8. září 2025 21:25
Komerční sděleníKvalitní obilí, vlastní chleba a sen o bourárně: Biofarma, která stojí na rodinných hodnotách
Na první pohled možná nenápadná farma, na konci světa, někde u Dobrušky. Ale když se zaposloucháte do jejího příběhu, zjistíte, že je to místo, kde má každý krok smysl a kam má cenu se vypravit. Na biofarmě, která dnes obhospodařuje 42 hektarů půdy, se všechno točí kolem poctivého přístupu k půdě, zvířatům i lidem. I díky tomu již v roce 1995 farma získala ocenění pro nejlepší ekofarmu roku – tehdy tzv. Bartákův hrnec. Majitel se do zemědělství pustil díky svému tchánovi, který mu ukázal, že to jde i bez postřiků a zbytečné chemie. Chtěli hospodařit šetrně – ekologicky. A to také dodnes dělají.
Vedle polí se špaldou, žitem či bílou hořčicí tady najdete také pastviny s masným plemenem Limousin. Farma se zaměřuje na chov skotu okrajově, nyní zejména kvůli hnoji pro ornou půdu, ale v budoucnu by ráda rozšířila své možnosti o vlastní bourárnu a zpracování masa v kvalitě BIO až pro koncové zákazníky, kteří si sem našli cestu a jezdí si zejména pro obiloviny. Nic se tu nedělá „na efekt“. Když se porozhlédnete po dvoře, uvidíte staré stroje po dědovi, které dodnes slouží – a když se pokazí, opraví si je sami. Místo pečiva ze supermarketu tu voní kváskový domácí chleba, kdy žito vlastnoručně vypěstovali, vyčistili a umleli. Prostě upečený přesně tak, jak to dělávali naši předci.
Na této farmě nejde jen o výnosy a tabulky. Jde o to, předat něco smysluplného dál. A tak majitel doufá, že v práci jednou budou pokračovat i další generace. Že půda, kterou dnes obdělává bez chemie, bude stejně zdravá a kvalitní i za padesát let.
Celý příběh farmy a její každodenní realitu můžete vidět v nové reportáži.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.