Společnost

18. května 2023 08:00

Tomáš Durčák

Mezinárodní den muzeí 2023: Kam můžete vyrazit zdarma ve vašem městě

Jako každý rok připadá i na letošní 18. květen Mezinárodní den muzeí a galerií, do něhož se zapojují různorodá muzea ze všech koutů světa. Ta nabízejí veřejnosti buď bezplatný vstup, nebo speciální akce či možnost nahlédnout do prostor a inventářů, které jsou jinak veřejnosti uzavřeny. Kam dnes můžete vyrazit zdarma ve vašem městě?

Letošní ročník Mezinárodního dne muzeí si jako své hlavní téma vybral udržitelnost a well-being. Muzea, jež se do akce zapojí, by tak k tomuto tématu měla mít blízko. „Muzea jsou klíčovými hráči v péči o komunitu a dosahování jejího udržitelného růstu,“ stojí k dnešnímu ročníku na stránkách Mezinárodní rady muzeí (ICOM), která tuto událost vyhlašuje a pořádá.

Mezinárodní den muzeí nejvíc oslaví Praha

Tradičně se největším počtem muzeí do Mezinárodního dne zapojuje Praha. Den otevřených dveří má například naplánováno Muzeum českého granátu Praha, kde se můžete dozvědět vše důležité i zajímavé o těžbě a dalším zpracování těchto vzácných kamenů na území České republiky. Vstup zdarma je možný od 10 do 18 hodin. Ve stejné době je pro všechny zdarma otevřeno také Národní pedagogické muzeum sídlící na ulici Valdštějnská 20 na Malé Straně.

A tento den si samozřejmě nemůže nechat ujít ani největší muzeum na našem území – Národní muzeum v Praze, pod nějž spadá celkem 16 různých muzeí v hlavním městě i mimo něj, jejichž seznam najdete zde. Všechny, včetně samotného Národního muzea na Václavském náměstí, si pro dnešek připravily vstup zdarma. Pokud dnes návštěvu nestihnete, nevěste hlavu. Další den otevřených dveří je zde totiž naplánován již na 1. června.

Zdarma se v hlavním městě můžete jít podívat také do Uměleckoprůmyslového muzea, Národního zemědělského muzea, Domu U Zlatého prstenu s expozicí Praha Karla IV. či Národní galerie sídlící ve Veletržním paláci. Nikoliv vstup zdarma, ale snížené vstupné (80 Kč dospělí a 40 Kč děti ve věku 6-15 let) si pro dnešek připravilo Národní technické muzeum. Mezinárodní den muzeí však neslaví pouze muzea v Praze, vstupy zdarma můžete využít napříč Českou republikou.

V Nové budově Národního muzea najdete novou výstavu První dámy – móda a styl

Mimopražská muzea se vstupem zdarma

Jedním z nich je například Valašské muzeum v přírodě se svým nejstarším skanzenem ve střední Evropě, sídlící v Rožnově pod Radhoštěm, kam dnes rovněž můžete od 9 do 17 hodin zavítat zdarma. Na procházku venku láká také Muzeum v přírodě Zubrnice či expozice Veselý Kopec. Den muzeí se rozhodlo oslavit také Muzeum Beskyd Frýdek-Místek.

Letošní Mezinárodní den muzeí připadl na čtvrtek, což může ne každému pracujícímu člověku vyhovovat. Je to také důvod, proč se do něj automaticky nezapojují všechna velká muzea ve velkých městech. Pokud nicméně dnešní akce a vstupy zdarma nestihnete z nějakého důvodu využít, nezoufejte.

Festival muzejních nocí je již za dveřmi

Už od 19. května dnem totiž startuje 19. ročník Festivalu muzejních nocí, který bude probíhat až do 16. června a nabídne možnost unikátních návštěv prakticky všech velkých muzeí na našem území. Drtivá většina českých muzeí si jako každý rok připravila nejen unikátní noční prohlídky, ale nespočet doprovodných programů a akcí. Seznam tipů pro tento festival vám přineseme již brzy.

Sdílejte článek
Štítky výlet Národní muzeum volný čas svátek Národní galerie v Praze tipy Národní technické muzeum v Praze Valašské muzeum v přírodě Mezinárodní den muzeí Festival muzejních nocí

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.