte na malé tenké plátky, rozložte ho na chleba, a zapečte pár minut v rozpálené troubě (200°C). Hotovo máte, když špek pustí šťávu do chleba, a nahoře zůstanou jen malé škvarky.
Linecký koláč s hruškami a marcipánem
Suroviny :
250 g hladké mouky170 g másla60 g moučkového cukru1 sáček vanilkového cukru2 žloutky1 lžíce citronové šťávy200 g marcipánu3 hrušky5 lžic meruňkového džemu1 lžíce citronové šťávy1 lžíce rumu tuzemského
Postup:
Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu - nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem, a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota….
Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).
Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 160°C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo, nebo prasklo, a v klidu ho “zazáplatujte” přebývajícími kousky - snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na něj pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách - tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se.
Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé - jste pouze v první fázi).
3) Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí, a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170°C). V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
Po dvaceti minutách koláč (přibližně - každá trouba peče trošku jinak - řiďte se tedy hlavně očima) vyndejte z trouby a potřete touto směsí - ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.
Autorka receptů: Karolína Kamberská
Časopis Prima FRESH