Putování perníkovým krajem
Pořad Prostřeno! zamíří na východ republiky, konkrétně do Pardubic a okolí. I když je to kraj vyhlášený perníkem, nikdo z pěti soutěžících ho svým soupeřům neupekl.
Jediný muž týdne Jindřich má na hřbetě už skoro šest křížků, ale přiznal se, že má pořád rád mladé holky, hlavně pro Šárku měl slabost. Prý kdyby byl mladší a oba nezadaní… A proč ne? Šárčin večer byl jeden z nejhezčích: hezky bydlí, dobře vaří i vypadá. Jindra se moc nežinýruje a už od prvního týdne klidně dojídá z talířů, co mu chutná. Je to šikovný kuchař a velký jedlík, a protože Hanka nejí houby a Bára zase papriku, je stále co dojídat. V pátek se proto „dojížděč týdne“ dozví, co si o něm dámy myslely hlavně zkraje týdne. Nejvíc jim ale vadí, že solí a pepří jídlo, aniž by ochutnal. Hra na vyříkanou je ale přesto smířlivá, jako je celý týden. Protože však stále nevíme, kdo to v Pardubicích vyhraje, nervozita před finále je značná. Jak by ne, vždyť nejde o nic méně než o padesát tisíc korun!
Pondělí: maminka Hanka (35)
Přes rok rozvedená maminka tří dcer se nenechala rozhodit obtížnou situací prvního večera a předvedla se jako milá, vstřícná a veselá hostitelka. Uvaří čtyři chody domáckého menu, má ráda českou kuchyni, žádné velké extrabuřty. Párky zabalené v listovém těstě budou tedy hlavní částí předkrmu. O pórkové polévce má každý z hostů vlastní představu, někdo by radši krémovou. Největším problémem kuřecích plátků s bramborem jsou fazolky na slanině. Bára je nemůže a Šárka je nechce rozvařené. Jindřich nezaváhá a hned si je nabere z jejího talíře. Taková neformálnost hned první večer? To dámy zaskočí a vůbec se jim Jindřichovo chování zatím moc nezamlouvá. Jaký bude jako hostitel?
Úterý: obchodní zástupce Jindřich (57)
Ve Strašově se na „holky“ těší Jindřich, který rád a často cituje svoji babičku. Největší taktik, jak si myslí dámy. „Myslím, že soutěžící zaskočím,“ potvrdí tuto domněnku pozorný hostitel a milovník česneku. Připraví pět chodů, dva menší předkrmy, polévku a španělský ptáček s karlovarským knedlíkem. A k tomu tradiční dezert – jablka v županu. Jestli tohle holky spořádají… Ale někdy méně bývá více. Druhý teplý předkrm, byť efektně servírovaný, je možná už nad čáru. Ptáčky na sádle mají příliš mastnou omáčku a Šárka tučné nesnáší. Ženám vlastně nejvíc chutnal jemný studený předkrm – kuřecí pěna. A na jablka v županu už není v bříšku dost místa, možná kdyby zůstala v troubě déle. A zábava? Jindřichova zvláštní ruleta stále míří jedním směrem, opije se Bára dříve, než večer skončí?
Středa: motorkářka a maminka Šárka (30)
„Kdybych byl mladší a svobodný, tak bych se i o něco pokusil,“ přiznává s nadsázkou včerejší hostitel, kterému se líbí dnešní kuchařka. Šárka má tedy Jindřicha na své straně, dokonce „dojížděče týdne“ po večeři nechá, aby se, zmožen její dobrou a šťavnatou panenkou, natáhl u ní na gauči. Není divu, Jindra a ostatní dostali dva předkrmy – plněnou rolku z tortilly a teplý toustík. Kladný dojem podtrhlo příjemné prostředí moderního bytu a komfortní obytné kuchyně, kde se pozorné hostitelce dobře vaří. Šárko, jen ta zábava mohla být zábavnější. Záhada hlavolamu nikoho nerozesměje, ale lehká pěna s malinami to napraví. Nejvíc potěší zítřejší kuchařku, studentku Barboru.
Čtvrtek: vysokoškolačka Barbora (21)
V maminčině kuchyně, kde by to měla dobře znát, uvaří sympatická Bára. Přes své mládí je to šikulka, troufne si na čtyři chody. Plněné žampiony a plněné rolky s křenem pro Hanku, která houby nejí. Ocení to? Dost se od prvního večera změnila a je dost kritická a rýpe. Komu ještě se zdá francouzská cibulačka také sladká? Bára je už tak nervózní a ke všemu dojde k výpadku proudu. Má smůlu, odnese to panenka ve slaninovém kabátku, která není stejně propečená. Dojde i na slzičky… Šárka Báru podrží a také ji potěší. Jablečný koláč podle maminčina receptu nadchne Jindřicha a Jiřinu natolik, že si řeknou o recept.
Pátek: babička a kožešnice Jiřina (51)
V líbezném Hlinsku bydlí ve čtyřpokojovém bytě trojnásobná babička Jiřina. Během týdne se moc neprojevila, takže v pátek může překvapit. Překvapí – hlavně netradiční zábavou. Kde se vzal v Hlinsku velbloud? Zábavná scénka spojená se soutěží potěší, je to příjemné osvěžení po vydatné večeři. Hlavním chodem jsou bramboráčky s masovou směsí à la „čína“, kam hostitelka kupodivu přidá houby i kapii, přestože ví, že ji to může stát body. Piškotový moučník vyběhne až moc, protože si kuchařka popletla suroviny a jogurt omylem nahradila kysanou smetanou. Přesto Jiřinka potvrdí domněnku, že je zkušená a léty „provařená“ kuchařka. Slepičí vývar s domácími nudlemi je chutný a až na Jindřicha si ho nikdo nemusí dochucovat. A pozorná paní domu nezapomene ani na kávu a čaj ke sladké tečce, což se často nevidí. Bude to ale stačit na výhru?
Další kolo kulinářské soutěže – tentokrát z Pardubic a okolí – sledujte v 18.00 každý všední den jen na Prima family.
Tady šlapeme na paty zločinu
„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.
C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu
Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.
D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně
„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.
Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!