Nejlepší večeře v životě Veroniky Žilkové
Dalším příjemným překvapením tuplované hostiny VIP Prostřeno bude klání dvou hvězdných rodinných týmů. A šéfky týmů – matky v úloze poradkyň a pomocnic – si to tentokrát opravdu užijí.
Na straně jedné stojí Veronika Žilková se svými ratolestmi – Agátou Hanychovou, která bude vařit v úterý, a synem Vincentem Navrátilem, jemuž patří čtvrtek. A kdo se proti nim postaví? Iva Janžurová se svými dcerami: Theodorou Remundovou a Sabinou Remundovou. Mladší Theodora, která čeká třetí dítě, uvaří jako první. Můžete se těšit na herečky, režisérky, scenáristky, jednu „profláknutou“ modelku, ovšem tentokrát v rolích soupeřících kuchařek. Nahlédnete do domáckého zákulisí a uslyšíte zajímavosti ze soukromí hvězd. A pozor – za hostitelský den jsou odpovědné děti. Maminka, jež vaří, pochopitelně neboduje. Která z žen se ukáže jako dominantnější? S kým bude větší zábava? Kdo se u plotny pohádá? Kdo nakonec vyhraje zájezd k moři? Žilkovi, nebo některá z dcer Ivy Janžurové? Uvidíte v hlavním vysílacím čase jen na Prima family!
Agáta Hanychová a Veronika Žilková
K Agátě domů se už diváci Prima family v létě podívali. Jsme opět na „místě činu“, ale tentokrát je Agátě k ruce maminka a zkušená kuchařka Veronika Žilková. „Aguš“ vyklidila ze své vysněné bílé rohové kuchyně „dětské hřiště“ a Kryšpín je pro jistotu „odklizen“ k prababičce. „Je po svém tatínkovi pořádná,“ chválí dceru Veronika. Agátino menu je tříchodová klasika: Po polévce „utopená slepice“, následuje „upečený pták, strapačky, zelí“ a večeři zakončí „flambované překvapení“. Slepičí polévku uvaří dcera, s kachnou pomůže maminka. „Flambované překvapení bude překvapení i pro nás, protože budou fondue a zkusím uflambovat ananas,“ odkrývá své plány mladší z kuchařek. Ovšem je to vůbec Agátino menu? „Nevaříme to, co chtěla ona, ale to, co jsem si vydupala já,“ prozradí Veronika, která prosadila kachnu proti rostbífu, jenž by se nemusel povést. „Jenomže já neumím zelí ani knedlíky, takže to dneska bude vypadat, jako že nic nedělám,“ varuje diváky rezignovaná dcera. „Agáta neumí dělat nic než drůbež,“ trochu jí křivdí mladší bratr Vincent – snaha o změnu byla. „V polévce bude určitě česnek, který dává do všeho, a asi bude přesolená a bude v ní hodně pepře,“ maluje neradostné perspektivy student konzervatoře. Veronika, která by měla být na kameru normálně zvyklá, rozvaří z nervozity strapačky a jde je „za stálého míchání vylít do záchodu“. Vyjdou na druhý pokus, nebo dojde na knedlíky z pytlíku?
A to jsou na pořadu ještě houskové knedlíky a dva druhy zelí. „Varuju vás, dámy, vařit před tou kamerou je děsný,“ upozorňuje při jídle návštěvu. „To bude kachnička,“ směje se Theodora Remundová,“ která měla ohřívanou kachnu už k obědu. „Tři dny tady ječely a hádaly se a vy si dáte kachnu,“ směje se Vincent. Hladová Iva Janžurová měla přes den jen suchý rohlík, takže se na pořádnou baštu už opravdu těší: „Bylo to příjemné překvapení,“ říká o shledání rodinných týmů. Vincentovi jde z pěti žen hlava kolem. „Je to úžasný,“ chválí hlavní chod paní Iva, „a k tomu to pivečko… Báječný!“ „Já jsem netušila, že by tu porci, co jsme daly na talíř, mohl někdo sníst. Ale všichni to snědli – tedy kromě nás dvou, smějí se spokojená matka s dcerou. A dezert? I tady zvítězila dominantní Veronika – slibovaný oheň zůstal jen v podobě čokoládových fondue. Půjdou bodíky dolů? Večeři provázejí ohnivé rytmy, protože Agáta prochází „cikánským obdobím“ a domů si pozvala duo muzikantů.
