Magická nebeská podívaná. Padají hvězdy ze ztraceného souhvězdí a plní prý přání

Na začátek roku si pro nás hvězdná obloha připravila velmi nevšední zážitek, objeví se totiž jeden z nejbohatších meteorických rojů. Kdy a kde se vám bude nejlépe pozorovat a opravdu splní každé přání?

Podle odborníků z Fyzikálního ústavu v Opavě téměř pravidelně každý kalendářní rok začíná Kvadrantidami (nebo též Quadrantidami). Jde o jeden z nejbohatších rojů, který se nad naším územím v tomto roce objeví. Aktivní je v období od 1. do 10. ledna, přičemž nejlepší podmínky pro pozorování nastanou v noci ze 3. na 4. ledna. Překvapivě nejvíce „padajících hvězd“ bude k vidění kolem desáté hodiny ranní, tedy po rozednění.

Uvidíte až 200 padajících hvězd

Mateřským tělesem tohoto roje je trochu netradičně planetka 2003 EH1. Ale radiant, ze kterého se nám zdá, že hvězdy vylétají, se nachází v již neexistujícím souhvězdí Zedního kvadrantu. K jeho zrušení došlo již v roce 1922. Aktivita bude opravdu velmi silná. Vědci předpovídají frekvenci 60 až 200 meteorů za hodinu. Což je skvělá zpráva, horší je ta, že tato podívaná bude časově omezená. Meteory budeme moci sledovat jen asi po dobu šesti hodin a ještě za předpokladu, že nám bude přát počasí.

Kde je pozorovat?

Pokud se zrovna nechystáte někam na výlet do hvězdárny, nemusíte si zoufat. Aktivita poroste už v průběhu noci a vy tak nad ránem můžete sledovat kouzelné nebeské divadlo. Zakloníte-li hlavu už v noci, může vám ve sledování bránit trošku Měsíc, který je v lednu na obloze velmi vysoko a září velmi intenzivně od půlnoci až do šesté hodiny ranní. Ke sledování je vždy vhodné najít místa, která jsou dál od světelného znečištění a s dobrým výhledem. Ideálně tedy někde na kopci za městem.

Mohlo by vás zajímat: Horoskop na rok 2024 podle znamení. Blížence čekají osudové změny, Lvy láska

Co je to meteorický roj?

Jde o jev, při kterém proud částic meziplanetárního prachu zkříží zemskou dráhu. Částice pak vstupují vysokou rychlostí do zemské atmosféry, při průletu v ní se rychle zahřejí a z našeho pohledu se potom zdá, že padají a přitom září.

Tradice a rituály spojené s létavicemi

Lidé už od pradávna přisuzovali padajícím hvězdám nejrůznější schopnosti. Jevy, které si neuměli vysvětlit, je totiž děsily, a tak přicházeli s rituály, které je měly ochránit před vším zlým. Třeba v Chille, když vidí padající hvězdu, seberou kámen ze země, aby je chránil a přinesl jim štěstí. Na Filipínách zase udělají na kapesníku uzel a po celou dobu, co sledují padající hvězdu, jej drží. U nás si lidé jednoduše přejí přání. Traduje se, že jej nesmíte nikomu prozradit, aby se splnilo.

Co předpovídá pro rok 2024 kartářka Helen Stanku, si poslechněte ve videu:

Zdroj: Česká astronomická společnost, Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.