Seriály a filmy

12. prosince 2012 11:05

Petra Kloidová

Lenka Holas Kořínková, David a jejich vánoční studentský mejdan

„Všichni jeli do Stříbrné Skalice s obavami a myslim, že všichni byli mile překvapeni,“ říká Pavel Vítek. „Co překvapeni, unešeni,“ shrnul názory hostů Lenky Kořínkové a Davida Holase.

Pavel si s sebou dokonce přinesl ešus, aby nešel na představení hladový. Jenže všechno bylo jinak. „Komu to nebude chutnat, může to veřejně říct, já si na nic nehraju,“ přeje si tolerantní hostitelka. „Měla jsem obavy, aby se ani náznakem neopakovalo to, co jsme zažili v prvním Prostřeno, ale všichni byli liberální,“ těší ji. „Za mě se ten večer povedl úžasně.“ A právě nenucenost a neformálnost Lenky i jejího exmanžela způsobila, že se na sebe hosté skutečně napojili, velmi jim chutnalo a ještě se dobře pobavili. Ta Lenka se nezdá, ale opravdu umí překvapit, jak správně tušili Merunkovi i Slováčkovi a jak uvidíte v pohodovém VIP Prostřeno ve středu večer na Prima family. Felix Slováček si dokonce připadal jako „na mladistvém a neformálním studentském mejdanu“ a salát ke kaprovi už chce od Dády jenom z cuket. „Seznámili jsme se na benzínové pumpě, od té doby jsme takoví přátelé,“ říká o svém vztahu s Lenkou fotograf a designér David Holas. Jako životní partneři spolu Lenka s Davidem oslavili asi osmery Vánoce, pak z nich byli „kámoši“. Hodně cestovali po světě, nějaký čas spolu také žili v Austrálii. „Já mám ráda na Davidovi, že mě šíleně provokuje,“ říká o Davidovi Lenka. „Takhle my vždycky pracujeme, začne to mírumilovně a končí to tak, že po sobě házíme předměty.“ K tomu ale při vaření nedojde, protože každý si ohlídá svoji sekci. Lenka udělá Vánoce nevánoce s dělenou stravou a David zabrousí do japonské modifikované kuchyně. Lenka se nebude svému designérovi plést do úpravy stolu a interiéru venkovského domku, kde už v létě vařila, jen si po svém dozdobí svůj umělý stromeček – ten pravý nechá klidně ráda v lese. Menu Holasových je dlouhé – lehce napoví i zmate. „My vlastně pořád improvizujeme. Davide, ty vaříš úžasně. Tebe bych chtěla za manžela, já bych jenom ležela na gauči a lakovala si nehty,“ žertuje Lenka v kuchyni se svým ex. David chystá salát „Lehké Vánoce“ a japonskou polévku miso s vařenou chobotnicí. Chobotnici na Vánoce jste asi ještě nikdy neměli? Lenka taky ne a určitě si ji nedá… Její část vánoční hostiny je tradiční, ale sestavená podle zásad dělené stravy. Lenčin „kapr bez kapra“ a „bramborový salát bez brambor“ Dádě připomenou její slavnou roli - princeznu Koloběžku, která byla oblečená a neoblečená, obutá neobutá a učesaná neučesaná. „Myslím, že Lenka se s tím moc nemaže a nám všem bude chtít ukázat přednosti dělené stravy. Na to se těším, že si dopřeju aspoň jeden den půstu,“ říká s kapkou ironie v hlase Pavel Vítek. Potom, co ochutná salát z cukety, ale změní názor. „Já jsem si ráno dělal z toho srandičky, že dostaneme suchý talíř, ale dostali jsme naopak talíř plný výbornýho salátu a bylo to fantastický.“ Potěšený a mile překvapený je i Zbyněk Merunka, který miluje candáta. Dáda je nadšená: „Bylo to tak strašně dobrý, že na Štědrý večer dělám tento Lenčin „bramborový salát.“ A její manžel souhlasí: „Bylo to úžasně lehoučký, myslím, že pomažu pro cukýny.“ K sváteční atmosféře přispěla i hostitelka svým rockerským kostýmkem vánoční Večernice a malá neformální výstava Davidových romantických fotografií. David servíruje svůj banán s chilli a Lenka nakonec opět mile překvapí horou sladkostí vytvořených podle zásad dělené stravy i definitivní sladkou tečkou - zmrzlinou. „A ještě nám vysvětlila, že to je dietní zmrzlina. Tak si to nedejte. Snědl jsem to celý,“ přiznává Felix Slováček, který milou stmelenou společnost pozve ve čtvrtek na finále na svou chalupu.

