Jak se griluje na sladko? Inspiraci najdete v Prostřeno!
Tématem dámského Prostřeno! ze Středočeského kraje bude opět grilování, ale na řadu přijdou i osobní a palčivá témata. Povinným zadáním bude připravit na grilu něco sladkého. Balzámem pro uši mužských diváků bude, že tři z pěti dam mluví o svých partnerech v superlativech – prý by je měli naklonovat
Kromě řečí o svatbách ale třeba Zuzku zajímá, kdo si přišel hlavně pro výhru. A Blanka si myslí, že na prostředí nezáleží a rozhodující by měla být v kuchařské soutěži jen kvalita jídla. Zuzana se postupně z kolektivu vyčleňuje a přestává se usmívat: „Je to z mé strany asi trošku i závist, že si nemůžu dovolit takové vybavení nebo telecí panenku,“ přiznává sociálně nejslabší maminka početné rodiny, které vadí, že o padesát tisíc usilují lidi, kteří je vlastně nepotřebují. „Připadala jsem si tam jako páté kolo u vozu.“ Podívejte se, kdo se stane středočeskou královnou grilu!
Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 18 hodin na Primě!
Pondělí: zasloužilá maminka Zuzana (28)
Zuzce ještě není devětadvacet, a už je mámou na plný úvazek. Stará se o čtyři vlastní děti, a protože u ní doma není dost místa, prostírá a griluje na pěkné chatě u přátel, kde to dobře zná. Přizná Zuzka barvu, že nevaří doma? Zatím se k tomu nemá a klidně se chlubí cizím peřím. Zpočátku lehce nervózní hostitelku trochu zklame, že nedorazil žádný muž – pro potřeby pánů vznikla na zahradě zbrusu nová kadibudka – pak se ale uvolní tak, že skoro zapomene na grilu otočit svá žebírka. A zatímco vaří „rychlou polévku“, mohlo by se jí rychle spálit maso. Dámy jí ale pomohou a prý se budou svorně snažit, aby u stolů zavládla družná atmosféra plná dobrot a holčičího tlachání. První hostitelka připraví příjemný večer, ale Zuzčino jídlo asi nebude nejlepší hostinou celého týdne. Prostírá v alobalu, žebírka jsou tuhá a banán v čokoládě moc neláká. Kreslení karikatur však splní svůj účel a tato zábava holky nakonec opravdu pobaví…
Úterý: sportovní maminka Nikola (29)
Usměvavé zdravotní sestřičce na mateřské dovolené jde práce pěkně od ruky. Uspěje Nikola se svým mexickým menu, nebo si soupeřky spálí jazýčky? Mladá hostitelka přiznává, že hlavním motivem její účasti jsou peníze – chce pozvat rodinku na dovolenou. Nikola bude grilovat na balkoně a prostírat doma ve velké kuchyni, kam prý občas pozve až dvacet hostů. Takže je v pohodě a večírek má promyšlený. I welcome drink v podobě tequily je stylový, předkrm vypadá jak z dobré mexické restaurace. Quesadilla s grilovaným kuřecím masem a čedarem a několika druhy dipů a salátem je začátek jako sen, hostitelka umí též rozproudit konverzaci u stolu. Po husté fazolové polévce a marinované krkovičce od ní nikdo neodejde hladový. Mexické brambory doplní nasládlá lahůdková cibulka – úterní úkol týdne. Avšak nejsladší bude čokoládová bábovička. Po parádní večeři si ženy dají do těla na horolezecké stěně, kde s nimi poprvé šplhá i hostitelka, která si to chtěla takhle v kolektivu vyzkoušet na vlastní kůži.
Středa: sebevědomá manažerka Jitka (44)
Nejstarší Jitka se bojí, jak zapadne mezi mladší soupeřky. Součástí jejího komfortního bydlení ve Slaném je předzahrádka, jenže s moc malým grilem, proto bude nakonec raději vařit uvnitř na kontaktním grilu. Oproti včerejšku je třetí hostitelka kapku křečovitá a nervózní. Úkol týdne je oříšek. Lze vůbec grilovat meloun, když obsahuje tolik vody? Jitčino menu je rozkročené do světových stran. Po španělských tapas následuje český silný vývar z hovězího žebra s nudlemi a knedlíčky, italský šmrnc by mohl mít hlavní chod s grilovanou telecí panenkou, gratinovanými brambory a zelenými fazolkami. Jitka ráda vaří a svoji zručnost předvede při přípravě věnečků z odpalovaného těsta, což by mohl být slibovaný „sen s malinovým přelivem“. „Bylo to opravdu zvláštní a dobré,“ shodly se kolegyně nad chuťovkami s bylinkovým máslem, parmskou šunkou a camembertem v domácím lískovém těstě s jablkem.
Zklamáním je bohužel hlavní chod; škoda tak kvalitního masa! A pomyslného džina z láhve vypustí nedobytná láhev vína. Nikola zvládne otevřít sekt, ale s tímhle dekorativním otvírákem pohoří. Zuzana nabízí pomoc, tak proč ji Jitka přehlíží? Muži by pomohli, ale dostaví se až jako hudební doprovod a instruktor hry pétanque, při níž se dobře tráví.
Čtvrtek: Zcestovalá maminka Blanka (37)
Podruhé vdaná energická Blanka má asi moc ráda drůbeží maso, protože je součástí čtvrtečního předkrmu, polévky i hlavního chodu. Menu je trochu zašifrované, nejvíce otazníků i obav vzbuzuje smetanovo-vinná polévka. Bagety do salátu Caesar, kolem kterého se rozproudí skoro odborná debata, se lehce spálí, polévka opravdu nikomu nejede, nejlépe dopadne dezert. Blanka má pocit, že jí soupeřky závidí, proto se jí už ani nechce do úkolu týdne, který má bezkonkurenčně nejtěžší – moučník na grilu! I „maso dvou chutí“ se malinko chytlo, Blance se prostě moc nedaří a hodnotí to jako katastrofu. „Hostina byla jedno velké zklamání, protože jsem nehostila přítelkyně, ale bohužel podpásovky.“ Rozproudí infantilní a bohužel i krátká hra se šipkami dusno? Vrátí zpět kamarádskou atmosféru? Těžko – ve vzduchu visí Zuzanina otázka: „Kdo šel do soutěže pro peníze a kdo proto, že rád vaří?“
Pátek: mladá podnikatelka Vlasta (23)
Nejmladší a poslední hostitelka je šikovná květinářka Vlasta, která je přes svůj věk docela zkušená kuchařka. Jak milá brunetka zabojuje? Nebude to mít po včerejšku jednoduché – Zuzana se tváří jako smutná bohyně pomsty a Blanka je otrávená. Vlasta má ráda českou kuchyni, ale na grilu se pustí do hamburgerů s domácími bulkami a hranolky. Předtím ještě upeče domácí chleba a vyrobí k němu vlastní sýr. Chléb kyne osm hodin, přírodní sýr se cedí přes plátýnko celou noc – skoro jako na farmě. Vlasta se bojí, jak soupeřky přijmou její hamburger a zda svým úsměvem rozzáří mraky, co se zatáhly včera večer. Hostitelka šetří solí a pepřem, ale slova plynou plným proudem – holky si to pěkně vyříkají, naštěstí bez zloby. Vlasta není originální jen při tvorbě menu, ale i ve výběru zábavy. Jako vášnivá tanečnice předvede na zahradě v Davli ukázku břišních tanců. Dezert s malinami je vlastně druhý cheesecake po sobě, jak dopadne ve srovnání s Blankou? Čí dort bude lepší a kdo se stane středočeskou královnou grilu? Dívejte se!