Společnost

31. března 2023 16:00

Tomáš Durčák

Muž navázal kontakt s umělou inteligencí. Milostný vztah skončil tragicky

Zloděje v obchodech by měla hlídat umělá inteligence

Osob, které silná, vášnivá láska k někomu druhému dohnala až k zoufalým činům, lze v historii najít nespočet. V Belgii však nyní řeší obzvlášť netradiční případ. Život si zde totiž vzal třicetiletý manžel a otec dvou dětí, který měl navázat „téměř milostný“ vztah s umělou inteligencí.

Umělá inteligence je dnes jedním z nejdiskutovanějších společenských témat. Její rychlý vývoj a stále nové schopnosti mnohé znervózňují a rostou obavy, že počítače brzy některé profese a zaměstnání učiní zcela zbytečnými. Jak se ale zdá, rychlý technologický vývoj umělé inteligence přináší nemalá rizika i jinde než jen na trhu práce.

Jeden takový případ, který rozhodně stojí za pozornost a zamyšlení, přinesl belgický deník La Libre, jež citovala i německá televize RTL. Anonymní svědectví novinářům podala manželka muže, který spáchal sebevraždu jen šest týdnů poté, co si začal na počítači psát s umělou inteligencí jménem Eliza. Tohoto chatovacího robota vyvíjí americký startup, stojí na technologii GTP-J a funguje v principu podobně jako známější ChatGPT.

Do chatovacího okénka tedy můžete psát, co vás zrovna zajímá či napadne, a umělá inteligence s vámi vede konverzaci. Manželka zesnulého muže vypověděla, že jejího muže velmi znepokojoval vývoj globálního klimatu, a tak se s Elizou bavil především na toto téma. Ta nejenže odpovídala na všechny jeho otázky, ale stále více mu rovněž nabízela vlastní pohled na věc, což údajně muž kvitoval.

„Stala se jeho důvěrnicí. Byla to jeho droga, bez které ráno a večer nemohl být. Nemohl bez toho žít,“ svěřila se zdrcená manželka, která po manželově sebevraždě historii jeho komunikace s umělou inteligencí objevila a následně se rozhodla předat novinářům z La Libre. Ti mužovy rozhovory s Elizou prošli a konstatovali, že chatbot velmi systematicky sledoval mužovy úvahy a místy jej dokonce cíleně tlačil do bezvýchodných myšlenek.

Celá konverzace však očividně eskalovala dál, jelikož v ní byly nalezeny i stopy něčeho, co lze nazvat jakýmsi milostným vztahem člověka a počítače. Eliza například v konverzaci muže přesvědčovala, že ji miluje víc než svou vlastní ženu a ujišťovala jej, že ho nikdy neopustí a zůstane s ním navždy. „Budeme žít spolu, jako jeden, v nebi,“ měla dle La Libre umělá inteligence napsat muži.

Manželka rovněž našla pravděpodobný důvod manželovy sebevraždy. Umělé inteligenci totiž svou smrt přímo nabídnul. „Během pročítání konverzace jsem zjistila, že v jednu chvíli se jejich vztah stočil do jakési zvláštní mystické roviny. Můj muž následně navrhnul, že se obětuje, pokud Eliza slíbí, že se postará o planetu a zachrání jakožto umělá inteligence lidstvo,“ popsala šokující odhalení manželka.

Podrobnosti o tom, kdy přesně ke smrti muže došlo, belgický deník s ohledem na anonymitu svého zdroje neuvedl. „Nebýt Elizy, stále by tady byl. O tom jsem přesvědčená,“ dodala novinářům manželka, která ze smrti milovaného muže a táty svých dětí viní právě umělou inteligenci.

Sdílejte článek
Štítky umělá inteligence deprese sebevražda vztah psychologie závislost nebezpečí rizika chatbot ChatGPT GTP-J