2. BONUS z Pohlreicha: Aleš Háma už má uloveno
V sobotu večer „tančil“ herec kolem sporáku v show Česko vaří s Pohlreichem živě takřka jako profík. Vždyť také kuchařské řemeslo okukoval možná dříve než Zdeněk. Poslechněte si na videu o dětství po boku šéfkuchaře, jestli má uloveno na štědrovečerní tabuli i o vlivu skupenství sýru na konzumaci.
Co má skutečně hodně rád Aleš Háma? Rybaření. Takto o své „chladnokrevné“ vášni básní na svém webu. "Bylo to na Lužnici, na jezu zvaném Weinzetel, a bylo mi šest let, když jsem s pytlačkou chytil na žížalu prvního okouna… Zjevně to bylo mé fatální setkání s nádhernou rybou s ostny, černými pruhy a červenými ploutvemi… od té doby se já třesu na ryby a ony občas přede mnou…
Jsem konzervativní a nejraději chytám na žížaly… tedy ne jenom. A je to cosi nepředstavitelně napínavýho, když táhnete v noci rybu z řeky a hlavou vám běží tolik možností, tolik představ... zelený úhoř nebo snad torpédo tloušť? To, že je to nakonec zase jen hrouzek, mi náladu nepokazí – je to dobrodružství a rovný boj,“ píše Aleš Háma o rybaření.
Vyrůstal v Karlových Varech v Grand Hotelu Pupp (tehdy Moskva). „Můj tatínek tam dělal ředitele, a tak jsem tam mohl jako dítě trávit dost času, a to nejen v restauracích a na recepci, ale i v kuchyni,“ vzpomíná herec a muzikant Aleš Háma.
Láska k vaření mu zůstala dodnes. Však si přečtěte, jak barvitě ji dokáže vyjádřit. „Miluju 12 hodin táhnout vývar, hlídat roastbeef, aby nebyl moc ani málo, zbožňuju to „ňuňání“ se s těstem na domácí nudle, vznáším se u vůně kopru v tu vteřinku, kdy ho hodíte do omáčky a on zavoní nejvíc, jak může, znovu a znovu se divím tomu zázraku, jak se ze syrovýho lososa po naložení stane jemňoulinkej gravlax, jak kachna pečená na 90 °C je po osmi hodinách lehoulinká a šťavnatá jako mazanec.“
Utřete sliny a zkuste si také něco dobrého uvařit. Více inspirace najdete třeba v uplynulých dílech Česko vaří s Pohlreichem živě. Najdete je na Prima PLAY
A co dary moře? Víte, jak na krevety? Vyzkoušejte už dnes recept, který se bude vařit příští sobotu. Zdeněk Pohlreich si na plac pozve Ondřeje Hejmu.
Více inspirace o vaření najdete i na webu Prima FRESH
Autor: Zuzana SchneidewindKamera: Jan Kundera