Celebrity

15. října 2022 07:50

David Laštovka

Smutný osud Máchala z pohádky S čerty nejsou žerty. Proč František Vicena spáchal sebevraždu?

Od smrti herce Františka Viceny, kterého nejvíce proslavila role laskavého mlynáře Máchala v pohádce S čerty nejsou žerty, uplynulo 38 let. Zemřel v pouhých 51 letech, když se tento svět rozhodl opustit dobrovolně. Jaký byl život nezapomenutelného českého umělce?

K herectví to Františka Vicenu táhlo už odmalička. Umělecké nadání měl v genech. V příbuzenstvu měl herce Národního divadla Miroslava Doležala nebo houslového virtuosa a hudebního skladatele Jaroslava Kociana. František vystudoval herectví na brněnské JAMU a následně režii a dramaturgii na pražské DAMU.

Tam také několik let vyučoval a vychoval několik generací skvělých herců. Mezi jeho studenty patřil například i Martin Stropnický (65). „František Vicena si mě z neznámých důvodů oblíbil. Celý první rok jsem pracoval v podstatě jenom s ním. Na konci ročníku nám řekli: ‚Napište naprosto anonymně, jak se vám první ročník líbil a co si myslíte o kantorech. Nepodepisujte se, jenom to napište.‘ Tak jsem jako trouba napsal, že bych docela rád, kdybychom kantory střídali. Že pan profesor Vicena je fajn, ale leckdy chybí a občas je indisponován. Samozřejmě že bylo hned jasné, kdo to napsal. Mrzelo ho to a mě později také,“ svěřil se Martin Stropnický v rozhovoru pro Divadelní noviny.

Jak se vyjádřila Veronika Žilková k rozvodu s Martinem Stropnickým?

Oběsil se pár měsíců po natáčení pohádky

S Vicenou se později znovu sešel ve společném angažmá v Městských divadlech pražských. Jeho bývalý pedagog na sobě žádnou zlobu nedal znát. „Choval se ke mně jako tolerantní a vstřícný kolega. Až tam jsem zjistil, že v sobě nosí nějaký svár, který ho stravuje. Několik let nato spáchal sebevraždu. Byl to šok,“ dodal Stropnický.

Herec se potýkal s dlouhodobými psychickými problémy, na které užíval silné léky, a se závislostí na alkoholu. Jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval, až ho život přestal těšit. Nakonec se rozhodl pro radikální krok –⁠ oběsil se doma v koupelně. Jeho tělo našla manželka –⁠ herečka Naděžda Prchalová Vicenová, se kterou měl dva syny –⁠ když se vrátila z divadelního představení. Na záchranu života už bohužel bylo pozdě.

Těsně před smrtí Vicena stačil ztvárnit roli, která se stala jeho nejslavnější. V pohádce S čerty nejsou žerty zahrál laskavého mlynáře Máchala, kterého jeho hamižná žena v podání herečky Jaroslavy Kretschmerové (67) užene k smrti. Premiéry už se nedožil. Za zmínku stojí také jeho postava Adolfa Hitlera v komedii Jindřicha Poláka a Miloše Macourka Zítra vstanu a opařím se čajem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.