Miloš Knor vsadil ve VIP Prostřeno! na klasiky české kuchyně
Baviče v sobě Miloš nezapře ani u plotny
Bavič Miloš Knor pozval své VIP hosty, kolegy baviče, do svého domu na jihu Čech. A dokonce si úplně poprvé "zavařil" ve své nové kuchyni. A co všechno vařil? Projděte si soupis jednotlivých receptů.
Polévka: Hovězí polévka s hovězím masem
A do ní přijdou úžasné domácí nudle od maminky Milošovy přítelkyně.
Ingredience:
1 kg hovězího žebra
1 pórek
3 menší mrkve
1 petržel
1 malý celer
snítka libečku
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
sůl
Postup:
Zeleninu si očistíme, také hovězí maso s kostí omyjeme. Maso dáme na dno hrnce, přidáme celé kusy zeleniny, koření osolíme a dáme pomalu táhnout, při vaření sbíráme „šlem“. Když je polévka měkká, maso obereme, část zeleniny pokrájíme a vrátíme do polévky, kam ještě zavaříme dobré nudle. Ochutnáme, dle potřeby dochutíme a horké naléváme do talířů.
Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30 minut
Čas vaření: 2 hodiny
Milošova polévka
Hlavní chod: Hovězí guláš s knedlíkem
Pány gulášek, kde bylo stejné množství masa jako cibule, velmi potěšil, i chlupaté knedlíky z pytlíku jim chutnaly
Ingredience:
1 kg falešné svíčkové (hovězí šál)
1 kg cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
lahůdková červená paprika dle chuti
sůl a pepř
1 kostka bujonu nebo kostka na guláš
2 hrsti tmavé instantní jíšky
1 polotovar na chlupaté knedlíky
Postup:
1. Zadní hovězí maso očistíme a nakrájíme na větší kousky. Velké množství cibule si pokrájíme na kostičky. Důležitý je základ. Cibuli si pomalu a dobře orestujeme na omastku, zarestujeme maso a zasypeme větším množstvím dobré sladké papriky. Kdo chce, může přidat i pálivou nebo paprikovou pastu. Rychle podlijeme, aby se paprika nepřipálila. Pokud připravujeme guláš v tlakovém hrnci, dáme vody trochu víc, než když máme kontrolu a tekutinu postupně doplňujeme. Dusíme doměkka, můžeme přidat i kostku vývaru nebo gulášovou kostku. Omáčku zahustíme podle potřeby instantní jíškou, nebo necháme vydusit na tuk, zahustíme moukou, zředíme, povaříme a doděláme chutnou omáčku.
2. Mezitím, co se maso dusí, uděláme si chlupaté knedlíky podle návodu na pytlíku. Z hotového těsta si pak vytvoříme malé šišky nebo válečky, které se vaří asi osm minut v osolené vodě - když vyplavou ode dna, jsou hotové.
Teplota: 100 a 140°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 1-2 hodiny
Klasický gulášek
Dezert: Hovězí závin s jablky
„To bude nějaká hovadina,“ myslí si Pepa Náhlovský. Ano, opravdu jde jen o klasický jablečný závin. Používejte stará jablka, radí hostitel, protože když si na štrúdl vezmeme čerstvá, tak pak ta stará musíme jíst.
Ingredience:
4-5 jablek (dle velikosti)
1 lískové těsto
hladká mouka na podsypání
cukr krystal dle potřeby
1 vejce
strouhanka dle potřeby
moučkový cukr
Postup:
Jablka si oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle až k ohryzku, který vyhodíme. Rozválíme si lískové těsto, pokud chceme jen jeden závin, můžeme si koupit již rozválený polotovar na pečicím papíru. Plát těsta posypeme strouhankou, na ni stejnoměrně rozprostřeme jablka, která osladíme cukrem. Zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na pečicím papíru v troubě rozpálené na 200 stupňů, pak teplotu stáhneme a vyndáme, když je štrůdl krásně zlatý. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Teplota: 180°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut
Čas vaření: 20-30 minut
Závin podle Miloše
Jak kolegům - bavičům chutnalo?