Dietní dezert do vedra: mražené jogurtové kostky Tutti Frutti
Osvěží vás jako zmrzlina, ale jsou mnohem zdravější.
Ve vedru asi nikdo moc netouží po sladkostech, jako jsou koláče a další pečivo. Zato často saháme do mrazáku po zmrzlinách. Co zkusit něco nového, co vypadá tak trochu jako koláč, ale je to vlastně zmrzlina a navíc zdravá a strašně jednoduchá?
Na přípravu toho nepotřebujete moc. Základem je samozřejmě dobrý jogurt, dále křupavé müsli a ovoce. Výhodou je, že tenhle recept není nijak striktní a můžete si ho různě obměňovat. Teď v létě se nabízí celá řada skvělého ovoce a můžete zkoušet různé chuťové i barevné kombinace. Ideální jsou borůvky, maliny, ostružiny, broskve, ale i banány nebo hroznové víno. Drobnější ovoce ponechte v celku, to ostatní nakrájejte na kousky. Čím barevnější ovoce vyberete, tím budou samozřejmě jogurtové kostky hezčí. Experimentovat se dá i se základem z müsli. Máte ho rádi křupavější? Přidejte do něj nasekané mandle nebo ořechy. Dobré budou třeba i obilné klíčky nebo různá semínka.
Také záleží na vás, jestli budete jogurt sladit nebo ne. Samotný jogurt s ovocem je velmi osvěžující, ale pokud vám sladká chuť ovoce nestačí, přislaďte si jogurt medem nebo ho rozmixujte s banány, které ho přirozeně osladí. Dospělí do jogurtu můžou vmíchat i trochu vodky.
Co budete potřebovat:
Na korpus:
• 1 a 1/4 hrnku ovesných vloček
• 1 lžíci rostlinného oleje
• 1 lžíci medu
• 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Na náplň:
• 800 g hustého řeckého jogurtu
• 3 hrnky čerstvého ovoce
• med na doslazení (nemusí být)
1. Ovesné vločky smíchejte s olejem, medem a vanilkovým extraktem, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a dejte asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 175 °C. Během té doby je jednou promíchejte. Upečené vločky nechte vychladnout a pak je rozložte na dno vhodné mísy nebo formy.
2. Jogurt smíchejte s ovocem (celým nebo nakrájeným na kousky). Dávejte přitom pozor, aby se ovoce nerozmačkalo. Jogurt s ovocem pak opatrně rozetřete ve stejnoměrné vrstvě na vločky a povrch uhlaďte. Mísu nebo formu zakryjte mikrotenovou fólií a dejte nejméně na 4 hodiny do mrazáku, dokud jogurt neztuhne.
3. Před podáváním formu vyndejte z mrazáku, nechte stát asi 15 minut při pokojové teplotě, aby jogurt lehce povolil, nakrájejte ho ostrým nožem na kostky a ihned podávejte.