Recepty

3. března 2023 15:35

redakce Prima Ženy

Kávové banánky podle Mirky van Gils: Nová dávka poctivých jídel a moučníků v Prima Fresh

Šéfredaktorka Prima Fresh Klára Michalová

S novým číslem časopisu Prima FRESH můžete zamířit za hranice Česka, dokonce až za oceán. Najdete v něm nejzajímavější recepty ze všech koutů Spojených států amerických. Ani milovníci české kuchyně ale nebudou ochuzeni. O své léty prověřené recepty se totiž podělili mistři svého řemesla, například Zdeněk Pohlreich, Mirka van Gils Slavíková nebo Markéta Pavleje alias Kitchenette.

„Když píšu tyto řádky, zima se ještě hlásí o slovo a za okny chumelí. Ale já už mám díky své práci před sebou jaro. Prohlížím si připravené stránky tohoto čísla a těším se, až se začne příroda probouzet a přinese do našich životů pestré barvy a výrazné chutě. Vlastně jsem vděčná za život v mírném pásu, kde se střídají roční období. Život je tak mnohem pestřejší v zážitcích i v kuchyni,“ říká šéfredaktorka Prima FRESH Klára Michalová o jarním čísle časopisu.

V novém čísle Prima FRESH najdete spoustu receptů od zajímavých hostů. S Mirkou van Gils Slavíkovou si můžete upéct zamilované retro dezerty, které si pamatujete z dětství. Zdeněk Pohlreich překvapil a vydal kuchařku s recepty bez masa, z které Prima FRESH přináší reprezentativní ukázku. Zdravé, barevné a lákavé recepty připravila Markéta Pavleje alias Kitchenette. O své lety prověřené recepty se podělil také mistr svého řemesla, šéfkuchař Martin Jiskra ze Zájezdního hostince U Jiskrů.

Ochutnávka

Kávové banánky

Zhruba 30 kousků
Příprava: 1½ hodiny + chladnutí

Těsto:

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 3 g soli
  • 100 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 10 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • máslo na vymazání plechu
  • mouka na vysypání plechu

Kávový krém:

  • 250 ml mléka
  • ½ vanilky
  • 7 g mleté kávy
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu (maizeny)
  • 120 g změklého másla

Čokoládová poleva:

  • 100 g smetany ke šlehání (33%)
  • 3 g jemně mleté kávy
  • 100 g čokolády

Zkuste také vynikající křupavé bramboráky podle Romana Vaňka. Recept najdete TADY.

Postup:

  1. Mléko, vodu, sůl a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, rozmíchejte ho dohladka a přisypte mouku s cukrem. Míchejte vařečkou a restujte na nízkém stupni, až se hmota přestane lepit na vařečku i hrnec. Nechte ji zchladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák, ve kterém těsto také rychleji zchladne (při stálém hnětení).
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou dejte těsto a na připravený plech stříkejte rovné zhruba 5cm banánky.
  3. Banánky pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20 minut a neotvírejte troubu. Pokud máte parní troubu, pečte je 20 minut na 200 °C v páře. V obou případech pak ztlumte teplotu na 170 °C a dopékejte banánky ještě 20 až 30 minut dozlatova.
  4. Mezitím připravte krém. V rendlíku svařte 200 ml mléka, celou vanilku, mletou kávu a špetku soli. Ve větší misce prošlehejte zbylé mléko se žloutky, cukrem, moukou a škrobem dohladka. Za stálého šlehání pomalu přeceďte svařené mléko do misky se žloutky. Přelijte zpět a na mírném stupni za stálého míchání pomalu provařte do zhoustnutí. Krém odstavte, potřete máslem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  5. Upečené banánky vytáhněte a nechte zchladnout. Na polevu svařte smetanu s kávou do mírného zhoustnutí. Čokoládu rozlámejte do misky, vlijte na ni horkou smetanu a míchejte do úplného rozpuštění.
  6. Do vychlazeného žloutkového krému zašlehejte postupně máslo, až vznikne hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s plnicí špičkou. Vychladlé banánky napíchněte zespodu a naplňte krémem. Z poloviny je namočte v čokoládové polevě a nechte ji zaschnout.

Recept je převzatý z knihy Famózní! Od babičky od Mirky van Gils Slavíkové, kterou vydalo nakladatelství 103 media, www.mirkavangils.cz. Další dávku inspirace pro vás připravil časopis Prima FRESH. V novém čísle najdete více než 70 nových receptů, které vnesou svěží vítr na vaše talíře. Stavte se pro něj v trafice, v prodeji už od 20. února.

Více informací o předplatném a dárku v hodnotě 500 Kč najdete TADY.

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.