Neznám jediného herce, co má hospodu, která prosperuje, říká Jan Dolanský, proč by žádný podnik nechtěl
Snem Buráka, vlastním jménem Jana Bureše, kterého Jan Dolanský hraje, je otevřít si vlastní restauraci. Což se mi v seriálu Ohnivý kuře společně s jeho kámošem Mikem snad jednou povede. Co si ale o podnikání v tomto oboru myslí sám Jan Dolanský? "Šel" by do něčeho podobného?
V čem se vy jako Honza se svou seriálovou postavou neshodnete?
Nenapadá mě nic takového. Burák mě baví, je to rovný kluk, on i Mike jsou sympaťáci. Dva kamarádi, kteří si skvěle rozumí. Jen zkrátka udělali chybu, kterou si museli odpykat. A teď se snaží začít znovu. Líbí se mi, že seriál je psaný spíš oddychově, než nějak moc dramaticky.
Mike, kterého hraje Jakub Prachař, neustále prohání holky, Burák je zase spíš milovník jídla. Nevadí vám toto rozdělení?
Vůbec ne, já jsem rád na vdolky a on ať je na holky. Teda v seriálu. Díky tomuhle rozdělení se alespoň naše postavy hezky doplňují. Z legrace říkám, že on je hlavní hrdina a já ten kámoš, co mu kryje záda.
Máte v životě taky nějakého kamaráda tak zvaně na život a na smrt?
Mám. Dva. A vím, že když jim zavolám třeba i o půlnoci, že mi pomůžou. A oni vědí, že já to samé udělám pro ně, kdyby to potřebovali.
Vy vaříte i v reálném životě. Jaké to je vařit před kamerou?
V něčem je to složitější, před kamerou se člověk musí soustředit taky na to, aby byla surovina vidět z určitého úhlu, aby ruce nějak vypadaly, naše vaření navíc musí vypadat profesionálně. Měli jsme sice několik workshopů, na kterých jsme se leccos naučili, ale každý máme své zajeté způsoby při vaření. Vařit půl roku dvanáct hodin denně, asi by naše vaření vypadalo před kamerou jinak. Ale my se z toho nehroutíme.
Neznechutilo se vám vaření kvůli natáčení?
Vůbec ne, naopak. Díky natáčení člověk vyzkouší a ochutná spoustu kombinací, které by ho ani nenapadly. Naučí se taky různé způsoby přípravy masa i zeleniny. To mě baví.
Už jste něco použil doma?
Vzhledem k tomu, že pořád točím, na nějaké pokusy vůbec není čas. Ale některé recepty jsem si napsal. Vaření tak, jak ho vnímám já, nemusí být složité. Aby člověk uvařil dobré jídlo, musí mít kvalitní suroviny a vědět, jak jídlo připravit, při jaké teplotě, jak dlouho. To je všechno. Kombinace různých chutí, koření nebo bylinek, už je nadstavba. Dobré jídlo připravíte jen se solí, pepřem a máslem.
Pomáhají vám doma při vaření děti?
Pomáhají a hodně je to baví.
Troufl byste si vy sám podnikat, stejně jako vaše seriálová postava?
Myslím, že ne. S podnikáním je hodně práce okolo, je to dřina, člověk musí mít kolem sebe lidi, kterým věří, musí tomu věnovat spoustu času. Nepustil bych se do toho. Hlavně neznám asi jediného herce, který by měl hospodu a prosperoval by. Ale možná by se někdo našel. Já bych ale při svém povolání neměl na podnikání čas.