Celebrity

6. prosince 2023 15:00

David Laštovka

Jak znáte Jiřího Kodeta? Do Pelíšků chtěl známou herečku, slavný režisér po něm hodil nůž

Život nezapomenutelného umělce, který byl bohém a povahou cholerik, by vydal na román. Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno o herci víte.

Jiřího Kodeta kolegové milovali. Uměl rozesmát i hereckou legendu Rudolfa Hrušínského, s nímž občas jezdíval chytat ryby. „Jednou kolem nich na řece pluli vodáci. Jakmile na břehu spatřili Kodeta s Hrušínským, nadšeně na ně zvolali: ‚První svazácká organizace svazu socialistické práce zdraví přední české umělce. Tak co, soudruzi, berou, berou?‘ Načež Kodet zapíchl svůj prut a proplouvajícím vodákům odvětil: ‚Majetek nám berou!‘ Hrušínský propadl v záchvat smíchu,“ prozradil v pořadu 7 pádů Honzy Dědka herec Jiří Krampol.

Jiří Krampol v zábavné talkshow zavzpomínal nejen na kolegu Jiřího Kodeta:

Jak znáte Jiřího Kodeta

1 10 1. Kterou herečku přemlouval, aby ztvárnila jeho manželku ve filmu Pelíšky?

2 10 2. V jakém příbuzenském vztahu byl s herečkou Evelynou Steimarovou?

3 10 3. V jakém filmu měl ztvárnit hlavní roli, ale jeho matka herečka Jiřina Steimarová režisérovi Oldřichu Lipskému místo něj doporučila jiného herce?

4 10 4. Kolikrát se během života ženil?

5 10 5. Kolik měl dětí?

6 10 6. Jeho dědeček, slavný herec Národního divadla Jiří Steimar se v něm viděl, velmi mu v kariéře pomáhal a jeho prohřešky dlouho přehlížel. Když se ale bohémský život Jiřího Kodeta během studií vymkl kontrole, do novin podal inzerát. Co v něm stálo?

7 10 7. V jakém městě se narodil?

8 10 8. Čím byl jeho otec Jan Kodet?

9 10 9. Který prezident ho obdaroval státním vyznamenáním?

10 10 10. Kvůli své cholerické povaze míval celý život najít společnou řeč s režiséry. Který režisér/ka po něm ze vzteku hodil/a nůž?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Byly doby, kdy měl Jiří Kodet hluboko do kapsy. A když už náhodou nějaké peníze vydělal, rychle je rozfofroval. Šel třeba do potravin, kde koupil obrovský dárkový koš, což doma vysvětloval tím, že přece musí reprezentovat. Jednou v neděli třeba pozval domů na oběd celý divadelní soubor a své kamarády.

Čtěte také: Jiří Kodet uměl předvést Pelíšky i doma. Vzduchem občas létaly talíře a silná slova

Měla se podávat srnčí na smetaně s domácím knedlíkem. Vůně se linula celou ulicí a natěšení hosté už se nemohli dočkat, až ochutnají slibovanou baštu. Jenže v tom přišla za Kodetem jeho manželka a oznámila mu, že knedlíky nestačila uvařit, což ale nevadí, neboť místo toho může udělat rýži nebo halušky. Rozzuřený herec bouchl do stolu a zařval: „Halušky k srnčímu? To nebude žrát nikdo!“ Sebral pekáč a vzteky ho vyhodil z okna. Kolegy poté pozval do hospody na buřty s cibulí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.