Astročlánky

16. července 2023 06:30

Petra Martišková

Nejzajímavější jevy na obloze v červenci 2023: Nenechte si ujít Perseidy ani Mléčnou dráhu

První prázdninový měsíc nabízí kromě krásného počasí, také řadu fascinujících kosmických jevů, které stojí za pozorování. Od meteorických rojů až po planetární konstelace. Obloha prostě přináší úžasné příležitosti k objevování vesmíru. Co by vám nemělo uniknout v červenci?

Pokud jste si ještě nezkusili lehnout v létě do trávy a pozorovat noční oblohu, rozhodně to napravte, má vám totiž co nabídnout. K vidění je Mléčná dráha i Perseidy. Těšit se můžete i na dva superúplňky. Co by vám nemělo uniknout?

Mléčná dráha k létu prostě patří

K létu neodmyslitelně patří Mléčná dráha, která je právě v červenci krásně pozorovatelná. Nejlépe viditelná bude po 17. červenci, kdy dojde k zatmění Měsíce a následně k jeho postupnému dorůstání, díky čemuž vás při sledování tohoto kouzelného jevu nebude rušit jeho záře. Na pozorování si najděte místo mimo světelné znečištění a ideálně kolem půlnoci. I když na letní obloze je Mléčná dráha viditelná po celou noc.

Zakloňte hlavu a něco si přejte

Přesně tak, v období od 17. července do 24. srpna oblohu rozzáří meteorický roj. Perseidy jsou jedním z nejznámějších a nejaktivnějších meteorických rojů. Vrchol jejich aktivity se očekává kolem 12. až 13. srpna, kdy se vyplatí udělat si čas. Podle odborníků je frekvence meteorů nejvyšší od půlnoci zhruba do čtvrté hodiny ráno. Oblohu rozzáří v průměru šedesát pět meteorů za hodinu. To už je velká šance si něco přát. K pozorování noční oblohy zase najděte místo ideálně daleko od města a světel.

Světelná oblaka

Letní obloha nabízí od června do července ještě jeden velmi zajímavý úkaz pozorovatelný pouhým okem, jsou jím svítící noční oblaka. Nejlépe pozorovatelné jsou mezi desátou hodinou večerní a půlnocí nebo potom ještě ráno mezi druhou a čtvrtou hodinou. Hledejte je na severu, a kdyby vás zajímalo, co záři způsobuje, pak vězte, že za ni může Slunce, které mraky zespodu osvětluje.

Čtěte také: Fascinující podívaná: Dávná říční údolí i majestátní sopky. Mapa do detailu ukazuje Mars

Mars a Venuše na chvíli z oblohy zmizí

Obě tyto planety totiž v letních měsících rychle klesají k obzoru a na konci července už je na obloze budete hledat marně. Ale nezoufejte, můžete zase vidět Saturn. Bude se zvedat na východě po západu slunce a zůstane viditelný po celou noc. Pravda, není pozorovatelný pouhým okem, ale takový výlet do hvězdárny určitě nebude k zahození. Letní obloha má totiž co nabídnout.

Ani v srpnu nás nenechá v klidu, hned 1. srpna kolem půl desáté večer nás čeká superúplněk a druhý ještě na konci srpna. Půjde o největší letošní úplňky, takže o kouzelnou podívanou určitě nebude nouze.

Zdroj: astro-novinky.eu, hvezdarna.cz

Sdílejte článek
Štítky léto Mars Saturn Venuše superúplněk Slunce Perseidy Galaxie Mléčná dráha úkazy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.