Zajímavosti o pohádce Obušku z pytle ven: Pešek pětkrát v potoce a tragédie ve stáji

Populární česká pohádka z roku 1955, která patří na televizní obrazovky každé vánoční svátky, baví diváky laskavým humorem. Při natáčení režisér Jaromír Pleskot pořádně proháněl velikána českého filmu a divadla Ladislava Peška (†79). Pohádka je plná zajímavostí, o kterých jste možná dosud neslyšeli.

Film, který byl natočena na motivy Erbenovy pohádky Kouzelné dary, vypráví příběh potulného muzikanta, jehož ztvárnil herec Ladislav Pešek. Hlavní hrdina má srdce ze zlata, ale za svou dobrotu tvrdě platí, dokud nepotká kouzelného stařečka, se kterým se rozdělí o poslední kousek chleba.

Za odměnu mu dědeček věnuje zázračný ubrousek a „zlatonosného“ oslíka. Jak už to ale někdy bývá, vždy se objeví někdo, kdo je plný závisti, a dobro ani štěstí druhému nepřeje. V tomto případě se jedná o lakomého krčmáře, kterého si zahrál Josef Beyvl (†72).

Místo obušku trpaslík a příliš drsný výprask

Podoba, v jaké pohádkový obušek známe, měla být zprvu zcela jiná. Prvotní myšlenka byla totiž taková, že půjde o malého a chytrého trpaslíka. Nakonec se ale od této myšlenky upustilo a animátor vytvořil obušek, tak jak ho známe nyní. Podle webu ČSFD je jeho autorem Karel Mann, který pracoval pod vedením Jiřího Trnky.

Scénu, ve které obušek prohání a trestá proradného hospodského, mají nyní všichni v oblibě a jsou rádi, když mu dá co proto. Ne všem se ale tato scéna zamlouvala před lety, dobová kritika s výpraskem měla problém. Novinářům tehdy vadilo, že je příliš krutá a naturalisticky znázorněná.

Původně se mělo jednat o půlhodinový film

Další scénou, kterou si bezpochyby vybavíte, je ta, kdy hlavní hrdina spadne do potoka. Natočit ji nebylo tehdy tak jednoduché, jak se na první pohled možná může jevit. Pád do potoka se točil pětkrát a Ladislav Pešek si z placu odnesl pořádnou rýmu.

Zajímavé také je, že pohádka od režiséra Jaromíra Pleskota měla mít původně jen půlhodinovou stopáž. Snímek se ale nakonec protáhl na 70 minut. Režisér přitom žádné další scény nevymyslel, jen se méně zasahovalo do střihu již natočeného materiálu.

Příliš dychtivý osel

Pohádka se natáčela na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde byl štáb přibližně čtvrt roku. Právě ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový oslík byl uvázaný v kůlně a v jeho těsné blízkosti byl ustájený pár koní, což nebylo vůbec dobře. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl tak vážná zranění, že musel být druhý den utracen.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.