Meteorický roj Geminidy vrcholí, uvidíte až 1000 meteorů. Něco si přejte

Každý rok v tomto předvánočním čase vrcholí meteoritický roj Geminidy. Letos má velmi příznivé podmínky pro pozorování a vy můžete vidět v průběhu noci až 1000 meteorů. Kdy se vyplatí pozorovat a jaký vliv na nás tyhle nebeské jevy mají?

Letos bude podle odborníků z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti meteoritický roj Geminidy nejlépe viditelný v noci ze 14. na 15. prosince. Vzhledem k tomu, že Měsíc bude pouhé tři dny po novoluní, nebude vaše pozorování rušit svým svitem a vy si tak můžete užít nádhernou nebeskou podívanou.

O co vlastně jde?

Meteorický roj jsou částice meziplanetárního prachu, které vstupují velkou rychlostí do zemské atmosféry, přičemž dochází k jejich vypaření, při kterém za sebou zanechávají zářící stopu, kterou my vnímáme jako padající hvězdu. Letos jste něco podobného mohli sledovat už v létě, kdy padaly Perseidy.

Můžete vidět až 120 meteorů v jediné hodině

Název Geminidy vám je možná povědomý, pochází z latinského názvu souhvězdí Blíženců, odkud se zdá, že meteory zdánlivě vylétají. Protože je souhvězdí Blíženců na obloze viditelné už za soumraku a nejvýše bývá kolem druhé hodiny ranní, máte možnost zhlédnout opravdu krásné světelné divadlo, při kterém zazáří až 120 meteorů v hodině.

Kdy a kde nejlépe sledovat?

Nejlépe si celý jev vychutnáte v noci ze 14. na 15. prosince mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Jestli se vám nechce čekat, zvedněte hlavu k noční obloze klidně už po osmé hodině večerní. S přibývajícím časem, jak bude souhvězdí Blíženců stoupat, frekvence padajících meteorů poroste. Pokud si chcete užít opravdu dobrý výhled, pak vyhledejte nějaké místo stranou od světelného znečištění. Ideálně tedy vyjeďte ven z města někam do přírody na vyvýšené místo, kde vám nic nebude bránit v dokonalém výhledu. Jestliže to zrovna v tuto noc nestihnete, nezoufejte. Vědci uvádějí, že budou „padající hvězdy“ k vidění ještě několik dní po. Poslední meteory máte šanci spatřit ještě 17. prosince.

Kdy roj uvidíte znovu?

Pokud ten letošní roj prošvihnete, na další si budete muset počkat až do roku 2025. Odborníci tvrdí, že právě Geminidy jsou velmi nestabilní roj a jeho aktivita bude postupně slábnout. Poprvé se o něm objevily zmínky v roce 1862, ale aktivita byla velmi slabá. Od té doby počet meteorů stoupal a v následujících letech by se měl zase snižovat a na konci 21. století by měl podle vědců úplně zmizet.

Něco si přejte

Lidé si v dřívějších dobách tyto pro ně záhadné jevy nedokázali dost dobře vysvětlit a tak jim přisuzovali velkou moc a vliv. Většinou se jich báli a vymýšleli tak nejrůznější způsoby ochrany. Možná i tak vzniklo tvrzení, že padající hvězdy plní přání. Ale proč to nezkusit, no ne? Zvlášť v tomto kouzelném předvánočním čase. Třeba se vám opravdu přání splní.

Zdroj: Česká astronomická společnost, Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.