Kávové banánky podle Mirky van Gils: Nová dávka poctivých jídel a moučníků v Prima Fresh
Šéfredaktorka Prima Fresh Klára Michalová
S novým číslem časopisu Prima FRESH můžete zamířit za hranice Česka, dokonce až za oceán. Najdete v něm nejzajímavější recepty ze všech koutů Spojených států amerických. Ani milovníci české kuchyně ale nebudou ochuzeni. O své léty prověřené recepty se totiž podělili mistři svého řemesla, například Zdeněk Pohlreich, Mirka van Gils Slavíková nebo Markéta Pavleje alias Kitchenette.
„Když píšu tyto řádky, zima se ještě hlásí o slovo a za okny chumelí. Ale já už mám díky své práci před sebou jaro. Prohlížím si připravené stránky tohoto čísla a těším se, až se začne příroda probouzet a přinese do našich životů pestré barvy a výrazné chutě. Vlastně jsem vděčná za život v mírném pásu, kde se střídají roční období. Život je tak mnohem pestřejší v zážitcích i v kuchyni,“ říká šéfredaktorka Prima FRESH Klára Michalová o jarním čísle časopisu.
V novém čísle Prima FRESH najdete spoustu receptů od zajímavých hostů. S Mirkou van Gils Slavíkovou si můžete upéct zamilované retro dezerty, které si pamatujete z dětství. Zdeněk Pohlreich překvapil a vydal kuchařku s recepty bez masa, z které Prima FRESH přináší reprezentativní ukázku. Zdravé, barevné a lákavé recepty připravila Markéta Pavleje alias Kitchenette. O své lety prověřené recepty se podělil také mistr svého řemesla, šéfkuchař Martin Jiskra ze Zájezdního hostince U Jiskrů.
Ochutnávka
Kávové banánky
Zhruba 30 kousků
Příprava: 1½ hodiny + chladnutí
Těsto:
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- 3 g soli
- 100 g másla
- 165 g hladké mouky
- 10 g krupicového cukru
- 5 vajec
- máslo na vymazání plechu
- mouka na vysypání plechu
Kávový krém:
- 250 ml mléka
- ½ vanilky
- 7 g mleté kávy
- špetka soli
- 3 žloutky
- 50 g krupicového cukru
- 15 g hladké mouky
- 15 g kukuřičného škrobu (maizeny)
- 120 g změklého másla
Čokoládová poleva:
- 100 g smetany ke šlehání (33%)
- 3 g jemně mleté kávy
- 100 g čokolády
Zkuste také vynikající křupavé bramboráky podle Romana Vaňka. Recept najdete TADY.
Postup:
- Mléko, vodu, sůl a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, rozmíchejte ho dohladka a přisypte mouku s cukrem. Míchejte vařečkou a restujte na nízkém stupni, až se hmota přestane lepit na vařečku i hrnec. Nechte ji zchladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák, ve kterém těsto také rychleji zchladne (při stálém hnětení).
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou dejte těsto a na připravený plech stříkejte rovné zhruba 5cm banánky.
- Banánky pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20 minut a neotvírejte troubu. Pokud máte parní troubu, pečte je 20 minut na 200 °C v páře. V obou případech pak ztlumte teplotu na 170 °C a dopékejte banánky ještě 20 až 30 minut dozlatova.
- Mezitím připravte krém. V rendlíku svařte 200 ml mléka, celou vanilku, mletou kávu a špetku soli. Ve větší misce prošlehejte zbylé mléko se žloutky, cukrem, moukou a škrobem dohladka. Za stálého šlehání pomalu přeceďte svařené mléko do misky se žloutky. Přelijte zpět a na mírném stupni za stálého míchání pomalu provařte do zhoustnutí. Krém odstavte, potřete máslem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
- Upečené banánky vytáhněte a nechte zchladnout. Na polevu svařte smetanu s kávou do mírného zhoustnutí. Čokoládu rozlámejte do misky, vlijte na ni horkou smetanu a míchejte do úplného rozpuštění.
- Do vychlazeného žloutkového krému zašlehejte postupně máslo, až vznikne hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s plnicí špičkou. Vychladlé banánky napíchněte zespodu a naplňte krémem. Z poloviny je namočte v čokoládové polevě a nechte ji zaschnout.
Kávové banánky podle Mirky van Gils Slavíkové z knihy Famózní Od babičky Zdroj: nakladatelství 103 media
Recept je převzatý z knihy Famózní! Od babičky od Mirky van Gils Slavíkové, kterou vydalo nakladatelství 103 media, www.mirkavangils.cz. Další dávku inspirace pro vás připravil časopis Prima FRESH. V novém čísle najdete více než 70 nových receptů, které vnesou svěží vítr na vaše talíře. Stavte se pro něj v trafice, v prodeji už od 20. února.
Více informací o předplatném a dárku v hodnotě 500 Kč najdete TADY.
Podobné články