Prima pohádky na nejkrásnější vánoční svátky. Tady je jejich přehled

Sám doma

Když už nic jiného, klasická česká či československá pohádka tu správnou atmosféru vánočních svátků vykouzlí zaručeně. V televizním programu jich letos opět najdete hned několik. Podívejte se, kdy se jaká vysílá, a užijte si s Primou nejen pohádkové Vánoce.

Čekání na štědrovečerní nadílku i na Nový rok vám pomůže zkrátit celá řada milých pohádek z dílny těch nejlepších českých a československých autorů, zkrátka těch, bez kterých by to nebyly ty pravé Vánoce!

Pohádkový Štědrý den 2022 na Primě

Jako první pohádkový hrdina z naší kotlinky nastupuje na obrazovku starý dobrý Hurvajz. V rodinném filmu na Štědrý den ho ovšem uvidíte nikoliv jako loutku, ale jako animáka. Pohádkový příběh Hurvínek a kouzelné muzeum startuje 24. prosince ve 14:15 na Primě. A bavit bude celou rodinu! „V charakteru Hurvínka je něco podstatného, co oslovuje mnoho generací, a to jsme chtěli zachovat a pouze přetavit do moderní formy. Hurvínek je sám o sobě dokonalý, proto si myslím, že v této moderní podobě si ho děti zamilují okamžitě a rodiče ho v něm okamžitě najdou,“ věří i sám režisér úspěšného animovaného filmu Martin Kotík.

Co by to bylo za svátky bez chudého, leč velmi plodného havíře Jiřího Sováka a jeho mocného přítele Smrťáka, který mu pomohl vytáhnout početnou rodinu z bídy a nasytit celou vesničku Kocandu. Nebojte se, ani letos nechybí v programu česká filmová pohádka z roku 1959 Dařbuján a Pandrhola. Pusťte si ji na Primě buď hned na Štědrý den v 16:00, nebo 27. prosince v 8:30 rovněž na Primě. Už teď si ale můžete přečíst, proč se na place celý den místo natáčení pařilo.

Vpodvečer roztáhne křídla Sedmero krkavců. Režisérka Alice Nellis se chopila klasiky Boženy Němcové a přepsala příběh na pohádkový thriller s humorným nádechem pro celou rodinu. Její film z roku 2015 nepostrádá dramatické momenty (nedávno režisérka zavzpomínala na natáčení, při němž hlavní hrdinové oklovali jejího muže, kameramana Matěje Cibulku), ale ani vtipné dialogy, nádherné kostýmy, poutavé záběry přírody a hlavně skvělé herce. Jestli dokáže osudem zkoušená Bohdanka v podání Marthy Issové zachránit zakleté bratry, aniž by promluvila, sledujte ve Štědrý den v 17:55 na Primě nebo 1. ledna 2023 ve 20:15 taktéž na Primě.

Vánoce v dračí jeskyni 25. prosince

Oblíbení herci, milovaný Karel Gott ve své poslední filmové roli s dcerami, vtipné hlášky, vymazlené triky, 3D animovaní draci a jiné pohádkové bytůstky vtrhnou na obrazovku hned na druhý svátek vánoční. Veselá československá pohádka Když draka bolí hlava začíná 25. prosince na Primě v 16:30.

Třetí svátek vánoční ovládnou Kráska a Večernice

Na 26. prosince Prima přichystala filmový skvost v podobě legendární hororové pohádky Panna a netvor v režii jedinečného Juraje Herze. Jedinečně zpracovaný příběh krásky a netvora v podání Zdeny Studénkové a Vlastimila Harapese začíná v 16:50.

Večer ve 20:15 následuje další česká pohádková klasika Václava Vorlíčka z roku 1978, a to Princ a Večernice. Tři princezny, jedna krásná Večernice, čtyři urození fešáci a také zlo v podobě krutého čaroděje Mrakomora.

Kouzlo filmové pohádky Princ a Večernice nikdy nevymizí. Opakovaně jej také vyzdvihla sama představitelka nezapomenutelné Večernice, herečka Libuše Šafránková. „Pohádky Princ a Večernice si moc vážím, už proto, o čem tento příběh je. Je tam několik míst, které by si měl člověk zapamatovat do praktického života, co se týče soustředění, udržení pozornosti a hluboké koncentrace. Právě v této pohádce jsou naznačena některá pravidla mystického vývoje, a i proto ji mám ráda,“ zavzpomínala Libuše Šafránková v knize Tři oříšky pro Popelku. Připomeňme, že po jejím boku září v hlavních rolích pohádky ještě další herecká esa jako Radoslav Brzobohatý, Vladimír Menšík či Zlata Adamovská s Ivanou Andrlovou, která letos o prázdninách na natáčení pohádek zavzpomínala v pohádkovém vydání show 7 pádů Honzy Dědka.

Šíleně smutná princezna rozveselí 27. prosince na Primě

Šíleně smutná princezna patří jednoznačně mezi ty vůbec nejoblíbenější české pohádky. Hit z 60. let v hlavních rolích s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem nepřestává malé ani velké diváky bavit ani po čtyřiapadesáti letech od jeho uvedení do kin. Muzikálová pohádka ukazuje, že domluvený svazek nemusí být pro mladé zas takovou tragédií, jak se zpočátku může zdát. Vy si zkrocení roztomile namyšlené princezničky můžete užít 27. prosince ve 20:15 na Primě.

Třetí princ se hledá 28. prosince

Dva královští bratři (Pavel Trávníček v dvojroli) se vydávají na dobrodružnou pouť, aby vysvobodili svého staršího sourozence (Jiří Bartoška) ze zakletí... Další sólo Libuše Šafránkové můžete sledovat 28. prosince ve 20:15, tentokrát v pohádce Třetí princ, kde ztvárnila dvojroli coby tajemná princezna Milena a princezna ze skal. Perličkou je, že původně měla hlavní postavu hrát herečka Zora Jandová, režisér Antonín Moskalyk ale nakonec vsadil na již osvědčenou představitelku princezen a roli svěřil Libuši Šafránkové.

Přeobsazováním na poslední chvíli však přibyla práce maskérům a kostymérům. Protože ve scénáři stálo, že princezna musí mít dlouhé tmavé vlasy, nosila Šafránková při natáčení černou paruku. Další strastí tehdy pro herečku bylo počasí. V Adršpašských skalách, kde se většina scén odehrávala, většinou mrzlo a herečka se musela před kamerou pohybovat v poměrně lehkých šatech. Není divu, že akci odskákala s vážnou angínou.

30. prosince se Strašidla učí vycházet s lidmi

Rodina hejkala Huga žije poklidně ve starém domě na kraji města, dokud pohodu nenaruší vpád úředníka Patočky, který ve své horlivosti zjistil, že obyvatelé dluží za nájemné. Pohádkové bytosti jsou tak vrženy do našeho lidského světa, v němž se musí nejen naučit žít, ale také vycházet s lidmi. Jestli je takové soužití možné, sledujte 30. prosince ve 20:15 na Primě v pohádce Zdeňka Trošky – Strašidla. Jejich příběh je plný fantazie, navazuje na tradici českých trikových komedií jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí.

V hlavních rolích filmu Strašidla uvidíte Terezu Kostkovou, Bronislava Kotiše, Jiřího Dvořáka, Carmen Mayerovou, Saru Sandevu, Vladimíra Polívku, kterého momentálně můžete sledovat také v seriálu Dobré zprávy, dále Terezu Bebarovou, Nelly Řehořovou, Václava Postráneckého, Petra Nárožného, Matěje Hádka a řadu dalších.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.