Theodora Remundová a Iva Janžurová
Na večeři k mladší dceři Ivy Janžurové se jde do společné vily, kterou obývá celá rodina. Každá domácnost má vlastní patro. Paní Iva žije v přízemí, nastávající maminka a dnešní hostitelka bydlí v prvním patře, Sabina s rodinou má druhé poschodí. Ta tipuje, že sestra uvaří „rodinnou perlu“ – korejské masové taštičky. Není daleko od pravdy, jen to jsou taštičky čínské, plněné masem a zeleninou a okurkový salát s kmínem. Menu o čtyřech chodech začíná krevetovými bábovičkami s celerem. I u Remundů bude polévka, tentokrát dýňová, a jablečný dortíček se žloutkovým krémem jako sladká tečka. Maminka je ale stále na divadelní zkoušce, pomůže statečné Theodoře muž-filharmonik? „Já, když se úplně netrefím,“ říká u krájení jablek, „tak skončím na pracáku.“ „My spolu takhle společně věšíme maximálně prádlo,“ prozrazuje o partnerské spolupráci hostitelka. Takže společná příprava moučníku je prý „premiéra a derniéra zároveň“. „Nemám rád bábovičky, krevety ani celer,“ zazdí předkrm Vincent. „Krevety přežijem, jsme frajeři,“ netěší se na mořské plody ani jeho maminka Veronika Žilková, zato dcera Agáta si je určitě dá. Při jídle se Vincent chová slušně a statečně, snaží se bábovičky spolknout celé a mohutně je zapíjí vodou jako prášek. Agáta zase jí všechno na světě, ovšem s výjimkou dýňové polévky. Ochutná? I u Remundů se při vaření mezi matkou a dcerou objeví třecí plochy. Iva Janžurová si myslí, že nastávající matky jsou pomalejší a Theu popohání.
„My vás velmi obdivujeme, že jste do toho ve svém požehnaném stavu šla,“ konstatuje Veronika při přípitku a Theodoře „jako stařešina“ nabídne tykání. Proč ne, když už si od minule tyká Vincent s paní Ivou? Předkrm vypadá krásně a Veronika „má mindrák za kachnu a Aguš, která to chtěla taky jinak“. „Módní polévka“ se povedla, ale největší ovace sklidí exotický hlavní chod. „Dva roky jsem nejedla nic tak dobrýho,“ tvrdí Agáta, která si přidá! „Byl to pro mě úplně novej obzor, jako když jdete na nějakou výstavu nebo si poslechnete novou kapelu a vůbec netušíte, že tenhle druh hudby existuje,“ přirovnává k umění plněné čínské taštičky Veronika. „Opravdu kulinářský zážitek,“ říká přesvědčivě. Další umění s dávkou recese v podobě rodinného koncertu a kresleného divadélka hosty ještě čeká. Bude na pořadu i uvažovaný Tomášův striptýz, aby bylo vítězství Theodořina týmu jisté? „Něco podobnýho děláme taky,“ tvrdí o jablečném piškotovém dezertu s ananasem, pudinkem à želé Veronika. Jen Vincent si nemůže vzpomenout, kdy … „Teda Sabi, já bych nechtěla být na tvým místě,“ říká jeho maminka nakonec. „Laťka tvé sestry je zatraceně vysoko.“ Pohodová večeře, kdy nikdo nikam nespěchal, byla totiž údajně „nejlepší večeří v životě Veroniky Žilkové“.
Tady šlapeme na paty zločinu
„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.
C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu
Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.
D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně
„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.
Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!