Anife, Anife, Anife …a syn

Anife Hassan Vyskočilová je na svého syna pyšná: „Harimu je 21 let, je mladej koloušek, má dobrý zuby.“ Asi je to vzájemné: „Moje máma je taková přísnější, furt jenom mluví, mluví, nedá se zastavit. Myslím si, že je to opravdu dobrej kus.“ Jak se tihle dva snášejí v kuchyni? „Samozřejmě že mě máma sekýruje, ale taky nemá ráda, když se jí do toho někdo plete a dělá si to po svém.“ Hari má trpělivost a už to s Anife umí: „My se vždycky pokáráme a potom jsme za chvilku v pohodě,“ říká a Míša Vyskočilová to potvrdí. Máma a syn dnes uvaří v hezkém bytě v centru Prahy, který už věrní diváci VIP Prostřeno dobře znají. Bude v něm křesťanský stromeček s ozdobami a hlavní chod bude překvapivě také náš: kuřecí řízek s bramborovým salátem. Pak ale bude balkánské menu s musakou a sladkou baklavou, která se složitě připravuje. Míša Vyskočilová se té ryby prostě nedočká! Zato Ivan dostane židovské jablko. „Já jsem na něj myslela, na Ivana, aby neměl pocit, že jsme ho ošidili.“ A bývalému manželovi poslední kuchařky se menu líbí. „Já vůbec nepochybuju o tom, že nám to bude chutnat. Určitě to bude dobrý,“ věří kuchařským kvalitám své ex Ivan Vyskočil. Vždyť Anife mu vařila deset let. „Předkrmy byly výborný, znám to z Bulharska, protože jsme tam taky žili díky mému otci,“ svěří se Světlana Nálepková. Chutnají i jejímu Vaškovi a nejvíc taštičky se špenátem a kuřecím masem. Hari je prý specialisty na řízky, které má rád menší. Obalí je ve třech druzích trojobalů: v kukuřičných lupíncích, strouhance a sezamových semínkách. Nejvíc ho naučil vařit táta Vyskočil, Hari zase naučí diváky trochu rozumět češtině své mámy. Jak se mu řízky povedou? „My celej rok jíme výborný křupavý řízky, ale jednou za rok na Vánoce máme vždycky ty podpatky (rozuměj podrážky). Budou dva druhy bramborového salátu, jeden „sprosťák“ s cibulí (prý podle Eduarda Cupáka), druhý bude podle Hariho. Kdo ho bude mít lepší – matka, nebo syn? Petra Černocká doufá, že „Turkyně nebude mít lepší salát nežli ona“. Supa topčeta je vánoční polévka s kuličkami z mletého masa, Ivan ji zná a už se na ni moc těší, ale Anife si myslí, „ať mu ji uvaří ta mladá“. Kdo ale nakonec dostane na talíř nejvíc knedlíčků? A jídlo je i prostředkem vánoční tradiční zábavy. V koláči jsou zapečené věci, které předpovídají budoucnost, kdo co najde ve své porci? Ivan Vyskočil najde prsten, čeká ho tedy svatba, a ne rubáš, jak to vypadalo včera? Komu zachutná sladká baklava? Již ve čtvrtek uvidíte, jaká atmosféra panovala u Anife Vyskočilové, kde se dokonce rozhořela i debata o podstatě islámu a strachu jako přirozené nebo nebezpečné lidské emoci. Ale také o tom, zda se má okurka na tarator strouhat, nebo krájet… Uslyšíte vánoční přání a uvidíte, kdo si nakonec vyvařil zájezd k moři.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 10. 2025

Dnešní den může být vyplněn vyřizováním spousty záležitostí na poslední chvíli. Můžete být vyzváni, abyste rozhodli spor mezi kolegy, příbuznými nebo sousedy. V závislosti na povaze hádky se vám možná podaří zprostředkovat dočasné příměří, ale nebuďte na sebe příliš přísní, pokud i přes vaši snahu nedojde k uvolnění nálady. Snažte se upřednostnit odpočinek.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.