Celebrity

4. října 2023 11:49

David Laštovka

Ladislav Pešek se stal obětí šílené fanynky. Musel si ji vzít, jinak hrozila smrtí

Ladislav Pešek patřil mezi legendární české herce. Zahrál si ve spoustě slavných filmů a seriálů, dokázal bravurně ztvárnit role komické i vážné. Zatímco v profesním životě se mu velmi dařilo, v soukromí si prošel doslova peklem.

V mládí se herec Ladislav Pešek zamiloval do o šest let mladší kolegyně Jiřiny Štěpničkové a byla z toho velká láska. Žili spolu dva roky, než jim do života vstoupila jeho šílená fanynka Renata z bohaté a vlivné židovské rodiny. Umanula si, že Pešek patří jenom jí a šla si tvrdě za svým. Začala ho citově vydírat a posléze i vyhrožovat, že pokud si ji nevezme za ženu, zabije se.

Herec k tomu zpočátku nevěnoval příliš pozornost, doufal, že její zájem o jeho osobu postupně ochladne, jenže se stal pravý opak. Když nereagoval na její dopisy a básně, které mu psala, demonstrativně spolykala prášky a skončila v nemocnici.

Obětí šílené fanynky

Ctitelky otec následně Peška vyhledal a oznámil mu, že se s ní musí oženit, jinak ji bude mít na svědomí. Přecitlivý a dobrosrdečný Pešek nátlaku nakonec podlehl a svoji bláznivou fanynku, která jím byla doslova posedlá, si v říjnu roku 1937 skutečně vzal. Nešťastné manželství trvalo skoro pět let, pak si Renata vyhlédla jiného muže a herce opustila, což pro něj znamenalo doslova vysvobození.

Naštěstí další vztah byl daleko harmoničtější. Do života mu vstoupila profesorka Zora Pittchová, která byla přesně tou ženou, o níž snil. Sečtělá, půvabná, se smyslem humorem. Oženil se s ní a v manželství se jim narodila dcera Zuzana.

Zemřel dva měsíce před osmdesátkou

Ladislav Pešek, přezdívaný Lála, byl mezi kolegy velmi oblíbený pro svou skromnost a přátelskou, milou povahu. Neustále z něj vyzařovala vitalita a optimismus. Od mládí sportoval a velmi dobrou fyzickou kondici si udržoval až do pozdního věku. Zemřel dva měsíce před svými osmdesátými narozeninami.

Okolnosti jeho smrti nejsou známé. „Lála byl vynikající herec a úžasný člověk. Své soukromí si chránil, skoro před nikým se neotvíral. Ale člověk se samozřejmě dozvěděl, jaké peripetie si v prvním manželství prožil. On měl smůlu, že nedokázal a neuměl říct ne,“ prozradila o něm herečka Ljuba Skořepová v dokumentu Příběhy slavných.

Pešek, rodným jménem Ladislav Pech, pocházel z herecké rodiny. Jeho otec Ladislav a maminka Ema se věnovali divadlu celý život. Když po škole nastoupil do Státního divadla v Brně, kde hrál společně s rodiči, začal používat příjmení Pešek po své matce, aby nedocházelo k záměnám s otcem. Herectví se věnovala také jeho o devět let starší sestra Marie Waltrová, která hrála v Národním divadle v Brně.

Sdílejte článek
Štítky milenka smrt manželství herec herečka děti Národní divadlo Brno Jiřina Štěpničková Ladislav Pešek Luba Skořepová Marie Waltrová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.