V Prostřeno! z Vysočiny si užijete kopců... Zmrzlinových!
Jan, jediný muž týdne, se těší na starší ženy, což mu vyjde. Zato první hostitelka Štěpánka lamentuje, když jí do stavení dorazí převaha dam. „Chtěla jsem aspoň tři chlapy,“ lomí rukama. Na velkou zábavu a vynikající pochoutky je zvědavá akční Lenka, která doufá, že bude legrace. Bude!
I spousta zážitků a dobrého jídla. Také kopce domácí zmrzliny, protože to je tajný úkol týdne. Jak dlouho se ho podaří utajit? „Tolik zmrzliny jsem nesnědl snad za celý život,“ směje se Honza, který úkol odhalí a vyrobí ovocný shake.
Lenka má podávat sorbet. Dostanou se ale do jejího kusu ledu hosté bez sbíječky? Monika hledá na internetu francouzský parfait, který neumí vyslovit a zatím ani udělat. Ale „povinná jízda“ se mladé mamince povede na jedničku!
A protože všichni celý týden vzdychají po kávě, dostanou ve finále od Mily alespoň kávovou zmrzlinu se zrníčky lógru. Dívejte se na pohodové Prostřeno! z Vysočiny, které potěší milovníky romantiky, žiraf, keramiky a zmrzliny zvlášť.
Těšte se na Prostřeno! z Vysočiny. Začíná v 18.00 v pondělí na Primě! O vítězi se rozhodne poslední večer v pátek.
Pondělí: kritická Štěpánka (44)
Trojnásobná vdaná maminka má ráda jednoduché rychlovky, které „chutnají všem“. Když je hezky, v kuchyni svého příjemného domu prý moc času netráví. „To je paráda, umím,“ je zprvu v klidu z povinného úkolu vdaná Štěpánka. Pak se ale o nákupu surovin na výrobu domácí zmrzliny radši poradí po telefonu se starkou – slovenskou tchyní. A soupeřům neprozradí ani muk. Ať se v tom plácají pěkně sami!
„Je to hodně tajemné menu,“ je rozpačitá Monika, která ani neví, na co se má těšit. Pod polévkou Co tě nezabije, to tě posílí se skrývá česnečka. Uzená, prý nemastná neslaná, mohla být teplejší a ostřejší.
„Žádná zupa jak řemen to nebyla,“ je zklamán Honza. Štěpánčiny Zapékanky pro mlsné jazýčky jsou bagetky s pomazánkou. Podle ostatních by ale něco takového svedlo i dítě. Pro upíry by nebyl ani hlavní chod, česnek obsahuje také marináda na obalované řízky z kuřecího a vepřového. A ke křehkému masu pasují brambory s pažitkou. První kreativní zábava týdne přinese hostům suvenýr v podobě vlastnoručně batikovaných triček.
Úterý: svérázná Lenka (59)
Duchem mladá a jinak veselá Lenka na své štěstí nevěří. „Při mé smůle,“ zahajuje snad každou větu. „Jen ne další zmrzlinu,“ nepřeje si. Teď ji ale musí sama připravit! „Už dneska?!“ nevěří svým očím a uším. Sorbet? „To udělám úplně jednoduše,“ rychle se vzchopí a předvede kuchařský koncert.
„Tohle menu chutná mně, tak snad zachutná i jim,“ předpokládá kuchařka o jídlech směřujících lehce do Francie. Na jídelníčku je cibulačka a hovězí na víně. Proč si vybrala hovězí krk? „Je trošku prorostlejší, ale to právě dodává masu šťavnatost,“ vysvětluje. „Prorostlé nemusím, ale domácí paštika s domácím chlebem, to zní velice slibně,“ těší se Honza na luxusní předkrm. Paštika, chléb i višňové čatní jsou opravdu vynikající.
Polévka je trochu přesolená a závěrečné třešňové želé sice vypadá vábně, kdyby se ovšem Lence nesrazil krém. „Žádné májové veselí to nebylo,“ konstatuje lehce zklamaná hostitelka a pozve kolegy do jihlavské zoo. S výběrem zábavy u milovníků zvířat zaboduje. Dozvědí se, co večeří žirafy, které si mohou nakrmit a pohladit!
