Kouzelný čas podzimní rovnodennosti: Zastavte se a poděkujte za vše, co máte

Podzimní rovnodennost je jedním z těch okamžiků v roce, kdy se příroda zdá být v dokonalé rovnováze. Čas, kdy přechází léto do podzimu a den i noc jsou přibližně stejně dlouhé. Není divu, že toto magické období je spojeno s celou řadou pověr a rituálů. Jak je můžete využít ve svůj prospěch?

Podzimní rovnodennost nastane přesně 22. září ve 14 hodin a 44 minut. Je symbolem rovnováhy – nejen fyzické, ale i duchovní. Představuje rovnováhu mezi aktivitou a odpočinkem, prací a relaxací, mezi světem venku a naším vnitřním světem. Tento přirozený cyklus nám připomíná, že stejně jako se mění roční období, měli bychom i my přizpůsobovat svůj život, věnovat se nejen práci, ale i péči o sebe.

Mohlo by vás zajímat: Září podle numerologie vládne osmička: Můžete dost získat, ale bez práce to nebude

Ohlédněte se za tím, co jste dokázali

Právě příchod podzimu nám dává najevo, že bychom se měli zastavit a ohlédnout se. Podzim je totiž nejen obdobím sklizně plodů našich zahrádek a polí, ale také sklizně toho, co jsme dosud zaseli ve svých životech. Pokud jste budovali krok za krokem úspěch, právě teď se vám může dostat náležité odměny. Pokud jste však zasévali zlo, pak i to se vám vrátí jako bumerang.

Mabon: keltská oslava sklizně

V keltské tradici je podzimní rovnodennost známá jako Mabon. Tento pohanský svátek oslavuje sklizeň a jeho nedílnou součástí je vřelé poděkování za všechny dary země. Během Mabonu lidé tradičně děkovali za úrodu a za vše, co jim rok přinesl. Byl to čas sdílení, pohostinnosti a rodinného setkávání. Jablka, hrozny, obilí a další plody podzimu se stávaly symboly hojnosti a uznání cyklů života. Jak uvádí autorky knihy Tradinář, byl to čas radosti, veselí, hostin, návštěv, završení plodné části roku a příprav na zimní hladové období, nabírání sil a tvoření zásob. Prý to byl významný den pro upevňování přátelských i rodinných vztahů a soudržnosti rodiny a celého kmene.

Čtěte také: Slavíte v září narozeniny? Dostali jste do vínku pohodovou povahu i sportovní talent

Naši předci žili velmi úzce propojeni s přírodou a právě v tento čas vyjadřovali vděčnost za úrodu. Nastával také čas hodů a posvícení, kdy lidé hojně jedli, pili a veselili se. Avšak šlo spíše o obřad, při kterém se peklo z nové mouky, z čerstvě sklizené zeleniny a ovoce, pilo se mladé víno.

Buďte vděční za to, co máte

Příroda se v čase kolem podzimní rovnodennosti pomalu připravuje na svůj zimní odpočinek, a my bychom mohli udělat totéž. Tento čas je ideální k tomu, abychom věnovali pozornost vděčnosti. Můžeme si připomenout, za co jsme vděční – ať už jde o vztahy, zdraví, práci, materiální hojnost, nebo jednoduše o to, že máme čas a prostor k růstu. Zastavte se a oceňte každý okamžik svého života ještě předtím, než vstoupíme do temnější části roku.

Udělejte si čas na svou rodinu a přátele

Zamyslete se nad tím, čeho jste dosáhli, co jste se naučili a promyslete své plány pro další období. Snažte se dát svůj život do rovnováhy, naučte se více odpočívat, najděte rovnováhu mezi prací a relaxací. Udělejte si čas na svou rodinu a přátele. Zavzpomínejte na časy, kdy se pekly v ohni brambory a uspořádejte poslední setkání v přírodě. Doma zapalte svíčky, které symbolizují světlo v nadcházejícím tmavším období. Oheň může být symbolem vnitřní síly a inspirace, která nás provede zimou.

Zdroje: Tradinář. Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů - Monika Kindlová, Martina Boledovičová, wikipedia.org, najdise.cz

Září podle horoskopu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 9. 2024

Vaše mysl dnes bzučí jako pilná včela, Berani. Udržujte si lehkou a společenskou atmosféru. Nezaobírejte se příliš detaily. Možná máte tendenci dělat si starosti s výsledky, ale pravdou je, že problémy se vyřeší docela dobře samy, pokud si zachováte jasný pohled na své cíle. Není tak důležité, jak se tam dostanete, jako to, kam chcete dojít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.