Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Saláty do parného léta: Tyhle ještě neznáte!

Saláty k létu prostě patří. Mají šmrnc a neodrovnají vás tolik, jako knedlíky s omáčkou.
Vydáno: 28.07.2018, Anna Kopečková
Kombinace okurek a melounu je chuťově skvělá a nesmírně osvěžující

 

Možná si myslíte, že vás v salátové míse už nemůže nic překvapit nebo že není žádné umění smíchat pár druhů zeleniny v míse a dochutit je zálivkou. Jenže právě ve výběru surovin je ten fígl. V salátech totiž můžete zkombinovat i to, co se vám zdá na první pohled naprosto nezkombinovatelné. A přesto bude výsledek skvělý. Tedy ne vždy, ale v následujících receptech tomu opravdu tak je. Ochutnáte?

 

Hned na začátku vám ukážeme salát pro opravdové lenochy. Pár svěžích ingrediencí, které ani nemusíte míchat dohromady. A výsledek chutná i vypadá úžasně:

Superjednoduchý melounový salát

a3d84157252dc97a62de807e299d1fcc Foto:

                                                                                                                Foto: thefirstmess.com

Co budete potřebovat:

• 3-4 lžíce hustého balzamikového octa nebo balzamikové redukce

• 4-5 hrnků malých kuliček vykrojených z melounu (z vodního, můžete přidat i meloun ogen)

• 1/2 salátové okurky

• 1/2 malé červené cibule

• hrubozrnnou sůl

• lístky čerstvé bazalky a máty

1. Nalijte balzamikový ocet na dno servírovací mísy a rozetřete ho po celé ploše obrácenou stranou lžíce. Jde o to, abyste pokaždé, když naberete trochu salátu, nabrali i trochu výborného octa, který by měl mít sladší chuť. Pokud máte obyčejný balzamikový ocet, povařte ho, až zhoustne jako sirup, a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, podélně rozřízněte a nakrájejte ji pomocí struhadla na velmi tenké plátky. Cibuli také nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké plátky.

3. Kuličky melounu, plátky okurky a cibule rozložte na dno mísy a lehce je posypte hrubozrnnou solí a nasekanými bylinkami (můžete přidat i pár kvítků máty). Podávejte ihned.

 

A teď něco pro ty, kteří mají rádi ostřejší chutě, potřebují menší vzpruhu nebo kterým se prostě letos urodilo hodně rajčat a chtějí vyzkoušet něco nového:

Salát Bloody Mary

e5ccd7268a85b893cce0d71b8d5f9c90 Foto:

                                                                                                       Foto: thefirstmess.com

Co budete potřebovat:

• 1 kg malých rajčátek

• 1 utřený stroužek česneku

• špetku soli

• 3/4 hrnku červeného vinného octa

• 1/2 menší červené cibule

• 2 lžičky hnědého cukru

• 2 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky + lístky z vnitřní části celeru

• 1 lžíci celerové soli

• trochu worcesterské omáčky

• 1 lžíci nastrouhaného křenu

• čerstvě mletý pepř

• 3-4 stonky hladkolisté petrželky

1. Omytá rajčátka rozkrojte na půlky, promíchejte v míse s česnekem, solí a třetinou vinného octa a nechte stát asi 30 minut.

2. Zbylý ocet dobře rozmíchejte s cukrem, přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a nechte ji chvíli v octu změknout.

3. Z ochucených rajčátek opatrně slijte šťávu, kterou pustily, pomalu ji svařte v pánvi na množství asi 2 lžic a nechte vychladnout.

4. Cibuli vyndejte z octa a lehce propláchněte vodou.

5. Rajčátka promíchejte s cibulí, kostičkami celeru, celerovou solí, křenem, worcesterem, lehce opepřete a vmíchejte svařenou šťávu z rajčat a případně i trochu octa, ve kterém byla naložená cibule (není to nutné). Nakonec salát posypte jemně nasekanými lístky petrželky a lístky z vnitřní části celeru. 

 

Skvělé saláty se dají dělat i z tepelně upravené zeleniny. Třeba taková opečená cuketa. Když přidáte trochu máty, citronu a chilli, dostane salát ten správný šmrnc:

Salát z mladých cuketek

Salát z mladých cuketek Foto:

                                                                                                                      Foto: profimedia.cz

Klikněte si pro recept: Salát z mladých cuketek

 

Podobně se dají do salátu využít i grilované papriky. Opět v kombinaci s mátou a sýrem Feta:

Salát z grilovaných paprik 

Salát z grilovaných paprik  Foto:

                                                                                                            Foto: FOODLOVER.cz

Klikněte si pro recept: Salát z grilovaných paprik

 

Kdybyste si snad chtěli dát k obědu jen salát, tohle je ideální řešení, po kterém nebudete mít hlad. Samozřejmě bez majonézy!

Zdravý letní bramborový salát

Zdravý letní bramborový salát Foto:

                                                                                                                   Foto: archiv Gurmet

Klikněte si pro recept: Zdravý letní bramborový salát

 

A nakonec jedna letní specialita od propagátorky biopotravin a biovaření Hanky Zemanové:

Letní cizrnový salát s bylinkami

Letní cizrnový salát s bylinkami Foto:

                                                                                            Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Klikněte si pro recept: Letní cizrnový salát s bylinkami

Mohlo by vám taky chutnat: 

 

Jednoduchá, křupavá a strašně dobrá. Taková je italská bruschetta

Křupavá bruschetta: 5 ideálních receptů na letní večery

 

Článek

Osvěžující letní drinky Foto:

Osvěžující letní drinky, po kterých nepřiberete ani gram

Co pít v horku, když vám obyčejná voda nechutná?
Voňavá zelenina, jak ji dělají Francouzi

Hledáte superjednoduchý recept plný zeleniny? Zkuste letní tian!

 

 

Reklama
Článek je zařazen v: zelenina, léto, salát, letní saláty, zeleninový salát, originální salát
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama