Noc Perseid 2023: Víkend přináší meteorickou show, nenechte si ji ujít

Každý rok zhruba od poloviny července do poloviny srpna se na obloze odehrává jedno z nejúžasnějších astronomických přírodních divadel – meteorický déšť Perseid. Letos se očekává jejich největší aktivita právě o tomto víkendu. Kde je ideální je pozorovat a jaké pověry se s nimi pojí?

Nejočekávanější noc v roce je letos ta z 12. na 13. srpna 2023. Slibuje vás totiž ohromit svým nádherným představením v podobě padajících hvězd. Očekává se, že během této jedné noci by mohlo být vidět 60 až 100 meteorů za hodinu, což znamená průměrně jeden meteor za méně než minutu.

Co jsou to vůbec Perseidy?

Perseidy jsou meteorickým rojem, který je známý svou hojnou a působivou aktivitou. Každý rok na přelomu července a srpna Země prochází oblakem prachu a drobných částic, které po sobě zanechala kometa Swift-Tuttle. Když tyto částice vstoupí do zemské atmosféry, což je rychlostí kolem 59 km/s, začnou se třpytit a zářit. Tím vznikají charakteristické meteorické stopy, které můžete pozorovat jako padající hvězdy.

Vavřincovy slzy

Poprvé se o Perseidách v historických kronikách píše zhruba v polovině 3. století našeho letopočtu, kdy došlo k umučení svatého Vavřince. Ten dostal za úkol vydat krutému římskému prefektovi všechno bohatství chrámu. Rozkaz neuposlechl, namísto toho rozdal všechen majetek mezi chudé a nemocné. Bohužel za to zaplatil cenu nejvyšší. Byl mučen a 10. srpna potom popraven. A právě tu noc prý byly na obloze vidět padající hvězdy, které se třpytily jako slzy. Podle toho také dostaly svůj lidový název – Slzy svatého Vavřince. Název Perseidy je odvozen od souhvězdí Perseus, z jehož směru zdánlivě vylétají.

Něco si přejte

Spolu s padajícími hvězdami je spojena celá řada pověr, ta asi nejznámější je, že plní přání. A tak jakmile nějakou uvidíte, vyšlete do vesmíru své přání a sny, po kterých toužíte, aby se vám splnily. Vyslovte přání nahlas, nebo si je sepište na papír a několikrát si je přečtěte. Pamatujte, že vaše přání by mělo být vysloveno v přítomném čase a rozhodně by nemělo nikomu škodit. Pokud se chcete zbavit všeho nepotřebného, dejte si večer očistnou sprchu. Odplaví z vás starosti a pomyslně také vše, co už vám dávno neslouží.

Tipy pro pozorování

Největší aktivita by měla být viditelná mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno a podmínky jsou úplně skvělé. Měsíc nebude rušit svým svitem, protože je ve fázi srpku. Pokud si chcete užít tu nejlepší podívanou, pak se vydejte někam dál od města, kde je minimální světelné znečištění. Najděte místo s pěkným výhledem a pak už si jen užívejte nádhernou nebeskou podívanou, která je viditelná pouhým okem.

Zdroj: astro.czearthsky.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 5. 2024

Berani, to, zda byste měli vynaložit určitý výdaj, by mohlo způsobit určité napětí mezi vámi a partnerem. Možná si myslíte, že to nyní není možné, zatímco váš přítel je rozhodnutý do toho jít. Dnes není vhodný den na to, abyste se v této záležitosti snažili dosáhnout dohody. Ani jeden z vás pravděpodobně neustoupí. Počkejte pár dní, až budete oba méně napjatí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.