Kněz Vinš požehnal lesbickému páru. Doufá, že za deset let to bude zcela standardní

teolog Petr Jan Vinš v Show Jana Krause

Petr Jan Vinš je starokatolickým knězem, teologem a generálním sekretářem Ekumenické rady církví v ČR. Jako jeden z mála má za sebou požehnání vztahu dvou žen, přičemž reakce od některých křesťanů nebyla taková, jakou zřejmě očekával. Jak toto požehnání probíhalo, jak je to ve starokatolické církvi s celibátem a jak na tom jsou Češi s vírou?

Kněz Petr Jan Vinš působí v chrámu sv. Vavřince na Petříně a který hned zkraje uvedl diváky trochu do obrazu. „Starokatolíci a anglikáni jsou vlastně ve společenství. Máme se rádi. Máme rádi papeže, ale úplně ho neposloucháme,“ vysvětlil o starokatolictví, což je liberální křesťanská odnož církve, která se oddělila od římskokatolické církve v 19. století a která uznává svobodu náboženského vyznání.

Má rovněž otevřenější přístup k homosexuálnímu partnerství, čehož důkazem je sám pan Vinš, který loni požehnal lesbickému páru. „Ano, to se stalo, a já doufám, že za deset let už na tom nic převratného nebude,“ potvrdil tuto informaci s tím, že tímto postojem se starokatolíci výrazně liší od římských katolíků.

Jak vnímá Petr Jan Vinš stejnopohlavní páry?

„Za minulý rok jsem měl asi patnáct nebo dvacet svateb, protože za covidu to nešlo, tak všichni si řekli, že do toho praští, jen co mor pominul, a já se s těmi lidmi setkávám, chystáme to, připravujeme se. Totéž byly tyhle dvě dámy a mně to přišlo úplně stejné jako se všemi ostatními,“ popisal svoji zkušenost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemyslím, že Ježíše opravdu přibili hřebem z Milevska, říká teolog Vinš

„Mají společnou domácnost, lezou si na nervy, tak nějak řeší stejně věci, co řeší všichni lidi doma,“ vysvětlil v Show Jana Krause společně s tím, jak je to ve starokatolické církvi s celibátem, se svatým přijímáním a prozrazuje i to, jak jsou na tom Češi s vírou.

Sdílejte článek
Štítky rozhovor Show Jana Krause církev víra lesba Česko kněz Petr Jan Vinš teolog stejnopohlavní páry Bůh svaté přijímání Ekumenická rada církví v České republice stejnopohlavní svazky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.