Nizozemskou miss vyhrála trans žena. Zaujala silným příběhem i posláním

Nizozemskou soutěž krásy vyhrála 22letá Rikkie Valerii Kollé, která se narodila jako muž. Poprvé za 94letou historii získala titul tamní miss transgender žena. Vítězstvím si zároveň zajistila i účast v celosvětovém klání Miss Universe, které se uskuteční v Salvadoru.

Nizozemskou porotu soutěže krásy transgender modelka zaujala svým „silným příběhem“ a „jasným posláním“. Informovala o tom americká televize Sky News. „Narodila jsem se jako malý Rik, chtěla jsem ale být velká Rikkie. Přechod z muže na ženu se stal něčím, díky čemu jsem se cítila jako doma,“ napsala vítězka na svém Instagramu.

Další článek na podobné téma: Svět se bouří proti transgender sportovkyním. Vůči ženám to není fér, dokládají analýzy

„Když jsem byla malý Rik a přiznala jsem, že jsem trans, nebylo to pro všechny snadné a také jsem tím trpěla. Doufám, že díky svému odhodlání a síle vnesu do společnosti změnu,“ prohlásila modelka z města Breda. „Vím lépe než kdokoli jiný, jaké to je cítit se sama a nebýt obklopena jen pozitivními myšlenkami,“ napsala Kollé ve svém medailonku. V emotivním projevu po vítězství poděkovala porotě za důvěru. „Tohle je pouze začátek,“ uvedla nová královna krásy.

Pokračování do Miss Universe

Díky vítězství se Kollé účastní také celosvětové soutěže krásy Miss Universe. Ta se uskuteční na konci roku v latinskoamerickém Salvadoru. Utkají se zde proti sobě soutěžící z 24 zemí světa. Nebude to však poprvé, co se globální soutěže krásy zúčastní trans žena. Prvenství v tomto směru náleží španělské modelce Angele Ponce, která se v roce 2018 stala první takovou soutěžící.

Čtěte také: Transgender kriminálnice oplodňovala ve vězení ženy. Úřady ji poslaly zpátky mezi muže

Transgender ženy se mohou Miss Universe oficiálně účastnit od roku 2012. Od loňského roku je navíc majitelkou soutěže thajská obchodní magnátka Anne Jakrajutatip, která je také transgender osoba. Je tudíž pravděpodobné, že se počet trans žen v soutěži bude zvyšovat. „Miss Universe už pro mě není soutěží krásy. Říkám tomu soutěž o posílení postavení žen,“ prohlásila Anne Jakrajutatip v rozhovoru pro Metro Weekly.

Podporu transgender dětem už od čtyř let mají poskytovat učitelé ve Skotsku:

Sdílejte článek
Štítky modelka transgender transžena Miss Universe Rikkie Valerii Kollé Miss Nizozemsko

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.