Recepty

3. března 2023 15:35

redakce Prima Ženy

Kávové banánky podle Mirky van Gils: Nová dávka poctivých jídel a moučníků v Prima Fresh

Šéfredaktorka Prima Fresh Klára Michalová

S novým číslem časopisu Prima FRESH můžete zamířit za hranice Česka, dokonce až za oceán. Najdete v něm nejzajímavější recepty ze všech koutů Spojených států amerických. Ani milovníci české kuchyně ale nebudou ochuzeni. O své léty prověřené recepty se totiž podělili mistři svého řemesla, například Zdeněk Pohlreich, Mirka van Gils Slavíková nebo Markéta Pavleje alias Kitchenette.

„Když píšu tyto řádky, zima se ještě hlásí o slovo a za okny chumelí. Ale já už mám díky své práci před sebou jaro. Prohlížím si připravené stránky tohoto čísla a těším se, až se začne příroda probouzet a přinese do našich životů pestré barvy a výrazné chutě. Vlastně jsem vděčná za život v mírném pásu, kde se střídají roční období. Život je tak mnohem pestřejší v zážitcích i v kuchyni,“ říká šéfredaktorka Prima FRESH Klára Michalová o jarním čísle časopisu.

V novém čísle Prima FRESH najdete spoustu receptů od zajímavých hostů. S Mirkou van Gils Slavíkovou si můžete upéct zamilované retro dezerty, které si pamatujete z dětství. Zdeněk Pohlreich překvapil a vydal kuchařku s recepty bez masa, z které Prima FRESH přináší reprezentativní ukázku. Zdravé, barevné a lákavé recepty připravila Markéta Pavleje alias Kitchenette. O své lety prověřené recepty se podělil také mistr svého řemesla, šéfkuchař Martin Jiskra ze Zájezdního hostince U Jiskrů.

Ochutnávka

Kávové banánky

Zhruba 30 kousků
Příprava: 1½ hodiny + chladnutí

Těsto:

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 g soli
  • 100 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 10 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • máslo na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu

Kávový krém:

  • 250 ml mléka
  • ½ vanilky
  • 7 g mleté kávy
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu (maizeny)
  • 120 g změklého másla

Čokoládová poleva:

  • 100 g smetany ke šlehání (33%)
  • 3 g jemně mleté kávy
  • 100 g čokolády

Zkuste také vynikající křupavé bramboráky podle Romana Vaňka. Recept najdete TADY.

Postup:

  1. Mléko, vodu, sůl a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, rozmíchejte ho dohladka a přisypte mouku s cukrem. Míchejte vařečkou a restujte na nízkém stupni, až se hmota přestane lepit na vařečku i hrnec. Nechte ji zchladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák, ve kterém těsto také rychleji zchladne (při stálém hnětení).
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou dejte těsto a na připravený plech stříkejte rovné zhruba 5cm banánky.
  3. Banánky pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20 minut a neotvírejte troubu. Pokud máte parní troubu, pečte je 20 minut na 200 °C v páře. V obou případech pak ztlumte teplotu na 170 °C a dopékejte banánky ještě 20 až 30 minut dozlatova.
  4. Mezitím připravte krém. V rendlíku svařte 200 ml mléka, celou vanilku, mletou kávu a špetku soli. Ve větší misce prošlehejte zbylé mléko se žloutky, cukrem, moukou a škrobem dohladka. Za stálého šlehání pomalu přeceďte svařené mléko do misky se žloutky. Přelijte zpět a na mírném stupni za stálého míchání pomalu provařte do zhoustnutí. Krém odstavte, potřete máslem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  5. Upečené banánky vytáhněte a nechte zchladnout. Na polevu svařte smetanu s kávou do mírného zhoustnutí. Čokoládu rozlámejte do misky, vlijte na ni horkou smetanu a míchejte do úplného rozpuštění.
  6. Do vychlazeného žloutkového krému zašlehejte postupně máslo, až vznikne hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s plnicí špičkou. Vychladlé banánky napíchněte zespodu a naplňte krémem. Z poloviny je namočte v čokoládové polevě a nechte ji zaschnout.

Recept je převzatý z knihy Famózní! Od babičky od Mirky van Gils Slavíkové, kterou vydalo nakladatelství 103 media, www.mirkavangils.cz. Další dávku inspirace pro vás připravil časopis Prima FRESH. V novém čísle najdete více než 70 nových receptů, které vnesou svěží vítr na vaše talíře. Stavte se pro něj v trafice, v prodeji už od 20. února.

Více informací o předplatném a dárku v hodnotě 500 Kč najdete TADY.

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.