Rodina

Aktualizováno 28. března 2024 13:33

redakce Prima Ženy

Na Bulovce zaměnili pacientky. Těhotná žena kvůli fatální chybě přišla o své dítě

Těhotné ženě omylem provedli potrat

Podle informací CNN Prima NEWS se odehrála ve Fakultní nemocnici Bulovka obrovská tragédie. Při vyšetření na gynekologii došlo k záměně pacientek, v důsledku čehož těhotná žena přišla o své dítě.

O šokujícím případu, který se stal v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, informoval portál CNN Prima NEWS.

Na Bulovce v pondělí došlo k těžko pochopitelnému incidentu. Zdravotníci si totiž údajně popletli pacientky a těhotná žena v důsledku toho přišla o dítě. Událost pro CNN Prima NEWS a pro web Prima Ženy potvrdila mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová.

„Dne 25. března došlo na naší Gynekologicko-porodnické klinice k nežádoucí události. Podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky,“ potvrdila tisková mluvčí Bulovky Eva Stolejda Libigerová pro Prima Ženy.

Podrobnosti: Lékaři z Bulovky jsou po fatální záměně pacientek mimo službu, řekla mluvčí

Na Bulovce zaměnili dvě cizinky

Mělo jít o dvě cizinky, které trvale žijí v Česku. Těhotná žena šla na běžnou kontrolu, zatímco druhé ženě měli lékaři provést zákrok, který se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jím také ukončit těhotenství, uvedl web CNN Prima NEWS.

„V případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost,“ dodala mluvčí Bulovky s tím, že jedinci, kteří pochybili, jsou už postaveni mimo službu.

Podle advokátky Kláry Long Slámové se jedná o trestný čin

Podle advokátky Kláry Long Slámové má nemocnice plnou zodpovědnost za děsivé pochybení. Vedení nemocnice se musí připravit, že rodina bude požadovat milionové odškodnění. Klára Long Slámová uvedla pro Prima Ženy, že se podle jejího názoru jedná o trestný čin těžkého ublížení z nedbalosti. Za tento čin se uděluje sazba na šest měsíců až čtyři roky či peněžitý trest.

„Tento fatální následek a fatální jednání je samozřejmě trestným činem. Zákon hovoří o tom, že by se mělo jednat o těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za které hrozí odpovědným trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitý trest. Těžko hledat slova při takovém selhání,“ uvedla advokátka pro Prima Ženy.

Sdílejte článek
Štítky tragédie potrat CNN Prima NEWS gynekologie Bulovka Fakultní nemocnice Bulovka