Recepty z 1. dílu Karolíny, domácí kuchařky
V úvodním dílu nového kuchařského pořadu Karolína, domácí kuchařka se vařilo z čerstvých surovin. Nestihli jste vše odkoukat? Nevadí. Níže najdete návody na přípravu všech pokrmů hezky pohromadě. Dobrou chuť!
Vše o pořadu najdete na webu iprima.cz/karolina
Na další várku praktických receptů do každé kuchyně se těšte opět v sobotu v 18.10 na Primě. Karolína Kamberská prozradí lahůdky inspirované kuchyní své babičky.
Recepty z 1. dílu: Zaostřeno na čerstvé suroviny
Uzená pečeně se sladkokyselou krustou s kapustičkami, medem a hořčicí
Suroviny :
1 kg uzené krkovice3 lžíce medu5 šalotek (nebo malých cibulek) 2 lžíce balzamikového octa2 lžíce hořčice (nejlépe hrubozrnná, celé kuličky hezky vypadají...)sůl a pepř2 lžíce oleje1,25 ml bílého vína
Postup :
1) Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Do pekáčku nalijeme dvě lžíce oleje, pokrájíme cibulky na půlkroužky, poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát na chvíli do trouby.
2) Mezitím si připravíme směs na krustičku: V hrnku promícháme med, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Maso po chvilce vyjmeme a potřeme první polovinou medové směsi a dáme péct na 30 minut. Během pečení několikrát maso pečlivě podlijeme vypečenou tekutinou.
3) Po 30 minutách maso vytáhneme z trouby a potřeme druhou polovinou směsi. Dáme péct na dalších 15 minut (již nepodléváme), aby se vytvořila hezká krusta.
Kapustičky
Suroviny:
1 větší cibule500 g růžičkové kapustyšpetka muškátového oříškusůl, pepř, chilli1 lžíce medu2 lžíce dobré hořčice
Postup :
1) Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a muškátový oříšek, med a hořčici a dusíme doměkka (doba záleží na velikosti, ale obecně se dá říct, že ne déle než 10 minut, protože pak by kapustičky snadno ztratily barvu a pevnost).
2) Uzenou pečínku servírujeme společně s kapustičkami, zdobíme vypečenou cibulkou.
Švestkové čatní
Suroviny :
1 kg švestek2 cibuleasi 1 cm čerstvého zázvoru2 dcl jablečného octa100 g cukru100 g rozinekskořicehřebíčekpálivá paprikasůl a pepř
Postup :
Všechny suroviny dáme dohromady do jednoho tlustostěnného kastrolu, pomalu za občasného zamíchání uvedeme k varu a vaříme na mírném plameni tak dlouho, až vznikne hustá kaše (při chladnutí ještě trošku zhoustne, ale moc na to nespoléhejte).
Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat
Suroviny :
1 lžíce másla1 malá cibule150 g listového špenátusůl a pepřmuškátový oříšek2 lžíce smetany ke šlehání230 g tučného tvarohu70 g strouhaného ementálu1 vejce + 2 žloutky70 g hrubé moukyna omáčku:3 lžíce olivového oleje4 stroužky česneku, na tenké plátkydle chuti chilli paprička, na tenká kolečka1 kg velkých zralých rajčat2 lžíce rajčatového protlakusůlčerstvá bazalka na posypání
Postup :
1) Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata, pak přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech. Když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní.
2) Mezitím si připravíme omáčku: Rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.
3) Na závěr uvaříme noky: Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.
Plněná jablka Tufahija
Suroviny :
cukr krystal – množství podle bodu 1)4 jablka3 lžíce citronové šťávy30 g změklého másla20 g mletých vlašských ořechů1 lžíce medušpetka mleté kávy200 g smetany ke šlehání, ušlehané
Postup:
1) Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) dejte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte (jejich chvíle teprve přijde). Do studené vody vsypejte cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody. Přidejte citronovou šťávu a svařte za občasného zamíchání na jednolitý sirup.
2) Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a vložte do sirupu. Vařte je 8 minut. Pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.
3) Máslo našlehejte vidličkou, vmíchejte do něj ořechy, med, kávu a polovinu šlehačky. Touto směsí naplňte připravená jablka.
4) Polijte troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky. Můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.
Autorka receptů: Karolína Kamberská
Toto by vás mohlo také zajímat.
Kdo nezná Karolínu, ať se s ní seznámí.