16. prosince 2013 11:47
Markéta ZídkováAngličtí krajané v Prostřeno!: kdo tentokrát vyhraje?
Co asi přijde
Tento týden nás čekají česko-slovenské Vánoce po anglicku. Prostřeno! totiž vyvrcholí vánočním speciálem z anglického Brightonu, kde se o 1637 liber utkají Češi a Slováci, kteří tu našli svůj nový domov. Sledujte jejich kuchařské umění až do pátku každý den v 18.00 na Primě.
Podle jednoho ze soutěžících, nepřehlédnutelného Richarda, je Brighton super přímořské letovisko, kde jsou krásná mola a pláže.
Najdeme tu indický chrám, útes s majákem, nejstarší akvárium v Anglii i romantické uličky s typickými domky, zajímavými obchůdky a lákavými restauracemi. V takových domcích bydlí i někteří naši krajané, které reprezentují čtyři ženy a jeden muž. Každý z nich si připraví večeři na téma Vánoce – někdo českou, někdo slovenskou, někdo veganskou nebo typicky anglickou.
Co si hostitelky počnou s veganem, který navíc nesolí a všechno jí čínskými hůlkami?! Jak se hostitelé vypořádají s úkolem týdne připravit vánoční specialitu či představit nějaký vánoční zvyk? Kdo se za kanálem opravdu vytáhne a stane se hostitelem týdne?
Pátek: úspěšná chiropraktička Marie (65)
Nejstarší Marie žije v Anglii od roku 1968. Je to osobnost a živel, nezkazí žádnou legraci. Hostitelka si přála, aby na finále dorazili do jejího domu všichni v kloboucích. Svůj večírek pojme jako opravdu veselou a velkorysou oslavu, která odpovídá jejímu stále mladému a optimistickému naturelu.
Polévku vynechá a uvaří tradiční anglické menu. Stůl se jen prohýbá, Iva zná takové hostiny snad prý jen z filmu. Hosty čekají dva až tři předkrmy, tradiční krocan s nádivkou, k tomu spousta zeleniny, sladkostí – jen na brusinky padne kilo cukru!
A další cheesecake – tentokrát s bílou čokoládou. Ke stolu je pozve český vánoční zvonek. Pití, co hrdlo ráčí, Richard může být spokojen, nakonec si všichni namíchají vlastní drink s granátovým jablkem. „Zprvu jsem myslela, že ho po pár dnech uškrtím,“ přiznává hostitelka, která je ale nakonec šťastná, že na Richarda změnila názor a že poznala nové mladé přátele ze staré vlasti. Protože tahle pětka se určitě nevidí naposled…
A co už jste viděli?
Pondělí: pracovitá podnikatelka Barbora (37)
Barbora se jako první musela vyrovnat s úkolem, který pro soutěžící nachystal štáb. Připravila menu z restaurace, které jí před pár týdny zachutnalo, jen sehnat recepty byl prý trošku problém.
Bářin přítel zažehne krb a v útulném domku okamžitě zavládne slavnostní atmosféra. Pečený lilek by mohl ochutnat i vegan Richard – až na ten kozí sýr. A také houbovku... Houby jsou ale delikátní téma. Jedna soutěžící je nejí a v Anglii prý nikdo na houby nechodí.
Na fazolky a cuketový salát s tahini dresinkem se Richard těšil, stejně jako na fenykl a dýni – přílohu k pečeným jehněčím kotletkám. Ty byly ale bohužel moc vypečené. Jaký byl cheesecake s pomerančovou čokoládou? Pečený, nebo jen chlazený? Proč „naši“ stolovali s korunami na hlavě? Co prozradila hostům rozříznutá jablíčka? Jak dopadl vědomostní kvíz? A jak souvisí zdravá strava s touhou po slivovici, jíž se dožaduje Richard? Na první večeři vládla u stolu slibně nespoutaná nálada, hostitelka ale nepije a má k tomu dobrý důvod.
Úterý: veselý slovenský vegan Richard
Od začátku je jasné, že jediný muž týdne je velmi silný charakter – „všechny nás převálcoval“. Slovák Richard nízkým sebevědomím ani ostychem netrpí: „Když budou baby jíst jako já, budou mít tak krásnou linii jako já.“
Zavedl nás do zajímavého obchodu s širokým sortimentem pro vyznavače bezmasé kuchyně. Co ale vzbudilo rozpaky? Hůlky jsou povinné i na polévku! Srkání kapustnice po asijském způsobu není pohodlné ani vybrané, dámám to přijde jako tyranie. Jsou to jejich první veganské Vánoce a asi i poslední.
Richard má jemné chutě a ženám připadalo jídlo neochucené. Nejlépe dopadl nemaďarský perkelt. Slivovice prý převládala nad chutí večeře, navíc Richard nezavřel pusu a má hlavní slovo. Student filmu je také vášnivý hudebník – strhne k muzicírování i soupeřky?
Středa: moravská fotografka Iva (28)
Ivana se těšila, jak svým účinkováním v televizi překvapí rodinu na Moravě. V kuchyni bytečku kousek od Londýna, kam se vejde ještě velký plyšový medvěd, zakrslý živý králíček a přítel, myslela na ostatní. Lehce despotický Richard i Alex, která nejí houby, ocenili, když kvůli nim Iva uvaří tři verze zelňačky. A tahle byla s uzeným, protože kolegyním i hostitelce už scházelo maso.
Bohužel některé další chody byly studené. To platilo o předkrmu – plněných žampionech, bramborové kaši ke pstruhu, který nahradil původně plánovanou tresku, i o palačinkách s ovocem. Bylo dost pálenky od babičky z Moravy? Vzpomínalo se na české Vánoce a zlaté prasátko.
Proč se slovenská vánoční oplatka obkládá kromě ovoce i stroužky česneku? Je na ní všechno, co nás v uplynulém roce potkalo a zase pravděpodobně potká: kyselé, sladké, hořké i palčivé. Hladověl někdo?
Čtvrtek: slovenská baletka a servírka Alexandra (33)
Večírek u bývalé slovenské baletky byl příjemný a decentní jako hostitelka, která momentálně pracuje v jedné francouzské restauraci. Naši krajané k sobě byli tolerantnější, než bývají normální aktéři show. Alex bral ohledy na Richarda a udělá mu bezmasé chody, ale občas si z něj také vystřelil.
Čtvrteční menu je kombinací tradičního slavnostního menu, jak ho známe, ale obsahuje i prvky moderní mezinárodní kuchyně: pohár s mascarpone, mrkvový krém s koriandrem, což je oblíbená anglická polévka.
„Kachní menu“ skoro všechny potěšilo, i když nakonec dostali na „starter“ paštiku z jater kuřecích – ale výbornou! K pečeným kachním stehnům a červenému zelí nebyly knedlíky, ale gratinované brambory se smetanou a sýrem. Zdobení perníčků hosty pobavilo a spokojená je i hostitelka, alespoň pokud může soudit z prázdných talířů.
Vše další k Prostřenu najdete ZDE a epizody, které vám utekly, ZDE.
A nezapomeňte se dívat v 18.00 až do pátku. Pokud nestíháte, tak po odvysílání na PrimaPlay ZDE.