Celebrity

11. května 2023 12:15

David Laštovka

Libuše Havelková po rozvodu na muže zanevřela. Syn si po její smrti nadělil vilu na Kanárech

Libuše Havelková patřila mezi herecké legendy. Ve filmech a seriálech představovala především role laskavých maminek a babiček. Jaké bylo soukromí nezapomenutelné české umělkyně? V těchto dnech si připomínáme její nedožité 99. narozeniny.

Už dětství prožila Libuše Havelková, rodačka z Českých Budějovic, velmi krušné. Její tatínek, majitel koloniálu, se zadlužil, a když jí bylo pouhých šest let, tak nečekaně zemřel. S maminkou, která ji přivedla na svět ve svých čtyřiceti letech, a staršími bratry se proto museli přestěhovat do Prahy za příbuznými, kteří se o ně postarali. „Většinu času se o mě starali bratři, proto dodnes umím spoustu kovbojských a indiánských písniček. Bratři mě naučili různé lumpárny,“ vzpomínala Libuše Havelková v rozhovoru pro Deník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Který stát v Evropě má nejvyšší důchody pro seniory?

Za války byla totálně nasazená v nacistickém Německu. Nejdříve pracovala v továrně v Berlíně, kde se skoro každou noc kvůli náletům skrývala ve krytu, poté byla převezena na venkov do solných dolů. Válku přežila doslova zázrakem.

Po rozvodu na muže zanevřela

V lásce příliš štěstí neměla. S manželem, hudebním skladatelem Svatoplukem Havelkou, se seznámila na začátku své herecké kariéry v Ostravě při práci pro rozhlas. Po svatbě se jim narodily dvě děti: dcera Daniela a syn Ondřej, který pokračuje ve šlépějích svých rodičů a stal se z něj uznávaný herec a muzikant. Manželství však po dvanácti letech skončilo rozvodem. Libuše od té doby zanevřela na muže a znovu už se nikdy nevdala.

Trpěla vzácnou nemocí

Libuše Havelková se dožila požehnaného věku, dvaadevadesáti let. Na sklonku života ji trápila takzvaná Meniérova choroba, která se projevuje poruchami sluchy, které mohou vést až k hluchotě. U pacientů rovněž dochází k problémům s rovnováhou a postupem času není člověk s tímto onemocněním schopen stát ani chodit. Kvůli těmto zdravotním problémům skončila v domově seniorů, kde prožila poslední tři roky života. Děti ji chodily pravidelně navštěvovat a do posledního dne jí byly velkou oporou.

Nezapomenutelná česká herečka po sobě zanechala vilu v pražských Vysočanech a chalupu v Jizerských horách. Po její smrti nemovitosti děti prodaly a syn Ondřej si za obdržené peníze pořídil přímořský domek na Kanárském ostrově Fuerteventura.

Dcera Ondřeje Havelky a vnučka Libuše, Rozálie, zpívá a hraje na akordeon:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.