Celebrity

19. října 2022 11:15

redakce Prima Ženy

Mexický svátek mrtvých je oslavou života. Film Coco ukazuje jeho krásný původ

Zatímco v České republice se slaví dušičky a v Americe Halloween, v Mexiku je držen svátek zvaný Den mrtvých. Jedná se o tamní nejvýznamnější svátek vůbec a mrtví v tento den mají vstupovat zpět do říše živých, aby se setkali se svými blízkými. Tento svátek je nám cizí, ale jeho krásu, kterou by byla škoda neobjevit, lze prozkoumat zajímavě i s dětmi.

S podzimem přichází období, kdy si lidé téměř po celém světě za pomoci nejrůznějších svátků a tradic připomínají své zesnulé blízké. V České republice k této připomínce slouží dušičky, která připadá na 2. listopadu. V tento den chodíme na hřbitovy, abychom položili blízkým na hrob květinu či svíčku, vzpomněli na jejich život a uctili jejich památku. V porovnání s mexickým svátkem jde ale o poměrně skromnou připomínku.

Día de los Muertos

Mexický svátek Día de los Murtos, v překladu Den mrtvých, probíhá na přelomu října a listopadu. V tomto období se mexické hřbitovy mění na výstavní podívanou, protože rodiny chodí svým zesnulým hroby ozdobit nejen květinami, ale i fotografiemi a oltáři s jejich oblíbenými předměty. U hrobů pak také sedí a věří, že zesnulí jsou s nimi.

Jednou z hlavních point tohoto okázalého svátku je poukázat na smrt jako na něco, co je běžnou součástí života a není proto třeba se jí bát. V Den mrtvých se mají zesnulí vracet z posmrtného života, aby navštívili ty, na kterých jim za života záleželo. Lidé si proto často zdobí cesty okvětními lístky, aby k nim blízcí bez problémů trefili.

S Día de los Muertos souvisí rovněž tradiční kuchyně. Na průvodech a oslavách, kam chodí lidé s obličejem namalovaným jako lebka, se podávají cukrové lebky zvané calaveritas nebo sladký chléb pan de muerto.

Přijetí smrti

Mexičané ke smrti přistupují jako k běžné součásti života a přítomnost zesnulých často vnímají i po smrti. Věří, že pozemský svět definitivně opustila jen jejich fyzická schránka. V našich končinách je náhled na smrt poněkud smutnější.

Sledování animovaného snímku Coco může dospělým divákům i dětem přinést netradiční pohled na smrt, který může leckterým z nich pomoct přijmout tak smutnou událost později o něco lépe.

Coco

Nejen dětem, ale i dospělým pomůže k vytvoření představy o Día de los Muertos animovaný film Coco. V něm se malý Miguel touží stát uznávaným hudebníkem, ale brání mu v tom nevysvětlený zákaz ze strany rodiny. Pozadí toho, proč mu rodina nechce dovolit hudbu, odhalí v říši mrtvých, kde se shodou náhod ocitne právě během tohoto svátku.

Pokud chcete vědět víc i příběhu Miguela a jeho rodiny a zároveň se něco naučit o překrásné mexické tradici uctíváních mrtvých tím, že oslavují jejich život, film Coco si pusťte na Disney Plus.

Sdílejte článek
Štítky Amerika Mexiko rodina Halloween Disney+ svátek Česko Coco den mrtvých

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.