Celebrity

1. ledna 2024 08:50

David Laštovka

Tajemství pohádky Mrazík: Představitel Ivánka skončil ve vězení a zemřel v léčebně

Bez nejslavnější ruské pohádky Mrazík si konec roku už jen těžko dokážeme představit. Zatímco děj známe téměř celý nazpaměť, to, co se dělo během natáčení, už tolik známé není. Stejně tak je zajímavý i osud hlavních hrdinů. Třeba představitel Ivánka dobře rozhodně nedopadl.

Od začátku filmaři bojovali s nedostatkem peněz a produkce musela šetřit, kde se jen dalo. V době natáčení (v březnu 1964) navíc v okolí Moskvy nebyl žádný sníh. Nezbývalo tak nic jiného než se za ním vydat o tisíc kilometrů dál až na poloostrov Kola, což je až za polárním kruhem. Tím se celé natáčení prodražilo a spolykalo prakticky celý rozpočet.

Každá položka navíc už byla nemožná a docházelo tak ke kuriózním situacím. Když například jablko, které Marfuša okusovala v lese pod smrčkem, kde čekala na dědu Mráze, nahradila levnější cibule. V rámci úsporných opatření byla svatební hostina pro jistotu natřena petrolejem, aby z ní herci nemohli ujídat. Aby produkce za herce co nejvíce ušetřila, do rolí obsazovala nepříliš známé herce a herečky. Výsledkem toho bylo, že Babu Jagu hrál muž, dědečka Hříbečka zase žena.

Co by to ovšem bylo za natáčení, kdyby se někdo do někoho na place nezamiloval. Plamínek lásky se rozhořel mezi představitelkou Nastěnky Nataliji Sedych a Eduardem Izotovem, který ztvárnil Ivánka. Když se před kamerou spolu líbali, byla to vůbec první pusa od muže, co kdy Nataliji dostala.

Smutné osudy hlavních hrdinů

Představitel Ivánka skončil ve vězení a zemřel na psychiatrii

Jakmile pohádka Mrazík spatřila světlo světa, herec Eduard Izotov, který ztvárnil Ivánka, se stal hvězdou a idolem dívek a žen. Nenadálou slávu ovšem neunesl. V roce 1983 si v Moskvě pokusil vyměnit valuty, což se tenkrát považovalo za rozvracení devizového hospodářství. Nejenže mu byl zabaven veškerý majetek, ale navíc skončil ve vězení, kde si odseděl tři roky. A to se následně podepsalo i na jeho zdravotním stavu. Postihlo ho celkem šest mrtvic, po poslední z nich dokonce ztratil paměť. Poslední roky života prožil na psychiatrii, kde nakonec i zemřel. Bylo mu šestašedesát let.

Nastěnka - Nataliji Sedych: Přítel ji škrtil ručníkem

V době natáčení jí bylo pouhých čtrnáct let. Po premiéře filmu se stala hvězdou, o sňatek ji žádalo tisíce mužů. Mezi ctiteli byli i trestanci, kteří ji z vězení psali zamilované i oplzlé dopisy. Všem raději trpělivě odepisovala, neboť se bála, že by ji jinak po propuštění na svobodu podřezali krk.

Nataliji, která se kromě herectví věnovala také baletu a krasobruslení, v mládí věrnost nic moc neříkala. Seznámení s jejím prvním manželem ruským skladatelem Viktorem Lebeděvem neprobíhalo zrovna podle společenských etiket. Oba byli v té době zadaní. Lebeděv byl ženatý a také ona měla vážnou známost. Ani to jim ovšem nezabránilo v tom, aby se s hudebníkem tajně scházela. Když to její přítel zjistil, škrtil ji ručníkem.

Nataliji i Viktor své vztahy ukončili, vzali se a narodil se jim syn Alexej. Pro herečku se pak rodina stala vším a kariéru odsunula na druhou kolej. Manželství vydrželo deset let. Teprve až po rozvodu se znovu vrátila k herectví. Dodnes hraje v moskevském divadle a příležitostně se objevuje ve filmech.

Marfuša - Inna Čuriková: Trpěla komplexy kvůli svému vzhledu

Ke své první a zároveň nejslavnější filmové roli se dostala tak trochu náhodou. Herečka, která ji původně měla hrát, na poslední chvíli z projektu vycouvala. Byly doby, kdy litovala i ona. Jakmile se poprvé po zásahu maskérů uviděla v zrcadle, rozbrečela se a chtěla z natáčení utéct. Ze svého vzhledu, který ji v pohádce „zdobil“, měla dlouhá léta komplexy. Navíc se stávala terčem posměchu lidí. Jak v rozhovorech přiznávala, v roli zlé ženy se na sebe nebyla schopná dívat, Mrazíka viděla pouze jednou v životě, ale dobře si uvědomuje, že nebýt této role, nebyla by tam, kde je dnes.

Inna se postupně vypracovala na jednu z nejslavnějších ruských hereček. Září ve filmech i v divadlech. Před třemi lety přímo při představení spadla z jeviště a skončila v nemocnici pomlácená se zlomenými žebry. Sotva ji pustili domů, rovnou zamířila zpátky do divadla. Jejím manželem je slavný ruský režisér Gleb Panfilov, s kterým má syna Ivana. Za roli Marfuši Čuriková obdržela od českého velvyslance Jaroslava Bašty stříbrnou Masarykovou medaili.

Podívejte se na zdravice do roku 2024. Co vám vzkazují hvězdy Primy:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.