Středa: odtažitá Monika (29)
„Tipovala jsem ji na něco lehčího, jak já říkám cikcak na talíři,“ je z menu mladé maminky příjemně překvapená včerejší zemitá hostitelka. Lenka se nejvíc těší na moučník – kynuté ovocné knedlíčky.
Monika musí vyrobit zmrzlý krém parfait, ale díky internetu si poradí. A na jedničku! Vždyť parfait znamená francouzsky dokonalý. Monice se při vaření klepou ruce, ale jinak je dost bezprostřední a sebevědomá, aby večírek zvládla. Proč hosté přesto odejdou zklamaní? Vždyť grilovaný Hermelín s brusinkami většinou potěší, hrášková polévka nezarmoutí a na pomalu pečenou krkovičku se všem sbíhaly sliny.
„Museli jsme si říkat o pití,“ stěžuje si Štěpánka, rozčarovaná je i Mila. Moničina jemná odtažitost vyvolávala napětí, vše bylo koupené, hostitelka dala do jídla malý vklad. Honza by ocenil pivečko, ale nepůjde se do hospůdky, nýbrž za jednou z historických pozoruhodností Třebíče.
Hostitelka pozve soupeře do keramické dílny v židovském městě, kde si mohou sami něco vyrobit na kruhu. „To bylo hrozně fajn, něco nového. A manuálně zruční se mohli opravdu vyřádit,“ potěšilo Lenku.
Čtvrtek: romantický Honza (28)
Vtipný hostitel představí své prosté mužské menu. Pivní polévka má v pořadu premiéru. A pravděpodobně i sekaná jako hlavní chod. Slaný tomatový koláč a bramborový salát by mohly najít fanoušky. „Když se zadaří, možná mám šanci vyhrát,“ těší se čtvrteční hostitel.
Jak ale Honza vyválí listové těsto, když nemá váleček? Vystačí si s lahví? A zachutná ženám oranžová polévka z černého piva s čedarem? „Je úplně vynikající,“ uslyší slova chvály. Sekaná podle známého pražského řezníka Franty Kšány nepotěší ani nezarmoutí, přestože je dobře ochucená a maso prošlo dvakrát mlýnkem.
S povinným úkolem se Honza vypořádá dobře, shake pro něj není nic fatálního ani neznámého. Salát zvaný Fresh není tak úplně fresh, je v něm totiž i kompotované ovoce.
Proč se Jan během večeře vyptával žen na jejich zážitky ze zásnub a na manželské zkušenosti, když se z Lenčiny strohé rady stejně nepoučí? Měl svůj důvod. Na louce, kde hosté stříleli z luku, zamířil přímo do srdce své milované. S pugétem a před kamerami požádal roztomilou přítelkyni o ruku!
Pátek: pečlivá Mila (59)
Milá dáma Mila, které všichni říkají Míla, bydlí v Rapoticích, ale vařit bude na rodinné chalupě ve vedlejší obci. Do soutěže ji přihlásila dcera, která už Prostřeno! absolvovala. Že by z pomsty a ze zvědavosti, jak si myslí její matka?
V krásném venkovském prostředí míní poslední hostitelka stolovat venku. Mila dobře ví, že láska prochází žaludkem. Štěpánka očekává zvěřinu. Dočká se drůbežího vývaru, selských závitků plněných zelím s knedlíkem a kynutého borůvkového koláče.
České rustikální menu se k Mile hodí, výjimkou je italský předkrm. Caprese z domácí mozzarelly, vlastního pesta a s ještě teplými bagetkami je úžasný rozjezd! Mila vyrábí trojí těsto: na kynutý koláč, knedlíky a domácí bagetky. V polévce jsou domácí knedlíčky i nudle a vývar omamně voní.
Hosté chválí, všechno je, jak má být, jen po kávové zmrzlině zbyla Honzovi v zubech zrníčka lógru. Mila se v kuchyni pěkně zapotí, dokonce si v cílové rovnice trošku popláče z nervů, stresu a únavy. Budou to slzy štěstí?
Kdo na Vysočině zvítězí? Uvidíte v pátek
Kdo získá na Vysočině krásných 50 000 korun? Uvidíte od pondělí do pátku na Primě od 18.00!
Chcete znát menu soutěžících! Diskutovat o tom, jak vaří? Podívejte se na web Prostřeno!